Film

A rasszizmus ne továbbja – A kishableány tabumentes kritika

Mivel régen találkoztam már olyan alkotással, ami akkora ellenérzéseket váltott ki, mint az élőszereplős A kis hableány, ezért úgy döntöttem, hogy ez is egy tabumentes cikk lesz. Noha nem azért, mert az alkotás maga feltétlenül indokolná ezt. Vagy mert olyan módon szeretnék beszélni erről az alkotásról. Hanem inkább egyfajta figyelemfelhívó jelleggel, miszerint bizonyos dolgokhoz nem árt kicsit nyitottabban hozzáállni.

Bizonyára sokan találkoztak már azzal a kifejezéssel, hogy woke, ami valljuk be mostanra egy afféle szitokszó lett. Pedig maga a woke mögötti ideológiai elgondolás, miszerint az egyes alkotók a különböző alkotásokban lehetőleg törekedjenek a kulturális és társadalmi sokszínűség ábrázolására egyáltalán nem egy rossz dolog. Csakhogy ahogy az általában lenni szokott, itt is elkezdtek túlzásokba esni és sokszor nemhogy indokolatlannak tűnik az egész, hanem egyesen visszataszító is. Nem mellesleg sok esetben irreális is.

Azonban az igazi probléma ott kezdődött, hogy számos kontár per pocsék alkotó, illetve a mögöttük álló szervezetek emögé az ideológia mögé bújva kezdtek el kiadni rengeteg igencsak gyenge minőségű produktumot, majd azokat akik ezt szóvá merészelték/merészelik tenni rendszerint valamilyen negatív jelzővel vagy bélyegzővel illetik. Nem tetszett a She-Hulk, hát akkor te biztos nőgyűlölő vagy. Gondjaid vannak a Fekete párduc 2-vel, akkor te biztos rasszista lehetsz. Szóvá teszed, hogy egy közkedvelt videójáték adaptáció cselekményét talán nem kellene egy vagy több teljesen indokolatlan és felesleges homoszexuális szállal telerakni? Akkor csakis egy utolsó rohadék homofób vagy.

Persze sokan egyébként is képesek megbélyegezni, kirekeszteni vagy éppenséggel akár ki is csinálni azokat, akik mást gondolnak, mint ők. Pláne, hogyha még negatívan is merészelnek nyilatkozni valami általuk kedvelt dologról. Márpedig szerintem sokaknak, köztük például személy szerint nekem is vannak olyan élményeim, amikor valami olyan dolgot mondtak, ami bizonyos illetőknek nem tetszett és konkrétan az összes lehetséges opciót hozzávágták. Kivéve azt az egyet, hogy talán tényleg olyan pocsék az a bizonyos alkotás, mint amilyennek mondják.

És itt kanyarodnék rá akkor A kis hableány című alkotásra, ami lehet, hogy ez most sokak számára blaszfémia lesz, de szerintem messze nem a Disney egyik legerősebb alkotása. Legalábbis, hogyha hirtelen kellene most mondanom jó Disney meséket, előbb mondanám az Oroszlánykirályt, az Aladdint, a Szépség és a szörnyeteget vagy például a Mulánt. Fúú, márcsak így a felsorolás miatt kedvem támadt újranézni ezeket. Szóval ebből az alaphelyzetből kell indulnia A kis hableánynak.

Na és akkor ott volt az a bizonyos döntés, hogy a főszereplő Ariel szerepére egy színesbőrű és ami a legfontosabb, hogy az eredeti karakterre egyáltalán nem hasonlító színészt, név szerint Halle Bailey választották. Speciel én például olyan pornószínészt is ismerek, aki nemcsakhogy jobban hasonlít Arielre, de még a művészneve is az. Habár hallottam egy olyan teóriát, miszerint a Disney azért csinálta ezt, hogy az így felmerülő botrány miatt csökkentse a marketing költségeket. Ami, hogyha tényleg igaz, azért valljuk be, egy eléggé aljas húzás. Habár az egeres cégtől amúgy sem állnak távol az ilyen és ehhez hasonló jellegű módszerek.

Ám, ami engem bevallom személy szerint a legjobban felháborított, hogy feltehetően szándékosan elárasztották az internetet olyan videókkal, amelyekben színesbőrű kislányok örömködtek azon, hogy színesbőrű lett az Ariel. Eleve gyerekeket használni marketingre mindig is kissé visszataszító volt. De akkor most ugyanezen logika mentén mi lett volna, ha valaki feltesz mondjuk kétszer vagy háromszor annyi videót, amiben fehérbőrű kislányok keseregnek azon, hogy miért nem fehérbőrű Ariel? Vagy, amiben mondjuk ázsiai kislányok sírnak, hogy akkor már ők is szeretnének egy ázsiai hableányt.

