Amazon Prime Video, Sorozat

Vértől tocsogó hősegyetem – Gen V 1-3. rész kritika

Amíg tűkön ülve várjuk az Amazon Prime sikersorozatának, a The Boysnak, azaz A Fiúknak a 4. évadát, a streaming szolgáltató addig sem hagy minket parlagon és megörvendeztet minket egy, az eredi sztori világában játszódó melléktörténettel, amely most a fiatalabb generációra összpontosít. A Gen V első három része már péntek óta megtekinthető, és kijelenthetjük, hogy brutalitásban és vérben itt sem lesz hiány.

A sorozat fő helyszíne ezúttal a fiatal hősöket képző Godolkin egyetem, amely a szuperejeüket éppen csak felfedező suhacokból készül kihozni a legjobbat. A jól ismert Vought International nagyvállalat által működtetett iskola azonban olyan titkot rejt, amelynek nem mindenki örülne, főleg nem a hallgatók. Egy sajnálatos incidens azonban felfedi a fátylat a hallgatók előtt és hőseink nyomozásba kezdenek, hogy kiderítsék, mit is takargatnak az iskola falai között.

Az Amazon új üdvöskéje

A The Boys spin-off sorozata mondhatni igen hirtelen bukkant fel az Amazon hatalmas óceánjának mélyéről. Több mint egy éve annak, hogy a Prime debütálta az anyaszéria 3. évadát és még egyelőre rejtély, hogy mikor folytatják kedvenc hőseink az ámokfutást a televízió képernyőjén. Azonban addig sem maradunk vér, erőszak és szex nélkül. A Gen V sok szemszögből tekinthető ígéretes spin-offnak. Az első évad első három része 2023. szeptember 29-én startolt a Prime platformon, és a nézettség ez idő alatt is csak gyarapszik és gyarapszik.

Talán mi, nézők vagyunk már kiéhezve erre a magából kiforduló világra, amely olyan görbe tükröt mutat a szuperhős-kultusznak, hogy az már inkább egy hengerre hasonlít. A The Boys zsenialitása számomra abban keresendő, hogy képes volt a kormányt teljesen az ellenkező irányba tekerni és bemutatni a téma egy olyan oldalát, amely a való világban jobban érvényesülne. A már-már kínosan Marvel és DC hősökre hasonlító karakterek fejlődése és jelleme sokkal inkább tükrözi a gyenge és labilis emberi mivoltukat.

A The Boys nyomdokain haldva

Ha nagyon tömör szeretnék lenni, a The Boys igazi ereje szerintem ebben rejlik. A Gen V eddig látott részei alapján pedig igencsak felcsillant a szemem. A feltárt 3 epizód követi a jól megszokott receptet, csak éppen egy újabb generáció szemszögéből. Látvány tekintetében itt sem maradunk literszámra ömlő vér és genitáliákat keményen a képünkbe toló jelenetek nélkül. A hangulat pedig hű maradt Garth Ennis eredeti sztoriának atmoszférájához. És szerencsére itt van kreátorként Eric Kripke is, aki már bizonyította kreativitását a The Boys kapcsán is.

A Gen V hangulata nagyon jól visszaadja azt, amit egy ilyen spin-offtól várhat a néző. A hangsúly ugyan nem a sokkoló jeleneteken van, hanem inkább azon, hogy a Gen V is ott lep meg minket ahol nem számítanánk rá. Már maga az indítás is eléggé lesokkolja a nézőt és a sztori sem laca-facázik sokat, be is lök bennünket az eseménynek közepébe. Nagy erénye volt az eredeti szériának, hogy képes volt olyan feszült, hátborzongató és kiszámíthatatlan légkört kelteni, amitől sok helyen elállt a lélegzetünk. A Gen V szerencsére ugyanezen a vonalon indult el, és ha tartani tudja a tervet, akkor remek mellékvágány lesz belőle.

Ha egy formula jól működik, kár lenne lecserélni

A sorozatot itt is körülöleli a hatalom- és pénzéhség jellemezte nagyvállalati háttér, amely a karakterek fejlődését is rendkívül befolyásolja. A Fiúk hős karakterei éppen azért olyan félelmetesek, mert olyan emberek kezébe adott a történet halálos és vérfagyasztó képességeket, akik gyenge mentális képességeikből és rendkívül labilis lelkiállapotukból kifolyólag nem tudják azt a megfelelő keretek között használni. Most gondoljunk bele, hogy a Gen V esetében ezek a képességek pont olyan emberek testében fejlődnek, akik egyetemista mivoltukból fakadóan igen minimális felelősségérzettel rendelkeznek. Ez pedig rendkívül feszült és izgalmas jeleneteket ígér a folytatásokban.

És persze hőseink ismét beleragadnak az elmaradhatatlan marketinggépezet karmai közé. Az influenszer média mai generációra gyakorolt hatásait a Gen V esetében is nagyon jól előveszik, és indulnak is a livestreamek, Youtube videómegosztások és minden, ami ilyenkor a fiatal generációra jellemző. Szó szerint mindenkinél telefon van és bele is vannak merülve, mint a csirkecomb a mama pörköltjébe. Üdítő kivétel ez alól főszereplőnk Marie Moreau (Jaz Sinclair), aki jó ha váltásruhát hozott magával az egyetemre, nemhogy okoseszközöket. Ám kérdés, hogy meddig tudja tartani magát saját céljaihoz és ambícióihoz, mert kilengések már most tapasztalhatóak.

Bízzunk a legjobbakban!

A spin-off szereplői változatos jellemek és jól felépített háttérrel rendelkeznek. Noha egyelőre még csak árnyalatnyi rálátásunk van hőseink hátterére, biztos vagyok benne, hogy az évadba tervezett 8 rész alatt alkalmunk lesz majd alaposan kiismerni őket. Új generáció révén megvan bennük a törekvés (még) hogy szerzett képességeikkel jobbá tegyék a világot. Igazi hősök szeretnének lenni, és én úgy gondolom, hogy a mellékvágány központi gondolata az lesz, hogy töri majd le nagyvállalati működés és az általa működtetett influenszer gépezet ezeket az álmokat. Magam részéről én kíváncsian várom, hogy mit hoznak ki az alkotók az évad többi részéből. Úgy érzem, hogy nem fogunk csalódni.