Játék

E3 2021 összefoglaló

Hosszú évek óta az E3 egyet jelent a nyár, de talán az év legnagyobb gamer/kocka eseményével. Bár sajnos az utóbbi néhány évben a hatalmas közösségi esemény és szakmai kiállítás fénye megkopott kissé, hiszen egyre kevesebb cég akar a standokba invesztálni, ráadásul az elmúlt két esztendő covid helyzete sem javít, az E3 még mindig megkerülhetetlen a videojátékszakmában és szinte mindig itt, vagy ennek az eseménynek a környékén kapjuk meg a legvártabb infókat a jövő játékáról. Nincs ez idén sem másképp. Bár csak az online térben, de igen komoly programot sikerült összehoznia a fejlesztőknek. Cikkünkben pedig igyekszünk nektek a legfontosabb híreket összefoglalni.

Cikkünk folyamatosan frissül!

A június 10-i pre-show keretein belül igen brutális bejelentéseknek lehettünk szem és fültanúi. Ezek közül a legizgalmasabbak talán az alábbiak voltak:

  • Tiny Tina’s Wonderlands: Egy Borderlands spinoff játék lesz természetesen a Gearbox jóvoltából. Egyelőre úgy fest, hogy egy fantasy jellegű RPG kalandra készülhetünk. A megjelenés valamikor 2022 első felében várható.
  • Death Stranding – Director’s Cut: Valamikor a jövőben bővített változatot fogunk kapni Kojima legfrissebb durranásához, ami egyet fog jelenteni a feljavított PS5 porttal. Hogy pontosan ez milyen extra tartalmakat jelent és mikor azt egyelőre nem tudni.
  • Új Painkiller játék: A 2000-es évek közepének nagy favoritja volt a már akkor „retro” elemekkel operáló akció-lövölde, a Painkiller, melyben hősünknek halála után a pokol bugyraiból kellett kiküzdenie magát. A Prime Matter pedig azt ígéri méltóan fogja nekünk ezt a kalandot visszahozni. Semmi mást nem árultak el, így nagyon várjuk a további infókat.
  • Vampire the Masquerade – Bloodhunt: Nagyon-nagyon régóta vár a gamer világ egy új VtM játékra. Hát most megkapják. De nem biztos, hogy abban a formában mint várták. Egy sztorivezérelt RPG helyett egy battle royale stílusú stuff lesz. A Sharkmob a megjelenést 2021 végére ígére, de az alfára már most a nyáron fel lehet iratkozni.
  • Evil Dead: Igen, játék készül a popkult ikon zombihorrorból az Evil Dead-ből. Egy olyan túlélőhorrort várhatunk melyben a túlélők és a Kandarian démon szemszögéből is átélhetjük az eseményeket. A trailer alapján brutális gameplay és az eredeti Raimi filmet idéző hangulat várható. Ráadásul az eredeti Ash, Bruce Campbell is aktívan szerepet vállal a fejlesztésben, hiszen a bemutatót is ő narrálta. És még valamikor idén megjelenik.
  • Elden Ring: A FromSoftware legújabb kontrollergyilkos játékáról már egy ideje tudni lehetett, hogy készül, de most kaptunk egy igen komoly gameplay trailert és egy megjelenési dátumot is, ami 2022. január 21. Látszólag ezúttal egy klasszikus fantasy témájú világba kalauzolnak el minket, bár erről sokat még nem tudni. Csak annyit, hogy George R. R. Martin is részt vett az írói munkálatokban. És valószínűleg azt is elkönyvelhetjük, hogy rohadt nehéz lesz.


Első nap – június 12.

Az első hivatalos napon komolyan belehúzott az online expo, ugyanis minden év egyik legvártabb sajtótájékoztatójának, a Ubisoft Forwardnak, ahol a francia kiadó legfrissebb projektjeibe nyerhetünk betekintést. Többek közt bejelentettek egy Super Mario – Rabbids crossover játékot Sparks of Hope címmel, egy Tini Nindzsa Teknőcös eseményt a Brawlhalla nevű játékhoz, vagy a szeptemberben érkező Riders Republic-ot. Persze mindenki az ennél sokkal nagyobb címekre várt igazán.

