Ready Player One csapat
Könyv

A popkultúra dicsérete – Ready Player One ajánló

Ernest Cline első könyve, a Ready Player One 2011-ben jelent meg. A kamaszként visszahúzódó természetű, kicsit kocka, D&D rajongó informatikus, aki szabadidejében írt és slam poetry versenyeket nyert, rögtön belenyúlt a tutiba. Alig írta alá szerződését a kiadójával, a filmes jogok már elkeltek. Cline könyve ikonikus darabbá nőtte ki magát az évek során, előkelő helyet foglal el számos, minden idők legjobb sci-fi könyveit taglaló toplistán.

Cline a Ready Player One után új könyvvel 2015-ben jelentkezett, az Armadával. Egy ilyen erős kezdés után sokak véleménye megoszlik arról, hogy az Armadával tudja-e tartani a Read Player One-ban felállított színvonalat? Mindenesetre hamarosan érkezik a nagysikerű könyv folytatása, a Ready Player Two, amely külföldön már 2020 November 24-én megjelent. Itthon hamarosan érkezik Június 8-án az Agave gondozásában. Kérdéses, hogy mennyire volt jó ötlet hozzányúlni egy már lezárt történethez? A Goodreads-en is látjuk, hogy a második rész vegyesen muzsikál, mindenesetre mi már nagyon várjuk a folytatást! Ebből az apropóból nézzük át gyorsan, mi történt az első részben?

Ready Player One csapat - hunt for the easter eggs

Ready Player One gyorstalpaló

A Ready Player One könyvváltozata – a filmről később szólunk – 2045-ben játszódik, egy disztópikus jövőben. A botor emberiség nem tanult a hibáiból, szinte teljesen felélték a fosszilis energiahordozókat, a globális felmelegedés és a szegénység alaposan átrendezte a társadalmat. Igen, ilyet már láttunk, de itt jön Cline zseniális újítása. A sci-fi zsáner egy alapvető kellékét, a virtuális valóságot ragadja meg.

A Ready Player One világában 2012-ben két zseni, a szórakozott programozó James Halliday és jó üzleti érzékkel megáldott partnere, Ogden Morrow előállnak az OASIS nevezetű virtuális valóság szolgáltatásukkal. Technikájuk lényege, hogy a szembe ártalmatlan lézersugarakat juttatnak egy vizoron keresztül, így hozva létre teljes realitás élményt. A felhasználó a vizort és a haptikus kesztyűt viselve pedig komplett OASIS-élményt kaphat. Elmenekülhet a valóság elől egy tökéletesen renderelt világba.

Parzival és Art3mis a tánctéren

Az OASIS hamar meghatározza Cline világának mindennapjait, az emberek itt dolgoznak, járnak iskolába, szeretnek, házasodnak, élnek. Mindezt teljesen ingyen. Morrow és Halliday az Oasis használatáért nem kértek pénzt, csupán az OASIS-ban való közlekedésért, kereskedésért számoltak fel díjat, illetve bizonyos ritka tárgyak árusításából volt bevételük. Mondanom sem kell, hogy gazdagabbak lettek, mint a regénybéli Jobs és Gates együtt.

A történet pár évvel Halliday halála után indul, 2045-ben. Az OASIS alapítója meghalt, végrendeletében pedig arra hagyta a teljes cégbirodalmat, és az OASIS feletti korlátlan irányítás jogát, aki megoldja az OASIS-ban elhelyezett rejtvényeit. Halliday rajongott a 80-as évekért, így rejtvényeit is csak az oldhatja meg, aki eleget tud erről az időszakról. Nem lehet megúszni. Videójátékok, zenék, filmek, sorozatok, könyvek. A regény rengeteg klasszikus előtt tesz tiszteletet.

