Játék

Itt a vég! – A 8 legjobb poszt-apokaliptikus játék

A szórakoztatóipar imádja a poszt-apokaliptikus témákat. Legyen szó természeti katasztrófákról, halálos vírusról, zombikról, vagy éppen háború következtében összeomló társadalmakról, a téma rendre megjelenik. És persze mi sem imádunk szinte semmit sem jobban, mint egy jó kis világvégét, persze míg az a képernyőinken, vagy papírlapon szerepel. A videojáték szegmensben pedig tényleg szinte futószalagon érkeznek az ilyen jellegű termékek, a minőségi skála minden pontjáról. Így hát elég nehéz kiválogatni azokat, amik igazán megérik a nehezen megkeresett pénzünket. Az alábbi cikkben most 8 olyat válogatunk össze nektek, amiket valóban érdemes kipróbálni.

A bevezető szavaiból valószínűleg nem esett nehezetekre kitalálni, hogy egy poszt-apokaliptikus játékokról szóló toplistát olvashattok alább. Mint minden hasonló listánál, itt is elég erősen be kellett határoljam, – főként magamnak – hogy mit, merre, hogyan. Pláne, hogy ebben a témában tényleg annyi cím van, amennyivel Dunát lehet rekeszteni. Így hát a következő szabályok szerint állt össze a lista:
– A játéknak mindenképp egy végzetes esemény UTÁN kell játszódnia, aminek következtében a normál világrend megszűnt létezni. Tehát egy a játék jelenében is folyó idegen faj támadásáról, vagy háborúról, stb-ről szóló sztorival rendelkező játék (bocs Mass Effect) nem kerülhetett fel.
– Egy sorozatból csak egyetlen epizód kerülhetett fel
– A helyezés nem feltétlenül van egyenes arányosságban a játék általános értékelésével, a fő szempont a világvége téma feldolgozása és annak mélysége.
És ennyi. De bízom benne, ez éppen elég volt ahhoz, hogy korrekt kis listát pakoljak össze nektek. Lássuk hát:

8. Dying Light

Az első versenyzőnk egy klasszikus zombivírusos móka, melyben a közel-keleti Harran városát kénytelenek lezárni a hatóságok a rejtélyes betegség megállításának érdekében. Kyle Crane különleges ügynök bőrébe bújva kell a végére járnunk az esetnek. A zombik mellett pedig természetesen a helyi rosszarcúakkal is összeakaszthatjuk a bajszot. A játékmenet szerves részét képezi a craftolás, a korában forradalminak számító belső nézetes parkour rendszer és a dinamikus napszakváltozás, ugyanis a zombik nappal pihennek, éjszaka pedig “vadászni” indulnak (ahogy azt már sok másik helyen is láttuk). Természetesen nem hiányozhatnak a szerepjátékos és túlélő elemek sem, ha már zombis játékról van szó. Harran pedig a jelenlegi trendeknek megfelelően szabadon bejárható. Kell ennél több? Nem igazán.

7. The Last of Us
Elég hasonló vonalon haladunk tovább és ugrunk is a Sony, valamint a Naughty Dog egyik legnépszerűbb címére, a The Last of Us-ra, mely ugyan nem a zombivírusnak köszönheti az alaphelyzetet, a végeredmény lényegében ugyanaz. Itt egy agresszív gombafaj fertőzi meg az embereket, ami szép lassan elburjánzik az agyukban és átveszi az uralmat a tudatuk felett. A csekély számú túlélő karanténzónákba kényszerítve tengetik életüket, próbálva nem áldozatául esni a farkastörvényeknek, vagy éppen megkerülni azokat. Joel is ezen emberek közé tartozik, ám a legutolsó melója, melyben egy kislányt, Ellie-t kell kijuttatnia a zónából, mindent megváltoztat. Az emberiség új reményt kaphat, Joel pedig új célt az életében. A The Last of Us nem is feltétlenül a játékmenetével, hanem a rendkívül emberi karakterinterakcióival és a szereplők jellemfejlődésével szegez minket a képernyő elé.

6. State of Decay
Továbbra sem engedjük el az “élőhalott” témát, mert a következő versenyző a listán a Microsoft és az Undead Labs közös projektje, a State of Decay, mely lényegében az a zombis túlélőhorror, amit mindig is szerettünk volna, csak mi sem tudtuk. A State of Decay nem váltja meg az ipart, de egy igazán egyedi koncepcióval rendelkezik: Az elképzelt Turnbull-völgy szabadon bejárható területén próbálunk túlélni az egyre sokasodó élőholt sereggel szemben. De nem egyedül, nem ám, hanem túlélők egy teljes csapatával. Itt nincsen karaktergenerálás, nincsenek művészi átvezetők, mély gondolatok. Elindulunk túlélők egy csapatával, majd folyamatosan gyűjtjük magunk mellé a többi szerencsétlent, akik között kedvünk szerint váltogathatunk. Mindenki másban jó, mindenki számít, mi pedig egyre csak bővítjük kis csapatunkat, egyre több támaszpontot létesítünk, egyre jobb bázist építünk. Semmi extra, de mégis nagyon jó móka.

