Képregény

Egy elfeledni kívánt jövő – Star Wars: Hagyaték képregény kritika

Miközben a Disney nagyban dolgozik azon, hogy létrehozzon egy saját Star Wars-os szériát, ami részben egyébként a High Republic, avagy idehaza Köztársaság Fénykora című sorozattal sikerült is, azért a Felvásárlás előtti időszak alkotásait is igyekszik valamilyen formában értékesíteni. Ugyan számos olyan Star Wars-os alkotás van, amelyik idehaza nem jelent meg és bizonyos alkotások már feltehetően nem is fognak megjelenni, azonban amennyire lehetősége van rá a Szukits kiadó azért igyekszik ezeket az alkotásokat is a magyar közönség elé tárni. Ennek a következő fázisa pedig nem más, mint a Hagyaték című széria, ami egy afféle utótörténete a Star Wars világának. Vagy legalábbis annak a résznek, amit általában véve mindenki ismer.

Mivel a véletlen és részben persze valahol a kedvem is úgy hozta, hogy közvetlenül egymásután olvastam ezt az alkotást és a Köztársaság Fénykora képregényeket. Legalábbis azt a négyet, ami idehaza elérhető. Így most részben azokra az alkotásokra is ki fogok majd térni, mivel számos olyan pont van, aminek a kapcsán összehasonlítható a Hagyaték szériával. Emellett az is eléggé feltűnő, hogy mennyire más mentalitás mentén készült ez a kvázi két alkotás.

Kicsit beszélnék magáról a kiadványról is. Ugyanis egy meglehetősen igényes kiadványról van szó. Nos, azt tudni kell, hogy ez egy úgynevezett omnibus kötet, ami több képregényfüzetet foglal magába, amik mindegyike ebben a szériában játszódik, csak különböző időben jelentek meg. Egyébként szinte az összes képregény ebben a formátumban szokott mostanában megjelenni idehaza. Viszont a Hagyaték ilyen téren még abban is különleges, hogy rendkívül hosszú, közel 500 oldal, legalábbis ami az első kötetet illeti. Lesz majd még egy második is. Plusz a kötet végén van még egy kvázi képes összefoglaló is a történet fontosabb szereplőiről, helyszíneiről és pár egyéb érdekesség. Ugyan a kötet ára elég combos. De így tényleg. Azonban, ha valaki azt kérdezi, hogy megéri-e, a válasz az, hogy ABSZOLÚT.

A Hagyaték története nagyjából 130 évvel a Jedi visszatér eseményei után játszódik, habár a cselekménye bizonyos fokig érinti a filmek idővonalát is. De ez az alkotáson belül megvan magyarázva. Ugyan nem szeretnék semmit sem elspoilerezni, viszont pár dolog kapcsán valamennyire mégis csak muszáj lesz majd kicsit spoilerezni, mert máskülönben nem lesz úgy érthető a dolog. Azonban garantálom, hogy ez semmiben sem fogja befolyásolni az alkotás nyújtotta élményt azok számára, akik szeretnék majd elolvasni azt.

Szóval a Hagyaték alaphelyzete a következő. A Messzi-messzi Galaxis éppen igyekszik talpra állni egy olyan háborúból, amit egy másik galaxisból érkező faj, a yuuzhan vong-ok ellen vívott. A Birodalom maradéka újerőre kapott és bár más mentalitással, de nagyrészt uralja a galaxist, míg a Köztársaság visszahúzódott és lényegében véve a túléléséért küzd. Ugyanakkor a Jedi és a Sith rend is önálló politikai tényezőké váltak és bár tény, hogy a Birodalom sokszor együtt dolgozik a Sith-ekkel, azonban a Sith-ek egy cselszövés által átvették a Birodalom felett a hatalmat és a kipusztulás szélére sodorták a Jediket. Újfent. Csakhogy a Birodalmon belül sem mindenki örül a Sith hatalomátvételnek és mivel a Birodalom császára is életben maradt így egy kvázi ellentámadást szervez a Sith-ek ellen. Szövetségbe lépve a Jedik maradékával. Illetve a Köztársasággal, amit itt már inkább csak úgy hívnak, hogy Galaktikus Szövetség.

