Film

Kedvenc űrlényeink karácsonyi Bacon-vadászata – The Guardians of the Galaxy Holiday special kritika

James Gunn szereti az első látásra vesztesnek tűnő karaktereket. Nem véletlen, hogy a Galaxis népszerű Őrzői is egy szedett-vedett, elsőre teljesen diszfunkcionálisnak tűnő csapat. Ettől függetlenül azért csak összehoznak alkalmanként egy világmegmentést. Ezúttal pedig Gunn a formátummal is kicsit vesztésre ítéli csapatát, mikor akarva-akaratlanul a Star Wars Holiday special szellemét idézi meg.

Az egyszerű kis történet szerint a Galaxis két Őrzője, Mantis és Drax felkerekednek, hogy felejthetetlen karácsonyi élményt szerezzenek Űrlordnak. Ennek érdekében magától értetődő módon Kevin Bacon elrablása mellett döntenek. Ha ebből a bekezdésből még nem vált egyértelművé, hát leszögezem külön: nem a fordulatos cselekménye miatt érdemes megnézni ezt a Holiday Special-t.

Ezen felül is fontos még valamit leszögezni. Aki eddig nem kedvelte az Őrzőket, az ez után sem fogja. Ez a kis karácsonyi történet ugyanis nyilvánvalóan a rajongóknak készült. Ha nem tudod ki Drax és Groot, ne itt kezdd el velük az ismerkedést. A rajongók viszont kapnak egy nagyon szerethető karakterekkel és jól működő poénokkal teli, nem különösebben mély vagy fontos, de aranyos karácsonyi történetet.

Aki nekem, mint a csapatot ismerő és kedvelő nézőnek pozitív csalódás volt, az Mantis karaktere. Számomra eddig ő nem különösebben volt érdekes vagy szimpatikus, de itt ő is teljes értékű része tudott lenni az egyébként remekül működő csapatdinamikának. Sőt, ő és Drax viszik el a hátukon a film jelentős részét. Meg persze Groot minden felbukkanása is aranyat ér, és naná, hogy Mordály hozzáteszi a magáét. A jól működő keverék sokak számára legizgalmasabb összetevője pedig az önmagát hihetetlen lazasággal és élvezettel eljátszó Kevin Bacon lehet.

Gunn meglátásom szerint teljesen szándékosan hozza elő a Star Wars összehasonlítást a Holiday Special segítségével, mielőtt lezárná saját trilógiáját. A két mű közti legerősebb párhuzamot talán az animációs betétek megléte adja. Az persze nagyon nagy különbség, hogy ezt a Holiday Special-t Lucas mesterrel ellentétben Gunn minden bizonnyal örömmel fogja vállalni. A mozivásznakon általa elindított karakterek számára pedig adott a lehetőség, hogy a klasszikus Star Wars karakterekkel méltón együtt említhető hősökké váljanak. Kétségtelenül óriási kihívás ez, de önmagában is nagy fegyvertény, hogy az Őrzők nem roskadtak össze ez alatt a súly alatt. A messzi-messzi galaxis nyomdokain ők is hosszú időre meghatározhatják az űropera műfaját.

Gunn Holiday Special-je nem lesz a Galaxis legnagyobb filmélménye, de nem is ez a célja. Egyszerű, de a rajongók számára szerethető kis karácsonyi történetet rakott össze a sokak által kedvelt csapattal. Ők pedig ebben a formátumban is jól működnek. Kellemes kikapcsolódást nyújtanak a galaxis utolsó, (vélhetőleg) igazán nagy megmentése előtt.