Játék

Digitális vs. lemezes kiadás, mit hoz a jövő?

2021-et írunk, és mondhatjuk, hogy a videójátékok lemezes verziói olyan helyzetben vannak, mint mikor a zenei cd-ket leváltotta az mp3. Rengeteg érv és ellenérv van mindkét oldal mellett, és igazságot sem nagyon lehet tenni, hiszen ez egy szubjektív dolog, mégis megpróbálom most objektívan vizsgálni a témát.

Steam játék akciók

Kétségtelen, hogy semmi sem pótolja azt az érzést, hogy a kiválasztott játékot felkeressük a közeli boltokban, esetleg megrendeljük, és a várakozás után a kezünkben foghatjuk a lemezt, és a fólia lehúzása után már olvashatjuk is a kézikönyvet, amíg tölt a játék. Ez egy jó dolog, régi gamereknek akár nosztalgikus érzés is lehet , de el kell ismerni, ha van jobb megoldás. Manapság, főleg a karantén ideje alatt sokkal egyszerűbb megoldás is létezik, mint napokat várni a postára. Egyszerűen felmegyünk az egyik online webáruházba, és a több ezer játék közül kiválasztjuk a nekünk tetszőt, és már töltjük is le, miután pillanatok alatt elutaltuk a pénzt, bárhol, bármikor. Az online áruházak ráadásul hetente tartanak különféle akciókat, esetleg adnak ingyen 1-1 nagyobb címet.

Tényleg biztonságosabb a lemezes?

Sokan azzal érvelnek a lemezes játékok mellett, hogy amolyan relikviaként fel lehet őket rakni a polcra, míg mondjuk egy steam könyvtárat nem igazán. A különbség a kettő között sokáig az volt, hogy pl.:a steames játékokkal ellentétben, a dobozos verziókkal csak akkor játszhattál, ha nálad volt a lemez, viszont régóta csak egy telepítőlemezt és egy aktiválókódot kapsz a dobozos verzióban is, amivel hozzá tudod adni a játékot valamelyik platformon lévő játékkönyvtáradhoz. Persze mondhatni, hogy az online könyvtárat ha nem védjük megfelelően, könnyen más kezébe kerülhet egy óvatlan mozdulat miatt, viszont az előző módszer szerint a lemezzel se megyünk semmire, ha nincs nálunk az adott egyszerhasználatos aktiválókód, vagy a fiók, amire már beaktiválták.

Mi a helyzet a konzolokkal?

Konzolon már kicsit más a helyzet, ott ugye berakod a lemezt, és játszol. A jelenleg friss konzolgenerációhoz már a megjelenéskor hoztak ki csak digitális kiadást, ami jelentős árkülönbözetet jelentett a lemezes verzióval szemben. Ezen a téren más szempontokat kell megvizsgálni, hiszen a felhasználási lehetőségek is mások. Ott van az érv a lemezes mellett, hogy pörögnek az adok-veszek konzolos csoportok, és a digitális könyvtárunktól csak egyben válhatunk meg.

A jelenlegi konzolgeneráció

Természetesen a lemezes verzión is lehet digitális játékokat tárolni, így nem más, hanem több lehetőséget kínál a digitális verziónál. Gyenge internetkapcsolattal szinte örökkévalóság, amíg letölt például egy új CoD, esetleg bármilyen nagy cím, lemezes verziónál sem indul el azonnal a játék, hiszen azt is fel kell telepíteni, viszont jóval gyorsabb, mint órákat várni egy letöltésre. Ugyanakkor ott van az előny, hogy a már telepített játékokhoz nem kell lemez digitális kiadás esetében, de ha a lemezes verziót választjuk, ott bizony nem elég feltelepíteni a játékot, hordozni is kell a lemezt mindenhova. Ha egyszer úgy döntenénk, hogy megválunk hőn imádott konzolunktól, akkor a lemezes verzióval kicsit több pénzt zsebelhetünk be, kivéve talán akkor, ha a játékkönyvtárunkat is csatoljuk a digitális mellé.

Van jövője a lemeznek?

Rengeteg ismerősöm, a szerkesztőség nagyrésze, és jómagam sem adok ki pénzt dobozos verziókért, inkább megvárom, amíg valamelyik platformon az eredeti ár töredékéért beszerezhetem, ennek ellenére úgy gondolom, hogy igenis van értelme a játékok lemezes kiadásának.

A jövőben véleményem szerint el fognak tűnni a dobozos játékok, ha nem is teljesen, de szinte biztos, hogy a következő konzolgeneráción csak a nagyobb címek fognak megjelenni lemezen, legalábbis a gyártók felől intő jeleket kapunk efelől, és az online áruházak térhódításából sem következik nagyon más.

Fallout76 Power Armor Edition, ezért talán megéri a postára rohangálni

Kettő kivételt tudnék talán mondani, amikor abszolút a dobozos verzió a nyerő. Az egyik amikor valami olyan gyűjtői kiadás jelenik meg, amihez csatolják a játékot, vagy ha valami olyan AAA cím jelenik meg, aminek csupán a doboza, és a hozzá kapott kiskönyv, térkép is jobban ki van dolgozva, mint néhány évekig készülő játék. Bár az utolsó cím amit megvettem az a GTAV, és az SW:Battlefront volt, ha csak 5 év múlva jelenne meg az új GTA, akkor is biztosan a lemezeket választanám.