Egyébként apró érdekesség, hogy bár ugyan a Yuuzhan vongok hivatalosan kikerültek a Star Wars kánonból, azonban a Disney az utóbbi időben számos olyan alkotást jelentetett meg, amiben feltehetően rájuk utalnak, így elképzelhető, hogy valamilyen formában mégis vissza lesznek majd hozva a Star Wars világába. Habár magyar nyelvű kiadásban tudtommal nem jelent meg az a széria, ami a velük való háborúról szól, de azok alapján, amiket például a Hagyaték-ban is megtudhat róluk a Közönség, rendkívül érdekesek és izgalmasak. Ja igen merthogy a yuuzhan vongok ebben az alkotásban is megjelennek, sőt a konkrét cselekmény alakulására is hatással vannak.

Azonban térjünk is most rá a többi frakcióra, ugyanis a Hagyatékban megvalósul az a dolog, amit már sokan kívántak látni a SW világában, nevezetesen, hogy legyen több pólusú az a bizonyos Messzimesszi Galaxis. Eleve a Sithek elválasztása a Birodalomtól már önmagában sok lehetőséget hordoz, de maga a Birodalmi vezetés sem teljesen egységes. Valamilyen szinten mindenki áskálódik a másik ellen. Legyen szó a flottáról, a gyalogságról, a hírszerzésről, illetve a Hagyatékban speciel felbukkan egy új szervezeti egység, az úgynevezett Birodalmi lovagok, akik amellett, hogy fénykardokat használnak, még ráadásul az erőben is jártasak. Ám senem jedik, senem sithek, hanem csak szimpla erőhasználó harcosok. Nem mellesleg rohadtul menő a kinézetük is.

Természetesen a képregény a Birodalom minden szervezeti egységéből felvonultat legalább egy kiemeltebb karaktert, akin keresztül megismerhetjük a különböző viszonyrendszereket. Valamint a cselekményt is nagyban színesítik. Bár igaz olykor egyes ilyen történetek inkább csak afféle fillernek érződnek. Ám természetesen minden mindennel összefügg és bár a cikk írásának pillanatában még nem olvastam a második kötet, de feltehetően ezek a kvázi mellékkarakterek a későbbieknek fontos szerepet fognak majd játszani a történet egy bizonyos pontján.

Amúgy ez a kvázi trónok harcásiasodás valamennyire a Köztársaság fénykora alkotásokban is megjelenik. Ott is vannak különböző frakciók, akik az éppen aktuális érdekeik mentén hol összeállnak, hol pedig inkább elárulják egymást. Ám mivel ezekben az alkotásokban a morális oldalak elég egyértelműen vannak ábrázolva így ezek a dolgok ott messze nem annyira érdekesek. Ráadásul mivel a Köztársaság Fénykora egy kvázi előzmény széria így pontosan lehet tudni, hogy hova fognak ott kifutni az egyes szálak, Ellenben a Hagyatékkal, ahol tényleg bármi megtörténhet és nem feltétlenül lesz a végén pozitív a befejezés.

Ám akkor most térjünk is rá a kvázi negatív oldalra, vagyis a sithekre. Na most, ami nagyon feltűnő szinte az összes SW alkotásban az az, amikor a jediknek nem a sithek az ellenfelei. Részben ezért is hagyták sokáig érintetlenül azt az időszakot, ami a régi kánon szerint a sithek kipusztulása és a Baljós árnyak eseményei között volt. Ugyan azt azért meg kell hagyni, hogy a Köztársaság Fénykora széria főgonosza Marchion Ro és általa vezetett szervezet a Nihil, egy kompetens és érdemi fenyegetés, ám a nyomába sem képes érni bármelyik sith nagyúrnak, pl a  Hagyaték széria Darth Krayt-jének, akinek már önmagában a megjelenése is egyszerre fenyegető és tekintélyt parancsoló.

De ugyanez elmondható a többi jelentősebb sith karakterről. Darth Talon például egy olyan női karakter, aki a saját enyhén erotikus megjelenését is kvázi fegyverként használja mások ellen. Valamint, ha már itt tartunk akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a Hagyaték képregényekben van egy olyan sith karakter, aki eléggé hasonlít arra, ahogyan Marchion Ro is ábrázolva van. Ráadásul ennek a bizonyos sith karakternek az a neve, hogy Darth Nihl, szóval nem tartom kizártnak, hogy a Köztársaság Fénykora antagonistáinak megalkotásakor innen ispirálódtak az alkotók.

