Képregény

Batmanről kezdőknek – Batman-A világ és Batman / Fortnite-Zérópont ajánló

Nincs könnyű helyzetben, aki közelebbről is szeretne megismerkedni a képregények elképesztően változatos világával. Pláne nehéz helyzetben van az ember, ha a világ egyik legismertebb szuperhősével, a gothami denevérrel, azaz Batmannel szeretne ily módon többet megtudni, hiszen a denevérember közel nyolcvan éves mitológiájában fellelhető jobbnál, jobb történetek, szinte mind arra várnak, hogy az olvasó egyszer a kezei közé vegye őket.

Egy magával a képregénnyel, mint műfajjal ismerkedő egyén számára azonban ilyenkor nem feltétlenül minden idők legismertebb történeteit érdemes kezébe venni, mert könnyen lehet, hogy az adott kötet rajz stílusát meglátva azonnal sikítófrász közepette teszi vissza a képregényt a könyvespolcra. Szerencsére a Fumax kiadó berkeiben tavaly, a világ premierrel egy időben két olyan Batman kötet is napvilágot látott, a Batman: A világ című antológia és a Batman / Fortnite – Zérópont képében, melyek elsősorban valóban inkább az új olvasókat igyekeznek megszólítani, így az alábbiakban eme két kötetet fogom részletesebben is górcső alá venni.

A denevérember világgá megy: Batman – A világ

Ahogy azt a kötet címéből már sejteni lehet, a Batman – A világ egy afféle világ körüli turnéra küldi a köpenyes igazságosztót, aki az Egyesült Államok mellett a világ 13 különböző országában, úgy mint Spanyolország, Franciaország, Japán, Németország, Csehország, Törökország és a többi tör borsot a helyi bűnözők vagy éppenséggel néhány olyan régi, klasszikus nemezise orra alá, mint mondjuk Joker vagy a Baglyok bírósága. Az antológia igazi kuriózumát azonban nem is az idegen környezetben helytálló igazságosztó helyi bűnüldöző stratégiáiban érdemes keresnünk, hanem az adott ország képregény rajzolói, illetve írói által megalkotott hosszabb-rövidebb kalandok egészen egyedi szájízében. Mindez természetesen nemcsak az adott ország kultúrájához igazított történetek hangulatában, de a rajzokon keresztül is tökéletesen bemutatja, hogy valójában mennyire sokszínű és izgalmas, esetenként pedig drasztikusan eltérő inkarnációi léteznek ugyanannak a karakternek.

A személyes kedvencem a japán mangák stílusában, fekete-fehérben megrajzolt történet volt, ami a szamurájos körítésnek hála, véleményem szerint talán a képregénygyűjtemény egyik, ha nem legjobban sikerült darabja lett. De Bruce Wayne mexikóban tett rövid kiruccanása – amely leginkább a klasszikus kísértet história hangulatát igyekezett megidézni -, is nagy sikerrel emelkedett ki a 14 történet közül. Egy kezdő képregényolvasó számára tehát igazi csemege lehet a Batman: A világ, hiszen egyetlen kötetben kapásból több, mint egy tucatnyi rajz stílussal van lehetősége megismerkedni, így a kötet végére érve valószínűleg nem is lesz kérdéses, hogy az olvasó szívéhez pontosan melyik rajz stílus is áll a legközelebb.

A végén csak egy maradhat talpon – Batman / Fortnite – Zérópont 

Őszintén szólva kissé szkeptikusan ültem neki a Batman: Fortnite: Zérópontnak, ugyanis naivan azt gondoltam, ezen crossover nem lesz több holmi reklámfogásnál, ami mindössze csak azért született meg, hogy Batman és a Fortnite erőiket egyesítve még nagyobb népszerűségre tehessenek szert. A nyilvánvalóan a fiatalabb korosztályt megcélzó kötetben Batman egy furcsa kozmikus jelenségnek (egy Gotham felett megnyíló féreglyuknak köszönhetően) a Fortnite világában találja magát, ahol nagyon hamar kiderül számára, hogy ennek a furcsa univerzumnak a játékszabályai eltörpülnek azokhoz a problémákhoz képest, amikre igen hamar megoldást kell találnia, ha valaha is haza akar jutni.

Igazán nagy meglepetésként ért, hogy a Fortnite-os körítés a kissé letisztultabb, rajzfilmszerűbb, stilizált rajzoktól eltekintve egyáltalán nem butította le az elmesélni kívánt, amúgy meglehetősen fordulatos detektív történetet. A denevérember nyomozásáról nem is beszélve. Elvégre az önmagát egy meghatározott idő után újraindító környezet, olyan szokatlan, ám nagyon is hatásos megoldásokat kívánt meg a világ legnagyobb detektívjétől, amely pillanatok alatt vérbeli Batman kalanddá avanzsálta a kötetet. Így azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy képregényekkel ismerkedő olvasók mellett a vérbeli Batman rajongóknak is mindenképp érdemes tenni egy próbát a Batman / Fortnite – Zéróponttal, ugyanis a multiverzumos storykra hajazó kaland számukra is tartogat néhány egészen meghökkentő fordulatot.