Far Cry 6
Például megmutatták nekünk mozgás közben is a Far Cry 6-ot, melyben egy képzeletbeli latin-amerikai ország polgárháborújába mászhatunk bele, a már megszokott RPG elemekkel megspékelt FPS lövölde keretein belül. A snitt egy játékbeli átvezetőjének főszerepében a kegyetlen diktátort, a Giancarlo Esposito által megszemélyesített Antón Castillót láthatjuk. A Far Cry 6 október 7-én érkezik masináinkra és nem mellesleg bejelentettek mellé egy az előző részek antagonistáit mint játszható karaktereket tartalmazó season pass DLC-t is. Alább lehet skubizni.

Watch Dogs: Legion – Bloodlines
Sztori DLC-t jelentettek be a Watch Dog: Legion-höz is. A tavaly őszi játék nagy húzása az első rész főszereplőjének Aiden Pearce-nek a visszahozása volt. Most hirtelen főszereplővé válik ebben az alapjáték előtt játszódó történetben és nem más szegődik mellé társnak, mint a második rész közönségkedvenc(?) karaktere, az állandóan álarcot viselő Wrench. Ráadásul a Ubisoft azt ígérte, hogy végérvényesen összefűzik a Watch Dogs és az Assassin’s Creed világát. Az egészre pedig már csak pár hetet kell várnunk, ugyanis július 6-án meg is lehet kaparintani.

Rainbow Six: Extraction
Komolyabban is bemutatkozott a következő, korábban Quarantine néven futó R6 játék is, melyről mostanáig nem sokat tudtunk. Most azonban igen komoly képi anyagot kaptunk az idén szeptember 16-án érkező játékhoz. A gameplay videó alapján ez a Rainbow Six tovább távolodik a klasszikus részek stílusától. Az Extraction-ben egy földönkívüli parazita által megfertőzött világban kell csapatunknak megállnia a helyét, ám ezúttal nem egy kompetitív shooter keretein belül hanem egy PvE co-op lövöldeként. Hogy ez valóban jó fejlődési irány vagy sem, azt mindenki döntse el maga pár hónap múlva.

Assassin’s Creed: Valhalla DLC-k
A legújabb Assassin’s Creed epizódhoz a Valhallához mindjárt két DLC-ről is kaptunk némi infómorzsát. A The Siege of Paris című sztori kiegészítőt már eddig is ismertük. Ebben Eivor, a címhez hűen, minden idők egyik legvakmerőbb viking kampányában, Párizs ostromában fog részt. Ezt a DLC-t valamikor a nyárra várhatjuk. A másik viszont némi meglepetést okozott szerintem mindenki számára, ugyanis egy igen érdekes koncepcióval áll ellő. A Discovery Tour- Viking Age nevű termék ugyanis megtapasztaltatja velünk az alapjátékban szereplő civilek életét. Nem lesz itt tetőkről ugrálás, meg fosztogatás, csak kemény hétköznapok. Érdekes ötlet. Egyelőre sokat nem tudni róla, de ősszel majd meglátjuk mennyire működik.

Avatar: Frontiers of Pandora
A legnagyobb visszhangot az idei Ubisoft Forwardon azonban minden bizonnyal a már régóta emlegetett Avatar játék hivatalos bejelentése és bemutatója váltotta ki. Oly régóta és oly sokat pletykáltak róla mindenféle konkrétum nélkül, hogy már senki nem hitte, ez a játék valóban készül. De a Ubisoft most lerántotta a leplet róla. Kaptunk most egy trailert pofás in-engine videókkal, állítólagos in-game jelenetekkel és azt is megtudtuk, hogy a játék a Frontiers of Pandora címen fog futni. Egy a James Cameron által megálmodott világba ültetett nyílt világú (valószínűleg RPG) lesz, melyben Pandora eddig nem ismert részeit is karaktereit ismerhetjük meg. Az a Ubisoft Massive fejleszti, akik már tudjuk, hogy egy open-world Star Wars RPG-t is hegesztenek, a megjelenés pedig jövő évre várható, jó eséllyel az ünnepi időszakban.


