Sorozat

Befejezetlen befejezés – Térség záróévad kritika

Sorozatot készíteni nem olyan könnyű feladat. Ugyanis általában nem lehet tudni, vagy legalábbis biztosan előrelátni, hogy egy adott alkotás meddig fog tartani. Lehet, hogy egy sorozatot indokolatlanul tovább nyújtanak, mint azt kellene. Lehet, hogy miután befejezték valamiért mégis folytatják vagy újraindítják. Van olyan, hogy egy sorozatot hirtelen leállítanak és az alkotóknak legfeljebb csak valami rövid lezárást engedélyeznek. Vagy még valamikor azt sem és így az adott sorozat kvázi befejezetlen marad. Sőt, van olyan, hogy még az aktuális évadot sem fejezik be. De speciel arra is van példa, hogy valamit az első rész után beszüntettek. Hasonló a helyzet az Expanse vagy magyar nevén a Térség című sorozattal, ami hiába egy mindentéren minőségi scifi alkotás és relatíve a közönség is kedveli valamiért sorozatot mégis idő előtt befejezték. Bár a készítők bevallottan fennhagyták a lehetőségét egy esetleges folytatásnak. Főleg mivel a sorozat alapjául szolgáló könyvekből hátra volt, van még két rész. Minden esetre maga a sorozat most véget ért. A végeredmény pedig meglehetősen vegyesre sikeredett.

Mivel korábban került már fel egy cikk az oldalra az Expanse kapcsán, amit itt lehet megtekinteni, így a sorozat alapjaira most különösebben nem térnék ki. Röviden összefoglalva az Expanse/Térség egy a távoli jövőben, egész pontosan a 24. században játszódó meglehetősen realista scifi, amiben az emberiség kolonizálta az ismert naprendszert, illetve igyekszik azon túl is terjeszkedni és különböző érdekek mentén összecsapnak egymással. Maga a záróévad alapvetően két főbb irányvonalon játszódik. Egyfelől egy Cara nevű kislányt követhetünk nyomon, aki az egyik telepes világon, a Laconián él a családjával és fokozatosan kapcsolatba kerül a protomolekulával, illetve egy rejtélyes idegenéletformával. Másfelől a saját Naprendszerünk eseményeit láthatjuk, ahol a Bolygóközi kormányok egyre elkeseredettebb harcot folytatnak egy magát önjelölt szabadságharcosnak tartó terroristával Marco Inaros-sal (Keon Alexander).

Természetesen a konfliktusban a széria főszereplőinek tekinthető Roccinante űrhajó legénysége is érintett. Így a kormányzattal együtt dolgozva küzdenek Marco Inarossal, akinek időközben egy jelentős személyi kultuszt is sikerült kiépítenie maga köré. Emellett ott van még az övbéli származású afféle etikus kalóz Camina Drummer (Cara Gee), aki személyes okokból kifolyólag szintén Marco Inaros ellen fordul. Ráadásul a konfliktus közben ismét feltűnik egy a protomulekulához köthető komoly fenyegetés, amit legalább annyira fel is lehet használni, mint amennyire meg kell valahogy akadályozni. Valamint Avasarala (Shohreh Aghdashloo) karaktere kapcsán előkerül a politikai szál, illetve a média jelentősége, amiben szerepet kap egy cuki cica is.

Habár a sorozat főbb eseményvonala kapott egyfajta lezárást, ugyanakkor számos olyan cselekményszál marad, feltehetően szándékosan, ami alapján akár simán folytatódhatna is a történet. Illetve ami azt illeti folytatódik is, mivel a sorozat lezárásához képest hátra van még úgy nagyjából két kötetnyi történet, ami hogyha csak a telepes kislány szálát vesszük figyelembe már akkor is kifejezetten érdekesnek tűnik. Személy szerint nekem szándékomban áll elolvasni a könyveket is, hogy ezáltal megkaphassam a teljes Expanse/Térség élményt és valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül.

A látvány továbbra is fenomenális és magával ragadó. A realista megközelítés miatt pedig könnyen elhihető, hogy a sorozatban látottak tényleg belátható időn belül megvalósíthatóak. Sőt, speciel én bevallom azon sem lennék meglepődve, ha az itt látott egyes technológiákkal már kísérleteznének. Persze ennek az alkotásnak is megvoltak, vannak a maga hibái. Ráadásul a mindössze hat részes záróévad miatt a cselekmény helyenként elég kapkodó, vagy legalábbis nem igazán használják ki a benne rejlő lehetőségeket. Valamint az is elég valószínű, hogy bizonyos változtatásokat kellett eszközölni a könyvhöz képest, amelyek lehet hogy nem feltétlenül váltak a sorozat előnyére.

VÉGSZÓ
Ugyan az Expanse/Térség nem kapta meg azt a fajta befejezést, amit sokan vártak. Illetve ha úgy vesszük akkor igazából nem is lett befejezve, csak lezárva. Viszont remélhetőleg számos olyan lehetőséget megnyitott a képernyőn innen és azon túl is, amelyek egyszer talán hasznosak lesznek majd a közönség számára.