Sorozat

A selejtesek visszavágnak – Star Wars The Bad batch évadkritika

Amikor a Disney annak idején megvette a Star Wars-ot, akkor számos olyan átalakítást végzett a franchise-on, amit a rajongók egy jelentős része szerint nem feltétlenül kellett volna. Ilyen volt például a Klónok háborúja című animációs sorozat megszűntetése is, ami aztán végül főként rajongói nyomásra kapott egy afféle befejező évadot. Erről az alábbi cikkünk foglalkozik részletesebben is. Ugyan kezdetben sok ellenérzés övezte az animációs Star Wars sorozatokat. Azonban a fokozatos technikai és kreatív fejlődésnek hála, végül ezek a szériák is megtalálták a maguk közönségét és helyét az SW univerzumon belül. A legújabb ilyen animációs Star Wars sorozat pedig a Disney+-on lévő The bad batch című alkotás.

Maga a bad batch kifejezés egy afféle különleges osztagot takar, akiket még a Klónok háborúja befejező évadának elején vezettek fel és akkoriban sokan, köztük egyébként jómagam is, még nem igazán értették, hogy mi szükség volt rájuk. Most már azonban szinte biztosan ki lehet azt jelenti, hogy a Disney a Bad batch-en keresztül kívánja továbbvinni a Klónok háborúja széria és egyébként a Lázadók című sorozat örökségét. Emellett a Bad batch részben egyfajta átmenetet is képez a két sorozat között.

Mivel a Bad batch már a Disney saját streaming felületén fut így a szokatlanul hosszú, közel másfél órás nyitó rész valahol felkeltette a reményt arra, hogy esetleg az eddigiektől eltérő módon az egyes epizódok is hosszabbak lesznek. Ám a folytatás során a Disney megtartotta az eddigi SW animációs sorozatokra jellemző nagyjából 25 perces játékidőt. Ugyanakkor az egyes részek története határozottan egységesebb és a cselekmény is sokkal feszesebb, mivel az alkotóknak nem kell már figyelembe venniük a reklámblokkokat és ez valahol több kreatív szabadságot is ad számukra.

A Bad batch története valamikor a Klón háborúk végén, egész pontosan a hírhedt 66-os parancs kiadása előtt nem sokkal veszi kezdetét és ugyan spoileres lenne bármit is elmondani, de annyit már az előzetesek alapján is lehet tudni, hogy az osztag kvázi szembefordul majd a Birodalommal. Hogy csatlakozik hozzájuk egy fiatal klóngyerek név szerint Omega, aki egy génmódosítást követően konkrétan az egyedüli nőmenü klón. Illetve, hogy az osztag az utazásai során fokozatosan szembesül azzal, hogy a Birodalom milyen zsarnoki módszerekkel építi ki a hatalmát és hajtja uralma alá az egyes világokat.

Ugyanakkor a sorozat alapvetően inkább karakterközpontú vagy legalábbis a készítők igyekeznek bizonyos személyes drámákon keresztül bemutatni az egyes eseményeket és jelenségeket. Méghozzá helyenként olykor a közönség számára ismerős karakterekkel vagy helyszínekkel. Bár ezek egy része természetesen inkább csak egy afféle fanservise, mivel bizonyos esetekben némileg azért képben kell lenni a Star Wars világával ahhoz, hogy ezek a dolgok különösebb hatással legyenek valakire.

Ami pedig az osztag egyes tagjait illeti, bár az ábrázolása mindegyiküknek egyedi és jellegzetes, mivel a Bad batch tagjai mind úgynevezett selejtes, vagy ahogy ők fogalmaznak hasznosítható elváltozással rendelkező klón példányok. Azonban bizonyos karakterek kidolgozása meglehetősen felszínes vagy legalábbis egyelőre nincs kellően elmélyítve és ezzel valószínűleg a sorozat készítői is tisztában vannak, mivel ehhez mérten adagolják a játékidőt az egyes szereplőknek. Személy szerint nekem a kedvencem Wrecker, az együgyű, de kissé piromán izomkolosszus.

Viszont az alkotók a fókuszt láthatóan a klónkislány Omega és az osztag vezetője Hunter kapcsolatára helyezték. Ugyanis a Mandalorien-hez hasonlóan a Disney itt is behozta a szülő gyerek viszony kérdését. Habár mivel a klónok mindegyike afféle testvérként tekint a másikra, így a sorozat valahol a család jelentőségét is igyekszik bemutatni. Márpedig a Bad batch tagjai sokszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor részben a sorozat alaphelyzetéből adódóan is csak egymásra számíthatnak és ez olykor eredményez néhány drámai pillanatot is.

Emellett érdemes még kiemelni a szinkron munkát, ami egyébként már a Klónok háborúja és a Lázadók során is remekül működött és az egyes karakterek, illetve színészek számos díjat is kaptak érte. Közülük is talán a legfigyelemreméltóbb Dee Bradley Baker munkája, aki konkrétan a Klónok háborúja óta az összes klón karakter szinkron hangja. Egyébként a színész egyszer egy interjú során azt is elárulta, hogy olykor szabályosan skizofrénnek érzi magát, mivel sok esetben gyakorlatilag önmagával vitatkozik.

A finálé viszont meglehetősen felemásra sikerült. Egyfelől sokan valószínűleg azt hitték, hogy ez is egy hosszabb epizód lesz, ám a készítők végül megmaradtak a szokásos időkeretnél. Persze önmagában véve ez a rész sem lett rossz és kétségkívül megvannak a maga drámai pillanatai. Azonban a Disney bizonyos dolgokat továbbra sem hajlandó megtenni az egyes alkotásaiban. Ugyanakkor már hivatalosan is bejelentették, hogy a Bad batch-nek lesz következő évada, bár azt még nem lehet tudni, hogy a Disney mekkora távra tervez a sorozattal.

VÉGSZÓ

Akiknek tetszett a Klónok háborúja és a Lázadók sorozat, azoknak valószínűleg a Bad batch sem fog csalódást okozni. Hiszen ezek az alkotások minőségi szórakozást biztosítanak mindenkinek.