Apple TV+, Sorozat

Bele a vakvilágba – See sorozat ajánló

Amikor valaki valamilyen sorozatot keress magának, akkor általában az adott illető vagy az HBO vagy pedig a Netflix kínálatából válogat. Habár újabban az Amazon Prime is kezd egyre inkább előretörni, valamint ott van még a Disney+ is a maga jellegzetes tartalmaival. Azonban rajtuk kívül is van még számos másik streaming szolgáltató, amelyik igyekszik valahogy magára vonni a közönség figyelmét. Ilyen például az AppleTV+ is, ami az Apple saját streaming platformja és van is egy kifejezetten egyedi és érdekesnek mondható sorozata a See, aminek a magyar címe nagyjából az, hogy Láss.

A sorozat alapfelállása szerint az emberiség nagyrésze egy járvány során kipusztult és akik életben maradtak azok is mind vakokká váltak. Ennek megfelelően a társadalom újraszervezte önmagát és egy afféle feudális világrend alakult ki. Csakhogy menetközben a látás képessége ismét elkezdett megjelenni bizonyos embereknél, akiket emiatt hol üldöztetnek és rejtőzködniük kell. Hol pedig bálványozzák őket és elég rendesen visszaélnek a képességeikkel vagy legalábbis vannak olyan érdekcsoportok, akik kihasználják őket.

Maga a konkrét történet pedig röviden arról szól, hogy adott egy félreeső törzs, ahová születik két látással rendelkező gyermek, méghozzá egy közismert és üldözött látótól, Jerlamarel-től (Joshua Henry). A gyerekeket ezután hosszú ideig rejtegetik és titokban tanítják őket a képességük használatára, míg nem egy napon az üldözőik, a Boszorkányvadászuk rajuk találnak és menekülniük kell. Majd ezután többedmagukkal régen eltűnt apjuk keresésére indulnak és igyekeznek visszahozni az emberi civilizációba azt, ami a látás hiánya miatt elveszett.

Habár a történet helyenként kissé sablonos és olykor meglehetősen vontatottá is válik, azonban a sorozat igazi erőssége a cselekmény köré felépített háttérvilágban rejlik. Szinte minden részben van valami újdonság, ami nemcsak hogy hozzátesz ehhez a világhoz, de kifejezetten érdekes és olykor akár elgondolkodtató is. Emellett a sorozat nem egyszer érzékelteti a nézővel azt, hogy adott esetben mennyit számít a látás képessége bizonyos helyzetekben, ami persze leginkább a harc jeleneteknél figyelhető meg.

Ugyanakkor a sorozat hangulatvilága rendkívül nyomasztó, ami egyfelől a posztapokaliptikus scifi környezetből ered. Másfelől pedig az egyes jelenetek komor hangvételéből és hogy az egyes szereplők nem igazán humorizálnak egymással. Ráadásul a sorozat zenei aláfestéseként szolgáló ambient hangzású furulyás betét dallamok is csak ezt a hangulatot erősítik. Ez pedig adott esetben elveheti egyesek kedvét a sorozattól, vagy legalábbis megnehezítik annak befogadását és fogyaszthatóságát.

Színészek terén az egyetlen ismertebb húzónév az Jason Momoa és bár az itteni szerepe nem feltétlenül igényel többet tőle, mint ami mondjuk Aquaman megformáláshoz kell, viszont kétségkívül jól áll neki ez a karakter és határozottan szórakoztató őt nézni. A többi szereplőt alakító színész pedig valahol az éppen elfogadható és a kissé már irritáló szinten mozog. Amire jó példa a két látással rendelkező gyerek Kofun (Archie Madekwe), aki leginkább semmilyen és Haniwa (Nesta Cooper), aki viszont olykor borzalmasan irritáló.

Ám a legrosszabb mind közül a kvázi főgonosz, Kane királynőz alakító Sylvia Hoeks, aki szinte az összes jelenetében annyira ripacskodik és emiatt az egész karakterének nemhogy nincs méltósága, de határozottan egy inkompetens idiótának tűnik. Amit egy a sorozat közepe tájékán hozott döntése csak még inkább alátámaszt, de erről spoileres lenne bármit is mondani. Emellett van még néhány csavar az egyes karakterek körül, ám ezek nagyrésze meglehetősen kiszámítható.

VÉGSZÓ
Aki szereti az egyedi hangvételű sci-fi/fantasy alkotásokat annak mindenképpen érdemes lehet egy próbát tennie ezzel a sorozattal. Főleg, mivel nem régiben jött ki a második évada az AppleTV+-ra.