Második nap – június 13.

A második napon hasonlóan nagy címekre lehetett várni, mint az elsőn hiszen az Xbox és Bethesda előadását mindenki várta, mint utólag kiderült nem hiába. Összesen 31 címet jelentettek be, aminek nagy érsze már az első naptól elérhető lesz a Game Pass szolgáltatáson belül (bővebben ebben a cikkben). Bemutatták többek között a Diablo II: Resurrected-et, a Party Animalst, a Groundedet, a Microsoft Flight Simulator current-gen verzióját, a Slime Ranchert és még sok más címet. Bejelentettek új DLC-ket a Fallout76-hoz, a Sea of Thieves-hez. Nézzük alább az igazán nagy durranásokat.

Starfield – 2022. november 11.
A Bethesda FPS orientált, viszont TPS-ben is játszható űr RPG-je is bemutatkozott. Minden eddiginél nagyobb szabadságot ígérnek a játékhoz, mint játékmenetben, mint karaktergenerálásnál. Több száz órányi játékmenet vár ránk az előzetes információk szerint, rengeteg NPCvel és bizonyos szinten kötetlen játékmenetben, ahol a játék hagyja, hogy felfedezzük az új lehetőségeket.

S.T.A.L.K.E.R. : Heart of Chernobyl – 2022. április 28.
A S.T.A.L.K.E.R. széria 2. részét 2018-ban jelentették be, és egészen mostanáig vártak a rajongók egy rendes gameplay bemutatóra, hiszen a tavalyi év folyamán csak egy in-engine felvételt láthattunk, ami sokakban csalódottságot keltett a rövidsége miatt. Alább megnézhetitek a videót, sok magyarázatot nem igényel, abszolút hozza az előző részek hangulatát.

Forza Horizon 5 – 2021. november 5/9
A Microsoft nyílt világú autós játéka ismét előállt egy új résszel, ahol Mexicó felé tekerjük a kormányt. Az előző részekhez hűen még több autót próbálhatunk ki, jobban testreszabhatjuk a karakterünket és az eddiginél nagyobb pályát járhatunk be. Dinamikus időjárást ígér a játék dinamikus évszakokkal együtt, kiváncsian várom, hogy ezt hogyan sikerül kivitelezni Mexicói hangulatban, a homokvihart már belengették a trailer keretein belül.

Halo Infinite – 2021
Végre kaptunk egy multiplayer ízelítőt is a Halo Infiniteből, amiről kár hazudni, nagyot durrant. Ahhoz képest, hogy milyen minőségű grafikával jelent meg az teaser nemrégiben, most olyan kidolgozott lett a játék, le a kalappal.

Battlefield 2042 – 2021. október 22.
Bemutatokozott a Battlefield széria új tagja is, ami a modern hadviselésbe enged betekintést a játékosok számára. Lenyűgöző grafika, pörgős játékmenet, egy igazi Battlefield.

Contraband
Az Avalanche Studios és az Xbox Game Studios készülő játékát is belengették, egy 70-es években játszódó Co-op rablós játékot, amiről egyelőre nem sokat tudunk, de kaptunk hozzá egy kedvcsinálót.

Back 4 Blood – 2021. október 12.
2008-2009 tájékán a 4 fős zombihent, a Left 4 Dead hatalmas népszerűségnek örvendett. Játékosok milliói tolták, de a kiadásért felelős Valve két játékon felül nem nagyon akart többet beleinvesztálni. Napjainkban a zombis témakör sokadik reneszánszát éli, így az egykori fejlesztő a Turtle Rock Studios elhozza a szellemi folytatást, ezúttal a Microsoft segedelmével Back 4 Blood néven. Sok dolog nem változott az eredeti koncepcióhoz képest, de ez így is jó.