Viszont akkor térjünk is most rá a jedikre. Mint azt említettem a Hagyaték történetében a Jedi Rend ismét kvázi a kipusztulás szélén áll, így csak meglehetősen kevés ilyen karakter van és azok esetében sem mindegy, hogy éppen melyik oldalra állnak ebben a bizonyos konfliktusban. Bár feltételezhetően a sithekkel azért nem fognak összeállni. Noha tény, hogy van egy ilyen regény Végzetes szövetség címen. Illetve amennyire tudom az Old republic nevű MMO RPG videójátékban is van valami ilyesmi. Egyébként ha már Old republic, akkor van egy Shado Vao nevű karakter és az ő húga, aki gyanúsan sok összefüggést mutat a Knights of the old republic egyik szereplőjével Mission Vao-val. Szóval nincs kizárva, hogy ez egy afféle easter egg.

Ugyanakkor a Hagyaték széria főfókusza természetesen ismét a Skywalkerek-en van. Ám ha valaki úgy gondolja, hogy nincs már mit elmesélni a Skywalker-ekről és különben is unalmas már ez az egész köréjük felépített mizéria, na azoknak csápolva lehet mutogatni Cade Skywalker karakterére. Ez a karakter ugyanis egyfelől önmagában véve is érdekes, másfelől pedig a történet is jól használja a Skywalker név jelentősége köré felépített misztikumot. Aminek a velejáró dolgaitól egyébként Cade maga is szenved. Hiszen olyasfajta elvárásoknak kell ezáltal megfelelnie, amiknek egyfelől sokszor nem képes, másfelől olykor nem is akar megfelelni. Valamint egyszerre kell elviselnie két felmenője Luke és Anakin tetteinek terhét. Vagyis a világ egyik fele a megváltás, míg a másik része a pusztulás eszközét látja benne.

Márpedig a képregény cselekménye rengeteget foglakozik azzal, hogy milyen hatással van Cade lelki és mentális állapotára, mind az az elvárás, ami a neve által kíséri. Ehhez még hozzájönnek bizonyos egyéb traumák is, amik az életében történtek. Illetve a cselekmény során történnek vele. Szóval egy rendkívül izgalmas és összetett karakterről van szó. Egyébként egy kósza cameo erejéig felbukkan Luke és Anakin Skywalker szelleme is, hogy támogassák utódjukat. Valamint én személy szerint azt sem tartom kizártnak, hogy a Disney a későbbiekben valamilyen formában visszahozza Cade karakterét és a Hagyaték történetét.

Amit pedig még így a végére szeretnék mindenképpen megjegyezni az két dolog. Egyfelől mivel újabban elég sok képregényt olvasok, így feltűnt, hogy a régebbi képregények sokkal szexuálisabb módon ábrázoltak bizonyos karaktereket, viszont ezek sok esetben inkább hozzáadtak a karakterhez és még olykor humorizálni is mertek ezen. A másik dolog, az pedig a jedik mentalitásában rejlik. Már a Köztársaság Fénykoráról szóló cikkben is pedzegettem, hogy mennyire feltűnő, hogy a jedik jobb szó híján azt kell mondjam, hogy elpicsultak és olyan dolgok miatt kerülnek lelkiválságokba, hogy szabad-e nekik megölni azt a veszélyes állatot, ami nem sokkal előtte éppen a szemük előtt ölt meg valakit és amúgy vígan gyilkolászna tovább, hogyha nem állítja meg senki.

Ezzel szemben például a Hagyaték szériában lévő jedik is, bár alapvetően nem erőszakosak és követik a nem kínzunk meg és/vagy végzünk ki másokat, ám ha helyzet úgy hozza simán megölik azokat, akik rájuk és/vagy másokra támadnak és nem kerülnek emiatt lelkiválságba vagy ilyesmi. Nyilván ez valahol a Disney hatása. Azonban valahol is érződik, hogy ez főként annak tudható be, hogy a Köztársaság Fénykora jellegű alkotásokban nincsenek ilyen a sithekhez mérhető szintű fenyegetések. Márpedig egy alkotáson belül a fenyegetés mértéke összefüggésben van a történet minőségével is.

VÉGSZÓ

Nem titok, hogy nagy Star Wars rajongó vagyok és a Hagyaték széria egy olyan alkotás volt, amit mindig is el akartam olvasni. Éppen ezért hálás vagyok végre alkalmam adódott rá. Csak ajánlani tudom mindenkinek, ha SW rajongó, ha nem. Mert egy önmagában is értékelhető és értékes alkotás. Kíváncsian várom a folytatását per befejezését. Illetve, hogy a Disney mit tervez majd vele csinálni.