Apple TV+, Sorozat

Mi rejtőzik a felszín fölött? – Silo 1-2. rész kritika

A bezártság az elmúlt évek alapján senkinek sem ismeretlen. A koronavírussal együtt, az egész Föld lakossága megtanulta milyen karanténban élni. Legyen az szerencsésebb esetben a létező összes hely bezárása miatt, vagy azért mert elkapta a betegséget. De mi van akkor, ha nem csak rövidebb időre, hanem örök életedre bezárnak egy felszín alá süllyesztett silóba, ahonnan nincs kiút? Ez az alapfelállása Hugh Howey A siló című regényfolyamának, amit az AppleTV+-nál karoltak fel.

A bevezetőben említett sztorival már temérdek helyen találkozhattunk. Legyen szó kisebb vagy nagyobb helyekről, a bezártság egyáltalán nem kellemes érzés, és ezt páran a Siló szereplői közül is tudják. A teljes történet szerint egy meg nem nevezett esemény hatására teljesen lakhatatlan lett a felszín, ezért az Alapítók egy (a jelenlegi ismereteink szerint) száznegyvennégy emeletnyi silót építettek, hogy oda menekítsék az embereket. Ezt a gigantikus létesítményt aztán biztonsági ajtóval zárták el, amit csak akkor nyitnak ki, amikor valaki azt mondja, hogy ki akar menni. Ekkor az adott illetőt biztonsági ruhába öltöztetik, majd adnak neki egy kendőt amivel a siló szerte látható, külvilágot mutató kamera képernyőjét kell letisztítania.

A siló társadalma három részre osztható, eszerint vannak a Fentiek, a Középtájiak és azok, akik a Végeken élnek. Az első két epizódban a Fentiek közé tartozó Holston sheriff a főszereplő. Érdekes, hogy Holston és felesége, Allison hiába akarnak gyereket, azt külön engedélyeztetni kell. Onnantól számítva pedig egy éve van a szerencsés párnak, hogy megfoganjon a pici. A sheriffék már harmadjára kapják meg az engedélyt, de valamiért csak nem akar összejönni ezúttal sem a családalapítás. Itt pedig bekerül egy olyan elem a sorozatba, ami alaposan megkavarja a dolgokat, ezzel pedig meg is fűszerezi az egyszerűnek tűnő cselekményt. Mi van akkor, ha valakik nem akarják hogy az adott párnak gyereke lehessen? És valóban igaz az, amit a kinti világról mondanak? Egyáltalán mi történt aminek hatására az Alapítók megépítették a silót? És mi történt az azt megelőző időkben?

Rengeteg kérdés, amikre szépen lassan ad a sorozat csak válaszokat. De mindezt úgy teszi, hogy közben egyáltalán nem fél attól hogy újakat tegyen fel. A rejtélyek mellett látványban nagyon erős még a sorozat. Sajnos idehaza méltatlanul kevés szó esik az AppleTV+ sorozatairól, holott minőségben egyre inkább kezdenek a többi streaming szolgáltató szériái fölé emelkedni. A készítőknek fantasztikusan sikerült tévéképernyőre varázsolni Howey regényét, ami még viszonylag újnak is mondható, a maga tizenkét évével. Aki először inkább a könyveket olvasná el nyugodtan szánjon rájuk maximum két hetet, mivel A siló regényfolyamhoz tartozó öt kötet, együttesen is hétszázkilencvenhat oldal. Visszatérve a sorozathoz, kijelenthető hogy a Siló egyértelműen egy sci-fi köntösbe bújtatott krimi, viszont a jobbik fajtából.

Szereplők tekintetében egyértelműen kiemelném Holstont alakító David Oyelowo-t, aki egy mindenre kész, határozott sheriff, bár egyre több olyan dolog kerül elő, amik őt is elbizonytalanítják. A másik éllovas a két Dűne között beugró Rebecca Ferguson, akinek Juliette-je egy igazi, badass karakter, aki az előzetes alapján még bőven fel fogja kavarni a silóban lakók életét. Mellettük még a Ruth James polgármestert alakító Geraldine James, és a rendfenntartó Bírák vezetőjét megformáló Commont emelném ki. A többi szereplő egyelőre még nem bontakozhatott ki különösebben.

Ugyan lassan csordogál az első két rész, de bőven megéri várni. Elvégre még nyolc epizód hátra van, hogy aztán június végére fény derülhessen a címben feltett kérdésre. Aki szereti ha egy sorozat nem pörög és el tud merülni a készítők által megálmodott világban, ezek mellett pedig a krimit is szereti, annak tuti tetszeni fog a Siló. Péntek esti hétköznap zárónak kíváló kikapcsolódás, csak győzzük kivárni a következő hét napot, hogy aztán talán választ kapjunk az adott részben feltett kérdésekre.