Redfall – 2022. nyár
Hasonló élményt kínál a Dishonored fejlesztőinek, az Arkane Studios-nak legújabb, még erősen készülőfélben lévő játéka, a Redfall. Egy co-op fantasy shooternek nézhetünk elébe, ahol a napjainkban jól bevált recept szerint minden egyes karakter más képességgel és előnyökkel rendelkezik majd. És látszólag a humor sem fog hiányozni a játékból. Nézzétek a kedvcsinálót.

Square Enix bemutatók
A nap végén a Square Enix is előállt pár címmel. Többek közt bejelentettek egy Black Panther DLC-t az Avengers-hez, illetve a ez első hat, klasszikus részt felölelő Final Fantasy Pixel Remaster-t, illetve a Souls stílusú Stranger of Paradise – Final Fantasy Origin-t is. A legnagyobb durranások egyike azonban talán a Life is Strange: True Colors volt, melyről már hallottunk korábban, de új, sokkal többet mutató trailert kaptunk hozzá. A játékra már nem kell sokat várni, mert szeptember 10-én érkezik is.

A legnagyobb húzás azonban egy újabb Marvel produkció, a Guardians Of The Galaxy játék bejelentése volt, amire október 26-án már meg is jelenik. A bemutatott anyag alapján egy csapat- és döntésalapú, némileg Mass Effect-hez hasonlító akció szerepjátékra lehet számítani, ami már önmagában elég az adrenalintermeléshez. Ehhez vegyük hozzá az egyedi hangulatot, a ’80-as évek rockmuzsikáit és nem csoda, hogy miért szerettek bele sokan azonnal a játékba. Persze semmi sem arathat osztatlan sikert, a Guardians of Galaxy pl. sok embernél nagy felháborodást okozott, mivel nem a filmes szereplőkkel készítették a játékot, hanem a képregények szerint. Jaj.

A nap utolsó nagy húzásaként pedig a PC Gaming Show keretein belül a Vampire rajongók megkapták amire igazán vágytak, pláne a pre-show vámpíros bejelentése után. Ugyanis a Nacon és a Big Bad Wolf jóvoltából igazi kedvcsináló trailert kaptunk a Vampire the Masquerade: Swansong című játékhoz, mely ugyan még mindig nem a Bloodlines 2, de egy vérbeli single player, sztorivezérelt RPG lesz, melyben egy helyett mindjárt három karaktert is irányíthatunk, a vámpírok korának leáldozása utáni időkben játszódó történet során. A trailer ezen karakterek egyikét mutatja be. Pontos dátumunk továbbra sincs.


Harmadik nap – június 14.

A harmadik napon nem rengett bele a világ a hatalmas AAA bemutatókba. Rengetegen izgatottak voltak, hiszen a GTA kiadója, a Take-Two is tartott egy bemutatót, ami során volt lehetőség – bár nem sok – némi infómorzsára az új GTA-val kapcsolatban. Ehhez képest nem csak GTA infó, de semmi nagy durranásnak mondható nem jött. A Take Two lényegében csak a társadalmi felelősségvállalásról és egyéb PR témákról beszélt. Nem túl elegáns a rajongókkal szemben, de ők tudják.

De azért olyan címek jöttek, mint a Blankos Block Party a Mythical Games jóvoltából, One Lonely Outpost az Aurorantól, valamint kaptunk egy kis betekintést is a Halo Infinite multiplayer rendszereibe. A Capcom mesélt nekünk egy készülő Resident Evil: Village DLC-ről és további Monster Hunter epizódokról, nem egy multiplayer Resident Evil-t is belengettek. És ennyiben kifújt az ő műsoruk is. A nap további részében a Limited Run Games indie és/vagy platformer játékairól volt szó, amik közül a legizgalmasabb talán a BloodRayne: Betrayal, de ez is főként a nosztalgia miatt. Plusz a Razer bemutatta a legújabb RTX 30xx alapú laptopját és 165Hz-es gamer monitorját.


