Amazon Prime Video, Sorozat

Az egyetem sötét titka – Gen V 1. évad kritika

Véget ért a Gen V, a The Boys sorozat spin-off szériájának első évadja. Az első három rész debütálása után a Godolkin védelmezői folytatják a nyomozást a különös hősegyetem titkai, és az azt beárnyékoló szörnyű tragédia után. A szépen, fokozatosan építkező történetben azonban kiderül, hogy hőseink füle mögött is találunk némi vajat.

Az első három epizód elég jól felvezette ezt a kis mellékvágányt. Meg is állapítottuk, hogy méltán van helye a The Boys univerzumában. A Szupik folyamatosan gyártódnak, fiataljaink ambíciói egyre csak törnek lefelé. A Vought hatalma azonban nem gyengül. A hősiesség túlromantizált leple alatt kóros marketingcélokra használják ki a hősök erejét, beleüldözve őket az influenszer média olvasztótégelyébe.

Egy új GENeráció hajnala

A téma tehát nagyon hasonló az alap sorozat témájához, sőt mi több egy részt még tovább is fejleszti azt. Azonban nemcsak ez az egyetlen tényező szól amellet, hogy mennyire jól illeszkedik a Gen V ebbe a világba. Az évadnyitó kritikánkban erről már beszéltünk. A sorozat elején jómagam inkább azt éreztem, hogy a feszültség fő indikátora tulajdonképpen a szereplők fiatal kora és ebből kiinduló alacsony felelősségérzete lesz. Maga a Gen V története viszont erre remekül rácáfol azzal, hogy a főszereplőknek igen komoly célt és ambíciót ad.

A spin-off sorozat sztorija szépen halad előre és tégláról-téglára építkezik. Különösen nagy hangsúly van azon, hogy a karakterek jelleme, világlátása is a körülményekkel együtt fejlődik. Ahogy szépen lassan mindenre fény derül, úgy főszereplőink szeme is egyre jobban kinyílik. Ez a mellékszéria ismét csak emlékeztet bennünket arra, hogy egy olyan világ tárult elénk, ahol a hősök is csak emberek és a gyengeségeiket szupererejük csak még jobban felerősíti. Megismerhetünk egy jópár érdekes és izgalmas új karaktert, akiknek mind funkciója van.

A történetépítés egyik jól kihasznált ziccere, hogy a szereplők hátterét még jobban megismerhetjük. Hiába a menő szupererő, mindengyikőjük küzd valami problémával. A karakterek háttértörténetét minden esetben beárnyékolja valamilyen esemény, amely hatással volt az addigi életükre. Fény derül itt mindenféle piszkos vagy épp szomorú titokra egyaránt. Ezeket megismerve képes még egy szintet ugrani a sorozat. Remek húzás ez a részéről, hogy íly módon képes közelebb hozni a nézőhöz a szereplőket. Szórakoztatóak és ez által könnyedén lehet velük azonosulni, motivációikat megérteni.

Technikai szempontból is megvan minden benne, hogy egy jó The Boys spin-off legyen belőle. Vérből és genitáliákból itt sincs hiány. A szakasztikus humorú légkört nagy jól megörökölte az alap szériától, ami itt is nagyon jól működik. A Gen V történetileg is nagyon jól kiegészíti A Fiúk univerzumát, nem beszélve az összekapcsolás zsenialitásáról. Mint a legtöbb 21. századi sorozat, ez is a legutolsó részekre hagyja a legizgalmasabb csattanókat, ugyanakkor meg is mutatja, hogy miért is érdemes várni az alap sorozat 4. évadjára. A záró jelenetek kameói nagyon jó hidat képeznek a kér széria között. Velük teljesedik ki a reláció, amit az alkotók nagyon jól felvezettek.

KonverGENcia

Összegezve a látottakat simán ki lehet jelenteni, hogy a Gen V kötelező darab azok számára, akik szeretik a The Boys univerzumát. Csalódni egyáltalán nem fognak. A spin-off széria nagyon jól kihasználja azokat az elemeket, amelyeket az alap szériától már megszoktunk. Vér, szex, nemiszervek, emberi gyengeségek, influenszerek és a mögöttök megbúvó nagyvállalati hatalom mind-mind képviselteti magát ebben a mellékvágányban.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a The Boys ismerete nélkül is 100%-osan átlhető az élmény. Önálló sorozatként nem állja meg a helyét (nyilván ezért is kapta a spin-off jelzőt). Így azoknak, akik csak most ismerkednek meg ezzel a történettel, javasolt inkább az alap sorozat első 3 évadát végigjárni. Személy szerint én rendkívül kíváncsi leszek a második évadra, addig pedig jövőre érkezik A Fiúk 4. évada. A párhuzamosan futó történetek nagyon izgalmas kapcsolódási pontokat ígérnek, amelykre érdemes odafigyelni.