A kurátornál

Geek-ek a világ ellen

Hamar őrült verseny tört ki Halliday húsvéti tojásai után, a tojásvadászok és Halliday-szakértők egy elszánt csoportja, a nyestek mindent megtesznek, hogy az OASIS birtoklása méltó kezekbe kerüljön. A nyestek harca fontos, mivel számos nagyvállalat is kihasználná Halliday végrendeletét arra, hogy megszerezze a virtuális és ezzel a valós világ feletti teljes uralmat is.

Főhősünk, a 18 éves Wade Watts egy igazi nyest, aki Halliday rejvényeit kutatja. Hányatott sorsú kamasz, aki zsarnok nagynénjénél lakik az Ohio területén álló Colombus-ban. A szuperhősökre hajazó Wade karaktere a más regényekben látott sok tehetséges tolvajlány főhős után kész felüdülés. Kicsit visszahúzódó, pattanásos, kocka srác, aki egy furgonban megbújva éjt nappallá téve hajtja a tojásokat az OASIS-ban. Avatárja, Parzival sajnos Wade limitált anyagi lehetőségei miatt kissé megreked az OASIS ranglétrán, de a nyestek között így is tiszteletnek örvend.

Parzival

Wade az OASIS-ban jár iskolába, szabadidejében pedig mindent megnéz, meghallgat és kipróbál, amit Halliday szeretett. Hatalmas tudásának és elszántságának köszönhetően hamar nyomra akad a tojásvadászatban, ezzel pedig akaratlanul is magára vonja a világ egyik első vállalatának, az IOI-nak a figyelmét.

Az IOI ügynökök Wade nyomába erednek, próbálják felhasználni, hogy ők maguk szerezhessék meg az OASIS-t. Hajtóvadászat indul Wade és barátai ellen, a valós világban és az OASIS-ban egyaránt, ők pedig csak egymásra számíthatnak a virtuális tojásvadászatban és a túlélésért való küzdelemben egyaránt.

Kalandjaik során számos klasszikushoz kapcsolódó rejtvényt kell megoldaniuk. Az olvasó találkozhat Spielberg filmekkel, Star Wars, Gyűrűk Ura-utalásokkal, Atari-ra tervezett videójátékokkal, hogy csak néhányat említsünk. A könyv végig E/1-ben narrál, mindent Wade szemén keresztül látunk. A kamasz narrátor hatalmas lelkesedéssel vonja be az olvasót a világba. Ez a könyv tipikusan az, ahol a világépítés legalább 100 oldalon keresztül megy. Cline rengeteg háttérinformációt közöl az olvasóval, mielőtt belecsapna a cselekménybe.

Ready Player One in the making

Na és a film?

A film ehhez képest gyors. Korábban részletesen itt írtunk a filmről. Nagyjából a könyv egyötöde után indul, egyébként teljesen más motívumokkal és cselekményszálon, de elég jól felépíti a Ready Player One világát. Nem valami könyvhű, de szórakoztató film, és ha el tudod engedni, hogy a közepén átvált amerikai nyálba, érdemes megnézni. Én leszek az utolsó ember, aki azt mondja, hogy a film jobb volt, mint a könyv, de azért azt el kell ismerni, hogy a 80-as évek rock klasszikusait hallgatva nézni, ahogy együtt harcolnak a WoW-ból ismert blood elfek, Mortal Combat-os arcok és még egy DeLorean is elszáguld a képen … az azért elég vagány.

Ugyanígy, a könyvet is ajánlom sok szeretettel, főleg akkor, ha aktívan olvasod az SFF irodalmat, rengeteg olyan utalást lehet benne találni, ami megdobbantja a zsánerrajongók szívét. A magam részéről nagyon várom a Ready Player Two-t, kíváncsi vagyok, hogy Cline mit tudott újítani? A megjelenésig van még pár nap, ez bőven elég egy gyors emlékezetfrissítésre. Remélem, ebben mi is tudtunk segíteni. Jó olvasást, avagy ahogy Cline mondaná: Egyes játékos, készülj!