5. Days Gone
A Days Gone talán az elmúlt évek egyik leginkább alulértékelt alkotása, már ami a szakmát illeti, hiszen a játékosok minden kritika ellenére is imádják. Nem is véletlenül, hiszen a Bend Studio kellően meg tudta csavarni annyira a mára már kicsit izzadtságszagú zombi témát, hogy azt igazából öröm nézni. A kifejezés minden értelmében. A Days Gone világában is egy agresszív vírus változtatja az embereket vadállatokká és tizedeli meg a civilizációt. Az immunis túlélők apró csoportokba szerveződve próbálnak továbbra is életben maradni. Hősünk, Deacon egy afféle csavargó, aki motorján ülve szeli át a pusztaságot, haverjával, Boozerrel. A lepusztult Oregon széles útjain azonban nem is a fertőzöttek jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem a szabályok nélküli világban még megmaradt emberek. A fondorlatos események során pedig Deaconnel karöltve mi is egy olyan érzelmi hullámvasútra kerülünk, ami örökre beleég az emlékezetünkbe. Kötelező darab.

4. Horizon: Zero Dawn
Egyre sűrűsödik a mezőny, a következő helyre pedig egy újabb PS-exkluzív cím futott be (úgy fest a japánok szeretik a poszt-apo témakört), a korábban a Killzone sorozatról híres Guerilla Games alkotása, a Horizon: Zero Dawn. Valamikor a távoli jövőben az emberek fejlett civilizációjának vége, megmaradt tagjai primitív, törzsi közösségekben élnek. A világot ekkoron már hatalmas, állat formájú gépek uralják, melyek a régi kor technológiai fejlettségének utolsó képviselői. Az emberek ezekre a robotokra vadászva tesznek szert a régi kor technológiájának eszközeire, ám egyes területeken a gépek nem hagyják könnyen magukat. És ha ez nem lenne elég, akkor persze a különböző törzsek állandóan harcban állnak, egymással. Aloy, a főszereplő egy különleges kalandra indul, hogy megtudja, mi is történt a múltban. A Horizon az elmúlt generáció egyik leghangulatosabb open-world szórakozását kínálja. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni.

3. S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Oké, szerintem senki nem lepődik meg azon, hogy a STALKER (bocs, nem fogom minden alkalommal bepontozni) egyik epizódja a dobogóra került. 2007-ben az aprócska ukrán csapat, a GSC történelmet írt a STALKER első epizódjával, mely egy kissé továbbgondolt Csernobil környéki katonai zónában játszódik, ahol a hadsereg és szerencsevadászok különböző frakciói munkálkodnak és harcolnak az értékesebbnél értékesebb ereklyékért, miközben mindent meg kell tenniük, hogy túléljenek a vérengző mutánsok, a zord körülmények és a radioaktív anomáliák közepette. A Call of Pripyat az eddig megjelent harmadik epizódja a sorozatnak, melyben Degtyarev őrnagyot, az ukrán hírszerzés tisztjét alakítjuk. A harmadik részre megvalósult végül sok ígéret, mely az elsőbe végül nem került be. Ha még nem játszottatok egy STALKER játékkal, akkor épp itt az ideje, pláne, hogy mér készül a nagybetűs második rész.

2. Metro: Last Light
A Dmitry Glukhovsky regényén alapuló, majd pedig az általa kreált univerzum bővítését szolgáló játékok méltán váltak népszerűvé a játékosok körében. Egyrészről Glukhovsky olyan nyersen, olyan kendőzetlenül ábrázolja az atomháború után a moszkvai metróban életüket tengető emberek sorsát, hogy az már fájdalmasan hihető. A játékok pedig ehhez megadják a kellő audiovizuális élményt is. Másrészről pedig tökéletes hiánypótlóként szolgáltak a STALKER után vágyakozó gamerek számára. A Last Light már egy olyan epizód, ami nem feldolgozza a könyveket, hanem saját történettel rendelkezik, melynek megalkotásában mega az író is részt vett. A történet szerint, az eredeti főhős, Artyom, képtelen megbékélni a Metro: 2033-ban elkövetett tettével, és elindul felkutatni egyet a a szabadban élő mutánsok közül. Ám útja nem egészen úgy alakul, mint tervezte és még nagyobb slamasztikába kerül, mint egy évvel korábban. A Metro: Last Light kiemelkedő narratívája és világa miatt kötelező darab az izgalmas FPS-ek kedvelőinek.

1. Fallout: New Vegas
Valószínűleg senkit nem ér sokkoló meglepetésként, hogy listán nyertese a Fallout széria egyik tagja lett. A Bethesda a harmadik epizóddal etalont teremtett, a szerteágazó szerepjátszási lehetőségekkel; a hatalmas, élő, nyitott világgal és a szórakoztató harcrendszerrel. A rajingók nem is kívánhattak volna többet. De aztán jött az Obisidian a Fallout 3 spinoffjaként szánt New Vegas-szal és megették a nagy tesót reggelire. Nem elég, hogy mindent hoztak az eredeti játékból, de hozzáadtak annyi plusz összetevőt, hogy szinte teljesen más játéknak hat. Karakterünk, a “Futár” egy balul elsült biznisz után próbál igazságtételt szerezni, miközben az egykori Las Vegas környékén elterülő radioaktív pusztaságban élő polgárok ügyes-bajos nyűgjeibe és a nagyobb frakciók háborújába is belekóstol. Döntéseink szinte mindenre kihatással vannak és ezeknek megfelelően egy rakás különböző végkifejletben lehet részünk ami miatt akár egy tucatnyiszor is érdemes végigvinni a New Vegast.

Íme hát 8 poszt-apokaliptikus játék, amik kipróbálását nem érdemes halogatni, mert igazán remek szórakozást kínálnak. Ti játszottatok már mindegyikkel? Egyetértetek a listánkkal? Esetleg volna olyan cím amit hiányoltok róla? Írjátok meg nekünk kommentben és beszélgessünk róla. Ki tudja, lehet egyszer még csinálunk egy második részt ebből a listából, mert az biztos, hogy a világvége játékok dömpingje nem holnap fog véget érni.