Játék

Mit hoz a PlayStation jövője? – PlayStation Showcase összefoglaló

A Playstation Showcase események mindig tartogatnak némi nyalánkságot, hiszen ez a Sony legmodernebb módszere a rajongókkal való kommunikációnak és persze némi rongyrázásnak is. Tegnap, magyar idő szerint este 10-kor pedig ismét betekintést nyerhettünk a Sony gaming részlegének munkásságába és a várható jóságok…egy részébe. Mert az igazat megvallva, a vártnál soványkább volt a felhozatal, de azért még így is van min csámcsogni és mire gyűjteni a pénzt. Alább pedig összefoglaljuk a közvetítés legfontosabb pillanatait.

A bemutatók sorát az egykor az Assassin’s Creed széria felett bábáskodó Jade Raymond új stúdiójának, a Havennek a játékával nyitotta, mely a Fairgame$ címet kapta. A trailerből sok nem derül ki, de úgy fest, hogy valami modernkori Robin Hood-os, Payday-szerű co-op móka lesz PC-re és PS5-re (tehát csak konzolexkluzív cím). Jim Ryan megnyitója után pedig az Arrowhead Helldivers folytatásának bemutatója követte a sort. Nagyjából azt várhatjuk, mint korábban. Egy Csillagközi Invázióra erősen hajazó co-op rovarírtó vállalkozást. De azt nagyon macsón sikerült eladni legalább. Innentől pedig nem nagyon volt megállás. A teljesség igénye nélkül volt szó az EA berkeiből érkező Immortals of Aveumról, bemutatták a Ghostrunner 2-t egy gameplay trailer keretein belül, melyben a harcé volt a főszerep, hangulatos előzetessel párosítva bemutatkozott az új cyberpunk kung-fu témájú hack&slash, a Phantom Blade Zero, valamint a Giant Squid új játéka is, a Sword of the Sea.

Megtudhattuk, hogy még idén érkezik a The Talos Principle 2, egy finoman szólva is zavarbaejtő trailer kereteiben betekintést nyerhettünk a jövőre érkező Neva című kalandjátékba, majd a Square Enix bemutatta a számomra kicsit értelmezhetetlen többjátékos “csodáját”a Foamstars-t, ami viszont fixen PS-exkluzív játék lesz. Kiderült az is, hogy idén télen megérkezik a lassan 7 éve fejlesztett Granblue Fantasy, még egyszer ránézhettünk a nemsoká érkező Street Fighter 6-ra, majd pedig jelenteket láthattunk a lassan egy évtizede agára várató Dragon’s Dogma 2-ből (alább kiemelve). Magáról a játékról sokat nem tudunk még, de a sorozat rajongói valószínűleg már tűkön ülnek a látottak után. És bemutatkozott a Five Nights at Freddy’s második része is, mely már idén játszható is lesz.

Külön szegmenst kapott a PSVR2, melynek során megmutatták nekünk a Resident Evil 4 VR verzióját némi gameplay kedvcsináló formájában. Ha pedig ez nem lett volna elég ahooz, hogy elgondolkodj a Sony bukósisakján, akkor ott volta a cseppnyi fekete humorral fűszerezett trailer a még idén érkező zombihentelős mókához, az Arizona Sunshine 2-höz, belenézhettünk a taktikai csapatlövöldének kinézni akaró Crossfire: Sierra Squadba és a sci-fi, telekinetikus erőkkel operáló, nyomozós shooterbe, a Synapse-be is. Szóval lesz bőven mit várnia és mire a pénzt költenie a VR rajongóknak is. Érdekes egyébként látni, hogy míg a legtöbb kiadó, hardverfejlesztő erősen perifériára helyezte, vagy legalábbis még helyezi a VR megoldásokat, addig a Sony keményen épít rá és invesztál a technológiába. Bár a magam részéről nem mozgat a téma, de az tény, hogy ezzel a hozzáállásal a japán óriás komoly piaci előnyhöz juttatja magát a jövőre nézve.