Ugyanakkor ennek kapcsán teljesen jogosan merül fel az a kérdés, hogy akkor most lehet-e színesbőrű karaktert csinálni Arielből? Nos a válasz röviden és határozottan az, hogy IGEN, lehet. VISZONT, akkor ugyanezen logika mentén alássan szeretném megkérni a mélyen tisztelt Disney-t, hogy valamikor a közeljövőben méltóztasson majd egy színesbőrű Tarzan karaktert is csinálni. Hiszen bizonyára vannak olyan színesbőrű gyerekek, személyek, akik szívesen bújnának ennek a karakternek a bőrébe is. Szóval #blacktarzan.

Na, de akkor mind ezek mellett milyen lett maga a film? Nos a helyzet az, hogy messze nem annyira rossz, mint azt sokan feltehetően várták. Sőt! Szerintem még A kis hableány lett a legjobb élőszereplős Disney meseadaptáció. Bár őszintén szólva ez nem annyira ennek az alkotásnak az érdeme, mintsem inkább a többinek a szégyene. Illetve azért itt is belenyúltak az eredeti történetbe. Főleg, ami a végét illeti. Meg van egy rakás baromság benne. Mint például, amikor a sirály elkezd beszélgetni Ariellel a víz alatt. Vagy amikor fényes nappal fáklyákkal keresik az elveszettnek hitt herceget.

Ja meg, ha már furcsaságok. Az még hagyján, hogy a Tenger királyának számító Tritonnak a lányai konkrétan minden létező emberi rasszt, vagy ha úgy tetszik fajt képviselnek és ez egészen addig még valamennyire el is fogadható, amíg ki nem derül, hogy mindegyiküknek ugyanaz volt az anyja. Értem én, hogy woke ide, meg PC oda, de könyörgöm, ne akarjuk már ennyire elhazudni a biológiát, hogy bármilyen bőrszínű szülőnek bármilyen bőrszínű gyereke születhet.

Valamint, engem speciel az is nagyon érdekelne, hogy pontosan akkor most hol is játszódik helyileg ez a történet? Csak, mert az alkotás során nincs úgy külön megnevesítve. Illetve elég sok egymásnak ellentmondó információt kapunk erről. De legalábbis a film második feléig, amikortól Ariel kimegy már a partra, akkor lehet csak úgy nagyjából belőni, hogy ez valamiféle Karibi térség lehet. Azonban még ekkor is maradnak fenn kérdések ezzel kapcsolatban. De persze lehet, hogy csak bennem van a hiba, hogy ilyesmiken képes vagyok fennakadni.

A történet bemutatására olyan különösebben sok időt nem szeretnék pazarolni. Aki látta az eredeti mesét, vagy olvasta esetleg ismeri az alapjául szolgáló Hans Christian Andersen mesét, az úgyis tudja hogy mi a történet. Nagyjából teljesen ugyanaz pár kiegészítéssel. Amelyek közül van, ami hozzáad az alkotáshoz. Ám a legtöbbször inkább csak arra szolgál, hogy legyen mivel kitölteni azt a több, mint két órás játékidőt. Na igen, ez a film másik nagy hibája, hogy indokolatlanul hosszú és elnyújtott.

Illetve ha már itt tartunk, akkor talán érdemes lehet kitérni a látványra, ami amúgy összességében nem lett rossz. Bár tény, hogy az Avatar: A víz útja köröket ver rá, viszont sokszor azt érezni, vagy legalábbis én személy szerint úgy éreztem, hogy bizonyos animációk teljesen feleslegesen vannak ott. Sőt, bevallom bennem ennek a filmek a kapcsán feltámadt egy olyan gyanú, hogy az ilyen típusú felesleges effektek igazából csak afféle pénzmosásként, hova tovább egyenesen pénzlopásként szolgálnak. Merthogy érdemben semmit nem tesznek hozzá az alkotáshoz, viszont a hiányuk semmit nem venne el.

A karakterek terén feltehetően mindenki a leginkább Bailey-re, vagyis a színesbőrű kis hableányra kíváncsi és meg kell hagyni egész ügyes a kishölgy. Az általa alakított Ariel pedig egy teljesen szerethető figura. Erik herceg (Jonah Hauer-King) szintén rendben van, de Javier Bardem Tritonja is elmegy. Sőt, az animált mellék karakterek, mint Sebastian, Ficánka és Hablaty is teljesen elviselhetőek. Azonban ami Melissa McCarthy Ursuláját illeti, ott azért már vannak bajok. Eleve magát a karakter is kissé újragondolták és már nincs meg az a groteszk szexuális kisugárzása, mint a mesében. Emiatt viszont annyira fenyegetőnek sem tűnik és az egyedisége is odalett.

VÉGSZÓ

Igazából azt kell mondjam, hogy aki nem teljes elutasító ezzel az alkotással kapcsolatban, az nem feltétlenül fogja megbánni hogy végül megnézte. Mert mint azt korábban említettem ez az új A kis hableány nem egy rossz film. Vagy legalábbis nem olyan rossz, mint azt sokan feltételeznék.