Amazon Prime Video, Animáció

Egy pokoli jó musical – Hazbin Hotel 1. évad kritika

Több mint négy év várakozás után végre itt a Hazbin Hotel első évada. Még anno 2019 októberében debütált a pilot epizód Vivziepop YouTube csatornáján ami akkoriban egy hatalmas áttörés volt a YouTube-ot illetően. Az egyedi témájával, színes világával már az első naptól hatalmas elérése volt az epizódnak, és bizonyította, hogy igen is van igény felnőtteknek szóló tartalomra a platformon. A hatalmas igényre mi lenne jobb bizonyíték, mint a közel százmilliós megtekintés amit az évek alatt generált? Talán csak az, hogy jelenleg a Prime Video egyik legnézettebb sorozata, még Magyarországon is. Vajon az A24 gondozásában és az eltelt évek alatt mennyit volt képes fejlődni Vivienne Medrano és teljesíti-e egy igazi OG rajongó elvárásait a Hazbin Hotel?

Mire volt elég a közel öt év?

Ha engem kérdeztek, nagyon sokra. A pilot epizód felett sajnos eljárt az idő és ez az első évaddal párhuzamban a leglátványosabb. Rengeteg kisebb-nagyobb hiba volt az eredeti megoldással, legyen szó  az animációról, vagy a hangsávokról, illetve rendelkezett pár logikai buktatóval is, de mindezek ellenére szerethető volt. Az első évad a maga nyolc epizódjával elsőre nem tűnik soknak, hiszen főként olyan dolgok kerültek képernyőre, amit az igazán türelmetlen és hűséges rajongók már előre tudtak vagy az élő adásokból, vagy a különböző fan teóriákból. De így is rendkívül jó érzés végre meganimálva látni mindenki kedvenc démonos animációját. (Hiszen a Little Demon-t elkaszálta a konzervatív keresztény kultúra.)

Ha már animáció, rengeteget újítást és változást hoztak be az első évaddal. A karaktermodellek sokkal letisztultabbak, a hátterek és a háttérkarakterek részletesek, az új szinkronhangok nagyon jól passzolnak, és még a sztoriban is történtek változtatások, ami kicsit fura, de talán nem kever össze minket. Lényegében arról van szó, hogy az első rész kicsit átformálja a bibliai referenciákat és a pilotban lefektetett dolgokat azért, hogy egy teljesebb sztorit kapjunk mi nézők. Ha belegondolunk, ez nem is akkora probléma, hiszen hivatalosan nem része a sorozatnak. Viszont azoknak akik most szállnak be a Hazbin világába, mindenképp kötelező, így látják azt, hogy honnan indult a történet, és jobban el is tudnak helyezkedni a világban.

A Pokol Krónikája: A Hazbin Hotel története

A történet központjában egy hatalmas probléma van. Az évente megtartott irtások, amikor a Mennyek katonái évente alászállnak a Pokolba és válogatás nélkül oltják ki, az oda kerülő bűnös lelkek életét. Ez a pilotban azért volt mert „túlnépesedés van a pokolban” viszont az első részből már tudjuk, hogy ez azért van, hogy elgyengítsék Lucifer birodalmát, mert a fentiek félnek a lázadástól. Nem tudjuk, hogy a Pokolban élő köznép mennyit tud ebből, mennyit közölnek velük, de bizonyos, hogy rettegésben élnek. A Mennyben a köznép például nem is tud az irtásokról, hiszen titokban történnek, a rettegő angyalok keze által. Érdekes a párhuzam.

Ebből a felállásból jött Charlie ötlete, hogy egy rehabilitációs központot nyit a hotel formájában, ahol a bűnös lelkeket jó útra téríti és a mennybe juttatja. Tervében segíti szerelme Vaggie, Alastor a rádió-démon, aki a saját szórakoztatására fog bele a hotel működtetésébe. Kiegészül a banda még Angel ’’Antony’’ Dusttal, a hotel első vendégével valamint az Alastor által birtokolt lelkekkel Huskkal és Nifftyvel. Ők a Pilot óta részei a hotel ’’személyzetének’’ ez viszont később bővül a sorozat során.

Érdemes tehát a pilotot fenntartásokkal kezelni, hiszen nem minden kánon ami elhangzik. A Hazbin Hotel esetében viszont a kánon érdekes dolog, Vivienne ugyanis képes élő adások során is bővíteni a világát olyan dolgokkal amik csak poénnak indultak. Ilyen például az a tény, hogy a kanadaiakat az alvilágon belül külön városba gyűjtik mint a többi bűnöst, mivel sokkal kedvesebbek. Valamint mivel Vivzie-nek és nézőinek egyaránt fontos a nemi identitás kérdése, így Q&A adások során a szereplőket a saját érdeklődésükkel is ellátták. Így tudhatjuk, hogy Alastor aszexuális, vagy pedig azt, hogy Husk pán szexuális. Azt, hogy Charlie és Vaggie nyíltan homoszexuálisok, pedig már a sorozatból is megtudjuk. Ez sokaknak nem tetszik, viszont legalább elkerüljük általa azt a kimenetelt, mint a Helluva Boss (Hazbin Hotel világában játszó spin off sorozat) esetében is történt, hogy a szexualitáson van a hangsúly a történet helyett.

