Képregény

Hallottál már a paranormális esetekhez riasztott huszárokról?

Tavaly év elején éppen a Heti Dörgés Villám Gézával ment a Comedy Centralon, amikor egy érdekes képregényt mutattak. Azonnal ott ragadtam a tévé előtt, mivel mindig is imádtam a Magyar Népmeséket, és kíváncsi voltam arra, hogy vajon mi is lehet ez a képregény. Ekkor találkoztam először Az Utolsó Előtti Huszár című magyar képregénnyel. Amikor pedig felfigyeltem arra, hogy hamarosan megjelenik a kiadvány, azonnal írtam a comic oldalának, hogyan szerezhetnék egy saját példányt. Ők pedig voltak olyan jó fejek, hogy az üzenetváltás után nem sokkal kézbe vehettem a Fekete Mentések első kalandját.

A sztori a Nagy Háborúként emlegetett I. világháború idején játszódik, az akkor még Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Temesváron. A „tizenketteseket” ugyanis egy Temesvár melletti faluhoz vezérelik ki, hogy nézzenek utána egy korábban itt állomásozó huszárszázadnak. A fagyban közlekedő tankvonatból Rózsafalvi Áron és Gerebics Áron azonnal útra is kelnek. Amikor viszont találkoznak két túlélővel, Áron, vagyis Csillagszemű úgy dönt, hogy inkább a saját feje után megy és Áront visszaküldi a másik két huszárral. A faluban pedig egy leginkább John Carpenter 1982-es filmjéből, A dologból ismerős lény kerül főhősünk útjába. Csillagszemű tehát egyedül veszi fel a küzdelmet a felturbózott kis gömböccel.

Nagyon tetszett, hogy amíg Áron keresi az ellenségét talál egy levelet, amiből az eredeti népmeséhez nagyon hasonlító sztorit kapunk. Itt viszont a kis gömböc annyiban tér el, hogy az általa megevett emberek alakjai meg is jelennek és nem csak a „gyomrában” vannak. Ezzel pedig máris egy erőteljesebb, horrorhoz nagyon hasonlító színezetet kap a történet. Leginkább úgy lehetne leírni a Hamm bekaplak alcímet viselő első számot, hogy

egy folklór elemekből táplálkozó, misztikus és horror színezetet tartalmazó, ízig-vérig magyar képregény.

Ezt nem csak a Latinovits Zoltán és Garas Dezső vonásaival rendelkező karakterek, hanem a magyar hangutánzó szavak is alátámasztják. Röpködnek a rataták, a slussz és a csett is, amik még inkább hazaivá varázsolják a Mentések első kalandját.

És azok a rajzok!

Te jó ég, milyen igényesek. Tuli Krisztián egyedül rajzolta meg nem csak a fő sztorit, hanem a nulladik Füstbe ment terv című számot is. A karakterek letisztultak, a szövegbuborékok sehol sem takarnak ki semmi lényegeset. A színezésre a sötétebb tónus jellemző, de egy téli sztorinál ez egyértelmű. Ez pedig szükséges is, hiszen egy ilyen történet tényleg minőségi grafikáért kiált, amivel tényleg ütős lesz a képregény. Az általam olvasott extra változatban például nem csak a korábban említett nulladik szám található meg, hanem öt oldalnyi vázlat, amiben egy teljes oldal megszületését, és az első karaktervázlatokat is megnézhetjük. A kemény borítós rendezői változat ezen felül még tartalmaz egy Varga Bálint Bánk, képregény író által jegyzett novellát, vendégművészek munkáit, forgatókönyvet és egyéb érdekességeket.

A sok jó mellett egyedüli hibájának a történet bevezető jellegét mondanám. A karakterek közül ezúttal főleg Csillagszeműn és az ő közel sem csodás múltján van a fókusz. Pedig a projekt Indiegogo oldalán található rövid leírásokat olvasva bőven szolgálnak még érdekes huszárok a Fekete Mentések között. A későbbiekben remélhetőleg mindegyikük több jelenetet kap, mert eddig csak mellékszereplői funkciót töltenek be. Találni olyan cikket is, ahol megemlítik, hogy szinte mindenkinek van valamilyen rejtett képessége, amiket a folytatásban ismerhetünk meg. Remélhetőleg Áron és szellemként létező testvére, Mátyás múltjára is fény derül, mivel sajnos egy boszorkány miatt vesztették el a szüleiket. De

ebben a sztoriban rengeteg potenciál rejlik, amit remélem, hogy ki is használnak.

Kíváncsi leszek, hogy a folytatásokban milyen népmesei förtelmekkel találkozunk.

A képregény sikerét mutatja, hogy az eredetileg kitűzött 3400 eurós célt messze túlszárnyalta a projekt. Varga Bálint Bánk és Tuli Krisztián közös ötlete ugyanis 18 054 eurót kalapozott össze. Így borítékolható a folytatás, ami a jelenlegi tervek szerint még plusz öt számot jelent.

A folytatásokban a háború súlytotta Európa több helyére is eljutunk, ahol valós történelmi alakokkal is találkozunk.

A második szám várhatóan egy éven belül meg fog jelenni, de az alkotók ígérete szerint addig sem maradunk Fekete Mentések nélkül. Készül ugyanis 3 rövidebb miniepizód, amik közül az egyikért példul az Hellboyt is rajzoló László Márk fog felelni. Akinek felkeltettem az érdeklődését, az a közelmúltban megjelent, Az Utolsó Előtti Huszár világában játszódó társasjátékot is megtudja rendelni.

Ezúton köszönöm a készítőknek, hogy elolvashattam a képregényt. Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor itt tudjátok megrendelni a jelenleg négy változatban elérhető képregényt.

Szeretnénk jobban megismerni olvasóinkat, ezért kérünk Titeket, hogy az alábbi kérdőívre adott válaszaitokkal segítsétek további munkánkat. A kitöltés névtelenül zajlik és mindössze néhány percet vesz igénybe. Köszönjük, hogy időt szánsz rá!