Negyedik nap – június 15.

A negyedik nap lényegében teljes egészében a Nintendóról és rajtuk keresztül a Bandai Namcóról szólt. A Nintendo részéről lényegében bejelentették a korábban bemutatott játékok egy jelentős részének a Switch verzióját, pl. a Life is Strange remaster csomagot, az új True Colors epizódot, a Guardians of the Galaxy felhős verzióját, a már első napon látott Mario + Rabbids játékot a Ubisoft jóvoltából, vagy a Doom Eternal: The Ancient Gods DLC. Ezek mellett pedig a Dragon Ball Z: Kakarot is be fog futni a hibrid masinára. Persze mindenki a japán óriás saját berkeiben készülő művekre volt igazán kíváncsi. És bár történt jónéhány bejelentés, igazán két cím durrantott nagyot.

Metroid: Dread
A Metroid sorozat nevét évtizedek óta áhitat övezi, főleg az old-school gamerek részéről. Samus Aran, a Galaktikus Föderáció harcosának kalandjai a kalózokkal szemben már számtalan formában képernyőinkre kerültek és a Nintendo szinte mindig tökéleteset hozott. A Dread sok szempontból visszatér az alapokhoz. Egy 2-2.5D megjelenítésű, oldalnézetes, klasszikus ügyességi platformjátéknak ígérkezik. Egy vérbeli Metroidnak. Sokan biztosan csalódottak voltak, hogy nem a Metroid Prime 4-ről kaptunk videókat, de a többség valószínűleg örül, hogy nem is egy, hanem két Metroid van készülőben. A Dread-hez pedig a trailer mellé egy elég hosszú gameplay videót is kaptunk. És augusztusban már játszható is lesz.

Zelda: Breath of the Wild folytatás
Na és ez a bemutató volt az amire a legtöbb játékos felhördült örömében. A Zelda széria legalább akkor, ha nem nagyobb kultszimbólum, mint a Metroid és legalább olyan régóta jelent egyet a neve a minőségi szórakozással. A 2017-es Breath of the Wild egy teljesen új, minden eddiginél immerzívebb módon kalauzolta el a játékosokat Hyrule földjére. A hatalmas siker fényében nem csoda, hogy mindenki tűkön ülve várta a hasonló stílusú és minőségű folytatást. Bár azért nem voltunk nagyon elkényeztetve, de legalább láthattuk kvázi működés közben a játékot és azt is megtudtuk, hogy a megjelenés valamikor jövőre lesz esedékes.


The Dark Pictures – House of Ashes
A Bandai Namco saját szegmensének egyetlen igazán komoly szereplője volt, de az még milyen. Ez pedig a Supermassive Games által fejlesztett House of Ashes, a Dark Pictures széria legújabb része. A korábbi részekhez hasonlóan ez is egy nagyon sötét, nagyon zavaró témájú interaktív túlélőhorror lesz. Ráadásul egy olyan környezetbe ültetve ami mindenki számára ismerős, az második iraki háború. A történet szerint amerikai katonák csapdába esnek egy földalatti katakombában, ahol ráakadnak egy ősi, mezopotámiai démonra, Pazuzura (aki egyébként valóban szerepel az ősi Közel-Kelet legendáiban) és onnantól elszabadul a pokol. Idén október 22-én pedig már bele is kóstolhatunk a borzalomba.

Ezek voltak tehát az idei online E3 fontosabb bejelentései. Bár idén nem kápráztattak el minket a kiadók egy hatalmas AAA tűzijátékkal de azért volt jónéhány izgalmas pillanat. Az E3 a digitális korszak fejlődése és a pandémia hatására sokat vesztett fényéből, de reméljük, hogy jövőre ismét régi formájában tündökölhet kiadók és fejlesztők standjainak százaival és látogatók ezreivel, akik napokon keresztül ünneplik a videojátékgyártás színe-javát. Addig is türelmetlenül várjuk a fenti cikkben taglalt címeket.