Film

Horrorcsokor halloween alkalmából

Kedves olvasóikra bízzuk, hogy a napokban halloween-t vagy a halottak napját ünneplik inkább, esetleg egyiket sem. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy egy friss csokor horror mindenképpen jól jöhet erre a hosszú hétvégére. Ezért fogadjátok tőlünk rémisztően nagy szeretetünk jeleként az alábbi válogatást, melyben a 2010 utáni horrorok legjavát igyekeztünk összegyűjteni.

Ház az erdő mélyén (2012)

Néhány barát elhatározza, hogy egy kis erdei házba mennek kikapcsolódás céljából. Mindannyian tudjuk, rengeteg horror kezdődik így, és bizony nincs jó vége. Az viszont merőben szokatlan, amikor egy sima gyilkolászós horrornak látszó filmről kiderül, hogy valójában egy óriási görbe tükörrel van dolgunk. Ebben a tükörben pedig szinte minden horror-klisét megláthatunk, egyedi szemszögből és nagyon szórakoztatóan. Ha még nem láttad mindenképp tekintsd meg, de újranézni is bátran ajánljuk.

A Babadook (2014)

A mű középpontjában egy fiát egyedül nevelő anyuka áll, és a fiú által a házukban talált különös és félelmetes gyermekkönyv. Ennek a könyvnek a rémalakja mintha életre kelne… A film megtekintése végén viszont rájövünk, hogy nem a külső rémek az igazán félelmetesek. Mint sok remek horrorban, itt is valójában a szereplők belső küzdelme adja a történet lényegét.

Ismerős törlése (2014)

A gonosz, természetfeletti erő ezúttal egy skype-beszélgetésen keresztül csap le. A mű érdekessége, hogy szinte teljes egészében egy MacBook képernyőjén játszódik. Ez persze nem teljesen egyedülálló a filmek történetében, de mindenképpen önmagában is érdekes és figyelemre méltó próbálkozássá teszi a listánk ezen elemét.

The Witch (2015)

Korábbi ajánlómban így írtam erről a remekműről: A 2015-ös A boszorkány Robert Eggers hozzáértésének köszönhetően végig képes fenntartani feszült, csak a legnagyobb klasszikusokhoz fogható hangulatát, mindemellett egy tanulmánynak is beillik egy kis, mindentől elzárt 1600-as évekbeli család félelmeiről és félelmeik kezeléséről. Szintén ajánlottuk korábban Eggers következő filmjét, az A világítótorony-tis.

Tűnj el! (2017)

Egy afroamerikai srác és fehér barátnője meglátogatják a lány családját. A helyzetet Jordan Peele rendező minden szempontból biztos kézzel használja ki. Egyfelől természetesen minőségi horror-élményt is nyújt a nézőnek, másfelől pedig a manapság egyre inkább előtérbe kerülő rasszizmus kérdésével kapcsolatban is sok érdekes felvetéssel él. Peele később, a 2019-es Mi című filmben hasonlóan maradandót alkotott.

Boldog halálnapot! (2017)

Főszereplőnk, Tree kénytelen minden egyes reggel saját halála napjára kelni. Újra, újra és újra. A koncepció persze nem új, de nem is jól használt, horrorfilmbe ágyazva pedig kifejezetten frissek hat. Persze a sci-fi vonulaton kár sokat agyalni, de ha elengedjük egy-két átgondolatlanságát, egy maximálisan szórakoztató filmet kapunk.

The Ritual (2017)

Egy csapat jóbarát túrázni indul a hegyekbe. Ez nem bizonyul jó ötletnek. Nem csak a nehéz terepviszonyokkal kell megküzdeniük, ennél sokkal félelmetesebb dolgok is leselkednek rájuk. A The Ritual a lista sok más szereplőjével ellentétben nincs tele sok egyedi gondolattal vagy különleges vizuális megoldással. Ennek ellenére mindenképp itt a helye, mert egy jól működő, feszült horrorral van dolgunk, ami egyszerű, de nagyszerű alapkoncepcióját következetesen végig tudja vinni rémes végkifejletéig.

Örökség (2018)

Ari Aster első egész estés filmje egy misztikus horrorba csomagolt családi tragédia. A nagymama halála önmagában is nehezen feldolgozható veszteség, különösen a rengeteg titkot rejtő öröksége miatt. Az alkotás drámai ereje kimagasló, és nem csak a horrorfilmek között. Az adalékok közt még egy csipetnyi morbid humort is fel lehet fedezni, ami a rajongók számára igazi ínyencséggé teszi az Örökséget. Az alkotó 2019-es filmje, a Fehér éjszakák szintén kiemelkedő.

Expedíció (2018)

Natalie Portman egy biológust játszik, aki egy csak nőkből álló csapat tagjaként felderítő expedícióra indul a minden szempontból különös X Térség belsejébe. A Jeff VanderMeer zseniális regényéből készült film minden szempontból méltó adaptáció. Leginkább egy különleges hangulatú, egyedi látványvilágú és meglepő szellemi hullámvasútként lehet jellemezni. Elsődlegesen sci-fi, de horrorként is megállja a helyét.

Zárásként ha kevésbé félelmetes kikapcsolódást keresnétek az egész családnak, ami azért nem mentes a horror-elemektől sem, a Laika stúdió Coraline és a titkos ajtó című történetét ajánljuk a figyelmetekbe. A Neil Gaiman regénye alapján készült stop-motion mese a Laika stúdió egyik nagyszerű alkotása, ami egyszerre minőségi és elgondolkodtató élményt tud nyújtani minden korosztálynak.

Reméljük, jó ötleteket tudtunk adni számotokra. Már csak egy dolog van hátra, irány filmet nézni a töklámpák fényében!