Film

Még mindig csapatják – Halálos iramban X kritika

Valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy a Halálos iramban széria egyszer el fog jutni a tizedik részéig. Főleg azután nem, hogy az egyik főszereplőt alakító Paul Walker tragikus módon elhunyt. Azonban a Diesel-motor minden értelemben tovább dübörgött és bár állítólag hamarosan kapni fog majd valamiféle befejezést. Ám bizonyos jelek arra utalnak, hogy ez nem feltétlenül lesz majd így. Vagy legalábbis valahogyan folytatni akarják majd ezt a szériát. Már csak azért is, mert lassan akár át is lehetne keresztelni az egészet a Vin Diesel nyugdíjalappá. Mindenesetre most itt van immáron a tizedik csapatás.

A történet vagy legalábbis az, amit annak akarnak hazudni szerint Dominic Toretto és családja éppen békésen tengetik mindennapjaikat, amikoris egyszercsak felbukkan egy korábbi ellenségük, egész pontosan az ötödik rész főgonoszának a fia, aki a bosszú nevében tönkre akarja tenni Domék életét. Ez persze megint rengeteg látványos autósüldözéssel jár a világ különböző pontjain. Viszont ezúttal a VÉGSŐ leszámolás után egy afféle nyitott befejezést kapuk, vagyis hát egy kvázi cliffhangert. Bár úgyis mindenki tudja, hogy mi lesz majd a vége.

Ugyanakkor ez a rész egyben igyekszik egyfajta tisztelettel is adózni az egész Halálos iramban széria előtt és számos olyan utalás van benne a korábbi részekre, amelyek helyenként kétségkívül meghatóak. Emellett nagyjából az összes a szériában eddig látott karakter is feltűnik valamilyen formában. Habár igaz, hogy mellettük azért behoznak új karaktereket is. Viszont ez a mindenki a mindenkinek a mindenkije vonal lehet, hogy egyeseknek annyira nem fog majd tetszeni. Illetve akiket annak idején kiakasztott az, hogy Han karakterrét visszahozták a konkrét halálból, nos azok készüljenek fel egy újabb ilyen jellegű dologra.

Ha pedig már karaktereknél tartunk, akkor mindenképp ki kell emelni a Jason Momoa által megformált rosszfiút, aki konkrétan az egész film legszórakoztatóbb pontja. Egy teljesen kiszámíthatatlan, komplett őrült, aki folyamatosan mindenféle baromságot pofázik. Ráadásul enyhe metroszexuális jellege is van. Ezáltal pedig tökéletes ellentéte a főszereplő Domic Toretto-nak, aki gyakorlatilag minden kisfiú megtestesült vágyálma. Hiszen kigyúrt. Mindenki tiszteli. Minden nő odavan érte. Nem kell dolgoznia, de mégis van pénze. Valamint menő autókkal csinál mindenféle menő mutatványokat. A többi karakter meg, hát öhm legyen elég annyi, hogy ott vannak ők is.

Természetesen a film és egyúttal az egész Halálos iramban széria legfontosabb védjegye a látvány és azok a mindennemű fizikai és logikai törvényt meghazudtoló mutatványok, amelyek bár akármennyire is cringe-nek látszanak, azért el kell ismerni, hogy bizony nézetik magukat. Meg persze a dekoratív megjelenésű hölgyek. Különösen egy bizonyos jelenetben. Illetve az akció jelenet is nagyrészt rendben vannak. Habár helyenként azért kilóg az a bizonyos CGI lóláb. Vagyis hát kerék.

https://www.youtube.com/watch?v=mIkxjK-P5tQ

VÉGSZÓ

Igazából nehéz mit mondani ennek a filmnek a kapcsán, mert aki szereti a Halálos iramban filmeket, az feltehetően ezt is szeretni fogja. Aki meg nem az feltehetően ezt sem fogja szeretni. Viszont annyit azért legalább elmondhat magáról ez a széria, hogy még ha nincs is agya, de legalább van szíve.