Az első felvonásban is szerepeltek már komolyabb nyáltermelődést generáló bejelentések. Első meglepetésként egy kissé sejtelmes traileren bemutatkozott a Metal Gear Solid 3 remake, mellyel együtt megtudtuk, hogy egy, az első három rész tömörítő kollekció is érkezni fog. Azt hiszem a Metal Gear széria rajongói mostantól folyamatosan írni fogják a leveleket a Télapónak, Jézuskának, vagy bárki másnak. A Konami már bőven bizonyította, hogy tud minőségi újrakeverést kiadni, így a végeredményt szinte elkönyvelhetjük. A Snake Eater mellett pedig ismét betekintést nyerhettünk a nemsoká megjelenő Final Fantasy XVI-ba is egy a karaktereket és a történetet bemutató előzetesnek hála, aminek köszönhetően a sorozat rajongói csak még reszketőbb kézzel kezdték vágni a centit. Láthatóan a Square Enix nem spórolt semmin és nagyjából mindent el lehet várni az új epizódtól, amit csak el lehet.

Brutális előzetessel érkezett az Október 17-én érkező Alan Wake 2 is. A Remedy klasszikusának folytatása ráadásul egy új játszahtó karaktert is hoz nekünk, Saga Anderson FBI-ügynök is, aki segíteni szeretne Alannek megküzdeni a démonaival. Megismerhettünk továbbá egy karaktert, aki akár Max Payne is lehetne, de nem ő, csak “véletlenül” a Remedy írójának, Sam Lake-nek az arcát viseli és James McCaffrey hangján szólal meg. A bemutató alapján lesz itt minden, mire Alan kiírja magát a saját maga által kreált borzalomból. Lesz itt nyomozás, akció, jump scare, démoni lények, akik elől még a zseblámpa fénye sem nyújt menedéket és rengeteg cidri és kétségbeesés. Jó eséllyel a Remedy ismét elkápráztat minket egy egyedi hangulatú, kivételes játékkal. A magam részéről alig várom az újabb rémálmot.

Belenézhettünk a show talán legnagyobb figyelemmel kísért, de legalábbis leginkább várt 3rd party játékába, az Assassin’s Creed Mirage-ba. És habár ez nem egy Sony cím, pláne nem PS-exkluzív, de úgy fest a japánok és a Ubisoft úgy döntött, meg kell mutatni mit fognak virítani az új címmel. Nem is meglepő ez, hiszen a fél világ, de legalábbis a gamervilág szeme a franciákon nyugszik. Nem kevesebb, mint a sorozat jövője forog kockán, hiszen most eldől, hogy mire vevő igazán a nép, a klasszikus AC játékstílusra, vagy az újvonalas Witcher-kópia megoldásra. Na de, hogy a trailerről is beszéljünk, megnézhettük ahogy Basim nagytakarítást tart Bagdad utcáin, klasszikus orgyilkos eszközöket alkalmazva. Parkour, social stealth, kütyük és a város pásztázása nyaktörően magas tornyokból. Őszinte leszek, évek óta nem voltam ilyen izgatott Assassin’s Creed játék iránt. Az extrán jó dolog az egészben, hogy októberben már meg is tudhatjuk az igazságot.

A közvetítés utolsó etapjában jöttek azonban az igazi nehézfegyverek. Kezdésnek a Sony igyekezett megmutatni, hogy milyen jó bizniszt is csinált a Bungie-val és mennyire serényen dolgoznak a bellevue-i srácok mióta új otthonra találtak és mindjárt két játékot is megmutattak nekünk. Elsőként nagy meglepetésre a Halo egykori készítői felélesztik egyik régi, még ‘90-es évekbeli klasszikusukat, a szintén sci-fi témájú Marathont, ami egy teljesen multiplayerre kihegyezett PvP játék lesz. Másodsorban pedig megnézhettünk egy masszív trailert a Bungie új aranytojást tojó tyúkjának, a Destiny 2-nek az utolsó DLC-jéhez, mely a The Final Shape címen fog már idén augusztusban. A bemutatóból sok nem derül ki, de feltételezhetően azért forradalmi változásokat nem fog hozni a játékmenetbe és csak a sztorit fogja tovább csavarni.

