Könyv

Könyvet karácsonyra! – Avagy mutatjuk, mit olvass az ünnepi időszakban

Nyakunkon a karácsony! Ilyenkor mindenki futja a félhivatalosan kötelező köröket: ajándékcsomagolás, bejgli, rokonok hada, faragd már azt a fát, ne úgy, nem tüzelőnek lesz, hol van Kevin?, és még sorolhatnám. Hanem azért arról se feledkezzünk meg, hogy szakítsunk egy kis minőségi időt magunkra is két kajakóma között. Részemről ez magában foglal egy pohár jóféle bort és egy hasonlóan élvezetes regényt. Ebben a cikkben igyekeztem összefoglalni, miket válogattam össze az idei ünnepi időszakra. A lista messze nem teljes, de hát a legtöbb könyvmoly soha sem ér az olvasmánylistája végére. Nem igaz?

Fantasyt a fa alá!

Ünnepi olvasnivaló vagy a kedvenc zsánerünk? Szerencsére nem kell választani, bőven akad könyv, ami mindkét kritériumnak megfelel. Az alábbi könyvek kivétel nélkül hozzák a varázslatos téli hangulatot, tökéletes választás mindegyik egy bekuckózós estére:

 • Travis Baldree: Legendás latték – Tejszínhabos fantasy, igazi szívmelengető olvasmány orkokkal, tündékkel és fahéjas csigákkal, az idei tél nagy kedvence.
 • Katherine Arden: Az Északi erdő legendája (Winternight) – Az orosz folklór világa elevenedik meg ebben a trilógiában, Arden csodálatos prózájában. Valódi téli tündérmese a hóborította fenyvesek és a ropogó tűz ünnepi varázsával, démonokkal és emberi sorsokkal.
 • Erin Morgenstern: Csillagtalan tenger – Ez a könyv egy szerelmeslevél a történetmeséléshez és az irodalomhoz. Morgenstern képzelőerejével már csak a szépirodalmi alkotásokhoz mérhető stílusa vetekedhet, valódi gyöngyszem ez a könyv.
 • Maya Lunde: Hónővér – Ez a szebbnél szebb képekkel illusztrált könyv maga a karácsonyi csoda. Szívbe markoló történet egy kisfiúról, a szeretetről és a veszteségről. Korosztálytól függetlenül különleges élményt nyújt.
 • J.K. Rowling: A karácsonyi malac – Bár gyerekkönyvnek íródott, a felnőttek körében is rendkívül népszerű, hamisítatlan karácsonyi cukiság, csak úgy árad belőle a szeretet. Pár fejezet erejéig újra részünk lehet abban a varázslatban, ami a gyermekkor sajátja.

Vér és tojáslikőr

Szeretet ünnepe ide vagy oda, azért ilyenkor is jólesik a léleknek egy jól bevált, hagyományos gyilkosság. De hogy ne nélkülözzük teljes egészében az ünnepi atmoszférát, legyen az a vérontás a mostani időszakhoz illő. Agatha Christie műveivel egyébiránt sem nagyon lehet melléfogni, íme az én ünnepi kedvenceim:

 • Hercule Poirot karácsonya – Mindenki kedvenc kackiás bajszú detektívje ezúttal egy gazdag, ám közrajongásnak távolról sem örvendő úr halálának ügyében kezd nyomozásba karácsonykor. Agatha különösen rafinált bűntényt eszelt ki ezúttal.
 • Gyilkosság az Orient expresszen – Szinte már klasszikussá nemesedett ez a történet: a hóban rekedt expressz, utasok egy csoportja, akik közt szemlátomást semmi kapcsolat nincs, és egy holttest. Na de ki lehet a tettes? Szegény Poirot ezúttal sem élvezheti az üdülésre szánt napokat, kénytelen kézbe venni az ügyet, és munkába állítani a kis szürke agysejteket.
 • Karácsonyi krimik, Adventi krimik és A karácsonyi puding – Ezekben a gyűjteményekben csokorra szedték a krimi királynőjének ünnepi novelláit. Színre lép Miss Marple és Monsieur Poirot mellett számos régről ismert és ezidáig ismeretlen figura is. Ezek a kötetek megjelenésükben sem nélkülözik az ünnep pompáját, gyönyörű kiadásokkal találkozhatunk, ajándéknak is jó választás.

Idegen nyelvű varázslat

 • Robert Dinsdale: The Toymakers – Emlékszel, milyen volt még hinni a varázslatban? Az Emporium játékbolt falai között ez maga a valóság, a játékok itt életre kelnek, papírfenyők alkotnak sűrű erdőt a polcok között, az álmok valóra válnak, a remény pedig új életre kel.
 • M.A. Kuzniar: Midnight in Everwood – A Diótörő inspirálta történet az Edward-korabeli társaságba repíti el az olvasót. Igazi ünnepi hangulatot árasztó fantasy fényűző bálokkal, barátsággal és mágiával.
 • Alexandra Bell: The Winter Garden – Álom vagy valóság? A történet főszereplője egy varázslattal teli kertre bukkan, ahol a csodák nagyon is megtörténnek, és talán ez jelentheti számára az egyetlen kiutat. Feltéve, ha sikerül győzedelmeskednie egy messze nem mindennapi megmérettetésen.

Kortalan klasszikusok

Némelyik történet szinte már hagyományosnak számít karácsony környékén. A teljesség igénye nélkül, íme néhány kötet a tradicionális olvasmányok kedvelőinek:

 • E.T.A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály – Klasszikus karácsonyi mese, válasszuk akár az eredetit, akár egyet a számos átdolgozás közül, vagy éppen a balettet, ez a történet újra és újra képes elvarázsolni a közönségét.
 • Charles Dickens: Karácsonyi történetek – Sokak által szeretett műveiben a szerző a Karácsony Szelleme által mutat rá, mit is jelent embernek lenni az embertelen világban. Különösen karácsonykor.
 • J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek – A mester hosszú éveken át küldött Karácsony Apó nevében leveleket gyermekeinek, ezeket gyűjtötte össze ez a kötet. A leveleket a szerző gazdagon illusztrálta, igazi karácsonyi mesevilágot teremtve. Tolkien rajongóinak is igazi különlegesség lehet.

Ha van olyan olvasmányotok, ami számotokra a karácsonyi időszakot idézi fel, osszátok meg velünk!

Békés, áldott ünnepeket kíván a Kritizátor csapata!