Film

Akcióban a lappföldi Rambo – Sisu kritika

Minden bizonnyal sok filmrajongó hozzám hasonlóan lelkesen keresi az újdonságokat. Láttatok már lappföldön játszódó II. világháborús akciófilmet? Én biztosan nem. Emiatt kifejezetten kíváncsian vártam, mit tud nyújtani a Sisu.

Történetünk szerint a II. világháború végén járunk, mégpedig Finnország északi részén. A nácik ezt a környéket már lényegében felégették. Tudják már, hogy veszítettek, de még képesek némi kegyetlenkedésre és fosztogatásra. A kínálkozó lehetőséget kihasználva egy csapat náci ellopja főhősünk, Aatami aranyát. Ők nem tudhatják, de ezt nagyon nem kellett volna tenniük.

Filmünk egyik érdekes vonása a sok jogosan felmerülő párhuzam a filmművészet széles spektrumáról. A II. világháborúról és a megszállott nácigyilkolásról eszünkbe juthat például a Becstelen Brigantyk. Tarantino mester neve egyébként az eltúlzott, véres akciók kapcsán is bevillanhat. De másoknak teljesen jogosan vetődhet fel John Wick-es párhuzamok az elpusztíthatatlan akcióhős láttán. És igen, még kutya is van.

Az érdekes műfaji keverékbe a helyszín és a zeneválasztás miatt még valamiféle végzetes viking vérengzés érzése is társul. A legjelentősebb hasonlóságot mégis a spagettiwesternek örökségével érezni. Mint egy Eastwood-féle klasszikusban, főhősünk itt is keveset beszél és sokat cselekszik. Még a westernekben főként pisztoly segítségével látnak munkához, itt a leggyakoribb eszköz a csákány. Főhősünk pedig vadnyugati előképeihez méltóan már-már emberfeletti, elpusztíthatatlan lény. Az a fajta, aki ha áthajtana rajta egy vonat, felállna a sínekről, kicsit megrázná magát, majd beleállítaná a váltót a kalauz arcába.

A fenti hasonlat alapján könnyű elképzelnünk a Sisu-t. Jalmari Helander filmje nem teketóriázik, keveset akar, de azt tisztességesen megcsinálja. Akik jól tudnak szórakoztatni a „kemény fickó kegyetlen bosszút áll” típusú filmeken, minden bizonnyal ezt is élvezni fogja. Még egy kis egyediséget is felfedezhet majd a téma ezen új feldolgozásában. Aki viszont nem szereti a vért, esetleg valamiért hiteltelennek találja, hogy egy ember tíz katonát és egy tankot képes agyonverni a sisakjával, inkább ne próbálkozzon a Sisu-val.

A Sisu egyszerű, de a műfajt kedvelők számára nagyszerű film. Nagy mélységet vagy realista harcokat keresel? Esetleg valami furcsa ötlettől vezérelve bonyolult jellemábrázolásokat vársz? Bátran keresd ezeket más filmekben. Ha viszont egy szórakoztatóan kemény, itt-ott egyedi vonásokkal rendelkező kellemes kikapcsolódásra vársz, Aatami aranyásó véres kis kalandját neked találták ki.