Egyéb

Társasjátékos tippek télire

Szinte már közhelyszámba megy leírni, de a Kritizátor felületén talán még nem volt olvasható: a társasjátékok világa napjainkban hatalmas fejlődésen megy keresztül. Rengeteg új, modern játék jelenik meg minden évben, ennek köszönhetően pedig egyre többen kapnak rá erre a remek hobbira. Ennek örömére az ünnepekre mi is összeállítunk nektek egy ajánlót a témában. Az alábbi játékokban mindössze annyi a közös, hogy mind könnyen elérhetőek magyar nyelven, egyiket sem különösebben nehéz megtanulni, és mindet jó szívvel tudjuk ajánlani.

Juharvölgy Krónikája

A Juharvölgy egy csodaszép, nagyon szerethető családias játék téli estékre. Minden játékos egy-egy erdei kisállatcsaládot irányít, akik szeretnének minél alaposabban felkészülni a közelgő télre. Ennek érdekében különböző dolgokat gyűjtenek erdőn és mezőn, látogatóktól kérnek segítséget és különböző fejlesztésekkel látják el házukat. A játék magával ragadóan aranyos, szinte nem is számítanak a pontok, mert az esetleges lemaradónak is remek játékélménye lesz. Nem utolsó sorban pedig remekül megismertet a munkáslehelyezés mechanizmusával.

MicroMacro: Crime City

A MicroMacro egy nyomozás élményét hozza el játékos formában. Egy impozáns, rendkívül zsúfolt térképen elevenedik meg a történet, amin a játékosok közösen igyekeznek majd felderíteni a város részletesen kidolgozott életének bűneseteit. A MicroMacro azokat a típusú feladványokat fejleszti tökélyre, amikben a fő feladat egy-egy kép bizonyos részleteinek megtalálása. De a műfaj iránt kevésbé rajongókat is nagy elégedettséggel töltheti el, mikor a város rajzának kitartó bogarászása végül meghozza a kívánt eredményt.

Sagrada

A Sagrada során a játékosok feladata egy gótikus katedrális üvegablakának felépítése lesz. Az ablak mozaikjait színes dobókockák jelenítik meg a játékben. Minden körben ezekből a kockákból válogathatnak a játékosok saját ablakukba a megfelelő szabályok betartásával. A játék a sokszínű kockákkal és a katedrálist idéző díszleteivel kimondottan impozáns asztalképpel rendelkezik. A működését nézve pedig kockadobásban nem lesz hiánya senkinek az asztal körül. Az ablaképítés érdekes kihívásokat tartogat, hiszen a többi játékos szándékainak helyes megsejtésére és némi szerencsére is szükségünk lesz ahhoz, hogy mi legyünk a legeredményesebbek.

Unmatched

Gondolkodtál már azon, vajon Arthur király képes-e legyőzni Szindbádot? Vagy hogyan boldogulna Alíz a Medúza ellen? Ha érdekelnek az ilyen párbajok, az Unmatched a te játékod lesz. Ebben a kártyák által vezérelt, csak ketten játszható kihívásban ugyanis csak egy cél van: ellenfeled legyőzése. A játék könnyen tanulható és izgalmas, rutinos játékosok esetén gyorsan lepörög egy meccs. A kártyák grafikái kifejezetten igényesek, mindegyik jól megfogja a hozzá tartozó karakter lényegét. Ha pedig beszippant a világa, rengeteg kiegészítő közül lehet válogatni. Így sor kerülhet például Drakula és Sherlock Holmes, vagy Akhilleusz és Bloody Mary csatájára is.

Stella

Talán a modern játékok közül itthon az egyik legismertebb a túlzás nélkül művészi képasszociációs játék, a Dixit. Kevésbé ismert viszont a Dixit világához tartozó újabb játék, a Stella. A képek ugyanolyan káprázatosak, mint a Dixit esetében, viszont a Stella légköre kicsit kompetitívebb. Minden körben közösen láttok 15 kártyát és egy kulcsszót. Minden játékos eldönti, a kártyák közül mennyi kapcsolódik szerinte a kulcsszóhoz. Ez után pedig egyesével elkezdik felfedni a játékosok, hogy mely lapokra gondoltak. Ha más is gondolt rá: jár a pont. Ellenkező esetben viszont a kör hátralévő részében már nem tud pontot szerezni a játékos. A Dixit-hez képest talán kicsit szigorúbb a Stella, sokszor érdemes benne óvatosnak lenni. Ugyanakkor persze egy-egy bátor kockáztatás is bejöhet. És persze óriási beszélgetések indulhatnak az asztal körül annak kapcsán, hogy ki melyik kártyát miért érzi magától értetődőnek annak ellenére, hogy rajta kívül senkinek sem jutott eszébe.

Remélem, néhány játék elnyerte a tetszéseteket ebből a kis ajánlóból. Remek időtöltést kívánok az ünnepek alatt, a fenti játékokkal pedig különösen!