Úgy fest a Sony rákapott erre az online témára, mert bejelentették a szintén PvP Concord-ot, a Firewalk első nagyszabású projektjét, ami ránézésre szintén valami sci-fi akció lesz. Meglátjuk mennyire fog beleférni az elég telített piacba. De ezt csak jövőre fogjuk megtudni. Viszont PC-n és PS5-ön is elérhető lesz. Majd kicsit elrugaszkodva a gaming világától, előzetest láthattunk a részben valós történeten alapuló Gran Turismo filmhez, melyben a főhős “egyszerű” szimulátor versenyzőből, valódi autóversenyzővé válik. Aki vevő az ilyen sztorikra, az már augusztusban jegyet is válthat a mozikban a filmre. Bizakodásra ad okot, hogy a rendezői munkálatokat nem más, mint Neil Blomkamp végezte és olyan alakok tűnnek fel a filmben, mint Orlando Bloom, vagy Djimon Hounsou. És ki tudja, talán ez a projekt lesz az, aminek hatására a Sony elkötelezi magát, hogy a maga által fejlesztett és kiadott játékokon alapuló filmeket is készítsen. A potenciál megvan.

Kicsit elrugaszkodva maguktól a játékoktól, a Sony mindig is fontosnak tartotta, hogy hardverben is ott legyen a szeren és ezt a mostani Showcase alkalmával is szerette volna megerősíteni, ugyanis két új eszközt is bejelentett, melyeken gőzerővel dolgoznak. A első, szemöldököket talán jobban felemelő termék a már idén piacra kerülhető Project Q néven futó kézikonzol volt. Igen, a PSP és a Vita után, valószínűleg a Switch, a Steam Deck és a ROG Ally sikerét látva, Sony vissza szeretne térni a handheld piacra. De mielőtt nagyon elragadtatnánk magukat, Jim Ryan közölte, hogy az eszköz egy az egyben egy streaming eszköz lesz, melyre távolról közvetíthetünk tartalmat a PS5 gépünkről. Az eszköz lényegében egy a DualSense kontrollerbe illesztett 8 hüvelykes, 1080p-s kijelző. Többet egyelőre nem tudunk. A másik bejelentett hardver pedig egy igencsak dizájnos PS5-höz igazított, de kb. Bármilyen eszközhöz használható, valószínűleg remek hangzást ígérő és méregdrága PS Earbuds volt, mely azért biztos sokak szívét megdobogtatta.

A show végén pedig érkezett amire mindenki várt, egy közel negyedórás gameplay szösszenet a Spider-Man második részéből. És ó, de megérte várni erre. A bemutató nagyjából minden volt, amit látni akartunk és még több. Láthattuk a továbbfejlesztett harcrendszert, mely egyértelműen az előző rész tulajdonságaira épít, megnézhettük hogy fog működni a két főszereplős rendszer a gyakorlatban (és szerintem talán a legjobb megoldást választották az Insomniacnál), láthattuk a két Pókember új képességeit, ráadásul ahogy mindenki szerette volna, Peter megkapja a szembióta hacukát az új epizódban, aminek köszönhetően sokkal brutálisabb bunyókat lehet kisajtolni belőle. Ráadásul kiderült, hogy maga Kraven is a Pókik ellenfele lesz a második részben és az immáron gyíkká változott Dr. Connors-t is so-so láthattuk. A Sony pontosan tudta mivel kell zárni a sort, mert azt hiszem minden PS és Pókember rajongó örömujjongva ugrált a kijelző előtt annak hatására, amit látott. Én biztosan. Csak az a nagy kár, hogy megjelenési dátumot még mindig nem adtak hozzá.

Habár elismerem, hogy nagyon hiányzott némi infómorzsa a készülő Wolverine játékról, esetleg egy Ghost of Tsushima 2-ről, a Bend, vagy éppen a Naughty Dog új projektjeiről…a hányatott sorsú Knights of the Old Republic remake-ről nem is beszélve, de mindent egybevetve igazán sok izgalmas újdonságról és kevésbé új, de nagyon várt tartalomról szerezhettünk tudomást. A Sony tényleg ismét megmutatta, hogy tudja mi kell a népnek, mi pedig már előre számolhatjuk a forintjainkat, hogy mit is szeretnénk megvenni. Ha pedig tegnap este kimaradt a közvetítés de a fenti összefoglaló nem volt elég, akkor a teljes műsort megnézheted alább.