A Hazbin bűnös bandája

Az részek során egy jól átlátható képet kapunk a karakterekről. Tudjuk ki van mellettünk, ki van ellenünk, és persze van akiben nem bízunk. De bárki is legyen a kedvenced, majdnem biztosan kapott időt a képernyőn, ugyanis a pilottal ellentétben itt volt idő kifejteni a hátterüket és érzelmi világukat. Így nem főként Charlie körül fut a cselekmény, hanem inkább el van osztva a karakterek közt. Így jobb rálátást kapunk Alastor személyiségére és a Pokolban lévő kapcsolataira. Kibontakozik a kapcsolat Husk és Angel közt és persze Niffty is ott van néha helyeken és csinál kaotikus dolgokat. Persze az ellenpólus sem gyenge, sem erő szempontjából, sem pedig a karaktereket tekintve. A kedvenc ’’gonoszom” Adam az első ember, aki valamiért nagyon büszke arra, hogy az ő hímvesszőjéből származik az összes többi hímtag, valamint az egyik kedvenc zenei betétem is hozzá köthető a Hell is Forever. Egyszerűen nem lehet nem utálni, és pont ezért imádom.

Valamint az egyik mellékkarakterből is nagyon fontos és szeretetre méltó szereplőt faragtak, aki számomra az évad legnagyobb meglepetése, Sir Pentious. Egy érzékeny és rendkívül empatikus démonról beszélünk, akiről én személy szerint nem tudom elképzelni, hogyan került a pokolba, hiszen egy csupa szív lélekről van szó. Minden érzése tükröződik az arcán, és minden megható pillanatnál könnybe lábad a szeme, mintha reflektálna a néző érzéseit, természetesen enyhe túlzással. Az évad végére az egyik kedvencem lett és bízom benne, hogy sokak szívébe belopta magát.

Persze a legnagyobb kedvencem maga Lucifer, aki bár külsőre nem tűnik veszélyesnek, sőt kifejezetten barátságos karakter, amíg nem baszakodsz a lányával. Ugyanis az egész Pokol egyik, ha nem a legerősebb karakteréről és leghumorosabb karakteréről beszélünk. Eleinte nem is tűnik többnek egy vicces apuka karakternél, de a harcjelenete egyszerűen lenyűgöző és a dalbetétei is rendkívül szívhez szólóak és átérezhetők. Egyik pillanatban nevetünk a már most ikonikus mondatán, ami az „Ezt neked depresszió” a következőben megsemmisít valakit, mert hozzáért a lányához. Imádom ezt a kettősséget benne és kivívja magának azt a tiszteletet amit egy apa szereptől várunk.

A mélység áriái

A zenei betétekről, mint laikus annyit tudnék csak mondani, hogy a legtöbbjük rendkívül fülbemászó és csak nagyon ritkán fordulnak elő olyanok, amik nem ragadnak magukkal. Legrosszabb esetben középszintűek voltak a dalok, de ez szerencsére a ritkábbik eset. Azokat is meg lehet hallgatni, még ha nem is ragadnak úgy magukkal mint a legikonikusabb darabok. El kell mondjam, ez az első musical amit élvezettel tudtam végignézni, ellentétben a High School Musicallel. Spotifyon már meg is lehet találni a sorozat teljes soundtrackjét és bevallom, szívesen hallgatok néhányat szabadidőmben is.

Problémák a Pokolban

Bármennyire is nyújt jó élményt a sorozat, sajnos megvannak a hibái. A karakterek nagyon jók és érzelmektől fűtöttek, a világ színes, a zenék magával ragadják az embert, de sajnos a történetben vannak hibák. Én két nagyobb logikai buktatót vettem észre. Az évad második felében elég nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy rájöjjenek, mivel lehet megsebezni az angyalokat, mikor már korábban láttuk, hogy miképp sebeztek meg egy angyalt korábban. A másik pedig, hogy a legfőbb angyal tudott az irtásokról ellentétben más angyalokkal. Rettegett, hogy mi fog történni, ha kitudódik, majd mikor kitudódott nem követte semmi.

Sokszor megkapja az alkotó, hogy az ADHD-ja miatt nem tud rendesen írni, és sokan előre elkönyvelték az írása miatt bukottnak a sztorit, de ezektől függetlenül is egy remek történet van készülőben, ugyanis ez csak a kezdet. Az viszont tagadhatatlan, hogy ezek elég látványos hibái a sorozatnak. Foglalkozhattak volna többet az angyalok drámájával ahelyett, hogy feleslegesen derítik ki, hogy lehet angyalt ölni, mikor ezt már rég tudtuk.

Összegzés

Véleményem szerint minden hibája ellenére egy nagyon élvezhető jó humorral operáló sorozatot kaptunk. Ha az embert nem zavarja a temérdek csúnya beszéd, káromkodás, vér, perverzió és általában véve a sötét humor akkor csak ajánlani tudom. Rendkívüli csavarjaival, karaktereivel és fülbemászó nótáival a szívembe lopta magát, és alig várom a második évadot.