Képregény

Legrosszabbak között is a legjobb – Star Wars: Doktor Aphra képregények kritika

Habár a Disney kétségkívül sokmindent elvett a Star Wars-ból, azonban sok olyan dolgot is hozzáadott vagy legalábbis igyekszik hozzáadni, amik nem feltétlenül rosszak. Ilyen például Doktor Aphra széria, ami egyelőre ugyancsak képregény formájában létezik. Illetve van egy Sarah Kuhn nevű szerző által írt könyv is, ami igazából egy hangszínjáték írásos formája. Viszont nincs kizárva, hogy az egeres cég a jövőben esetleg valamilyen mozgóképes formába is szeretné majd önteni ezt a karakter. Bár igaz ez sajnos helyenként felvetne bizonyos problémákat, mivel a Doktor Aphra történetek nagyrészt a Birodalom visszavág és az Új remény eseményei között játszódnak.

Doktor Aphra, avagy teljes nevén Doktor Chelli Lona Aphra karaktere egy afféle újragondolt Han Solo figura. Csak ezúttal női verzióban. Emellett amennyire tudom Doktor Aphra karaktere ez első nyíltan és felvállaltan homoszexuális főszereplő a Star Wars világában. Ez persze lehet, hogy egyeseket képes eltávolítani ezektől a történetektől és ettől a karaktertől, azonban Doktor Ahpra karakere nem valami politikai ideológia által létrehozott marketing kampány része, hanem egy önmagában is működőképes teljesértékű karakter, akinek érdekes és érdemi tartalommal ellátott történetei vannak.

Emellett a doktor jelző az ő esetében nemcsak valami jól hangzó toldalék szó, ami csakúgy odalett téve. Hanem a karakter valóban egy doktori fokozattal rendelkező régész-történész professzor. Habár igaz ennek legitimitását sokszor maga az alkotás is megkérdőjelezi, ám ez is inkább a karakter jellegéből adódik és a történet szerves része, amire amúgy a Közönség kap is egy teljesen logikus magyarázatot. Ugyanakkor a karakter számos alkalommal bebizonyítja azt is, hogy igenis ért a szakmájához.

Azonban ami ennek a karakternek a legfőbb erénye, vagyis hát az ok, amiért sokan szeretik az az, hogy Doktor Aphra karaktere, illetve a hozzákapcsolódó történetek szinte mindig olyan morálisan megkérdőjelezhető helyzeteket mutatnak be, amelyek nemcsak hogy önmagukban véve is érdekes, de tényleg képesek elgondolkodtatni a Közönséget. Ezáltal pedig maga a karakter megítélése sem egyértelmű. Mert bár Aphra számos a Közönség számára szimpatikus vonással rendelkezik, viszont sok esetben olyan dolgokat is képes megtenni akár hozzá bevallottan közelálló személyekkel is, amelyek azért hagynak némi kivetnivalót maguk után.

Magukba a konkrét történetekbe nem szeretnék külön belemenni. Már csak azért sem, mert spoilerek nélkül ezt szinte lehetetlen megtenni. Valamint mert a Star Wars-os képregények őszintén szólva elég kaotikus módon követik egymást és bár van egy hét részes különálló úgymond eredeti Doktor Ahpra sorozat, plusz a kvázi előzmény regény. Azonban több olyan másik történet/képregény is van, ami egy másik szériához tartozik vagy egy afféle crossover különböző szériák között lásd pl a Sikolyok fellegvára című képregény. Szóval nem könnyű követni ezeket, habár vannak bizonyos rajongói felületek, ahol lehet találni ilyen sorrendi összefoglalókat.

Ugyanakkor a Doktor Ahpra szériának nemcsak a történetei jók, hanem maguk a benne felvonultatott karakterek is. Eleve ez a széria mutatja be Fekete Krrrsantan karakterét, aki a Book of Boba Fett című sorozatban is feltűnt. De ott van Ahpra két másik társa egy Triplazéró nevű protokoldroid és egy Bété One nevű kvázi astrodroid, akik perverz módon örömüket lelik a különböző élőlények megkínzásában és megölésében. Ez egyébként a széria egyik fő humor forrása is egyben. De feltűnnek még olyan közismert karakterek is, mint Darth Vader, Boba Fett vagy éppenséggel a Lázadók című sorozatból Hera Syndulla. Illetve egy külön rész erejéig az Új remény kocsmai jelenetében látott két bűnöző is, akik annak idején belekötöttek Luke-ba. Na például az ő történetszáluk is elég kemény és talán az egyik legdurvább az egész szériában.

És akkor ott van még maga a főszereplő Doktor Ahpra is, aki egy sokszor pimasz, nagydumás ugyanakkor meglehetősen intelligens valaki. Viszont távolról sem tökéletes. Mi több a karakter saját bevallása szerint is ő benne nem szabad megbízni. Nem igazán képes az elköteleződésre. Méghozzá semmilyen szinten. Valamint nem igazán szokott másokkal törődni és szinte gondolkodás nélkül ki és felhasznál mindent és mindenkit a saját érdekében. Ugyanakkor Ahpra karaktere egyáltalán nem érzéketlen, sőt sokszor nagyon is képesek őt érzelmileg megérinteni bizonyos dolgok. Azonban a helyzet és a szükség szinte mindig olyan dolgok megtételére kényszerítik őt, amelyeket sokan nem biztos hogy képesek lennénk megtenni.

VÉGSZÓ

A Doktor Aphra alkotások tökéletesen alkalmasak arra, hogy megszerettessék a képregények műfaját bárkivel. Habár fontos leszögezni, hogy ez egyáltalán nem gyerekeknek szánt tartalom. Illetve nem feltétlenül fog tetszeni mindenkinek. Viszont határozottan egy olyan jellegű alkotás, ami hozzátesz a Star Wars világához.