Sorozat

Boba F*cking Fett – The book of Boba Fett évad kritika

Ha valaki igazán rajong egy adott alkotásért, akkor azt akár mértéktelen mennyiségben is képes fogyasztani. Legyen szó könyvekről, filmekről, sorozatokról, képregényekről vagy pedig videojátékokról. Ráadásul ezek a különböző felületek sok esetben össze is szoktak függeni egymással, ezáltal pedig egy sokkal kiterjedtebb élményt képesek nyújtani. Számos ilyen alkotás van és az sem titok, hogy az alkotók sokszor tudatosan igyekeznek is ilyen módon kiterjeszteni az adott alkotást. Már amikor és amennyire lehetséges. Ezt hívják franchise-osításnak. Részemről nem titok, hogy hatalmas Star Wars rajongó vagyok, aminek a legfőbb oka, hogy annak idején ez volt az első film, vagyis hát a Baljós árnyak, amit gyerekként moziban láttam és bár az idő múlásával némileg árnyalódott bennem a franchise-ról alkotott kép. Viszont minden hibájával együtt még most is képes magával ragadni ez az alkotás per széria. Éppen ezért kimerem jelenteni, hogy a Book of Boba Fett, sajnos nem tudom, hogy mi a magyar címe a legjobb dolog, ami ezzel a szériával jelenleg történhetett. Nem feltétlenül állítom, hogy ez lett az eddig legjobb Star Wars-os alkotás. De határozottan az, amire a franchise-nak szüksége volt. Azonban ennek megértéséhez kénytelen vagyok spoilerezni a sorozattal kapcsolatban. Szóval ennek tudatában olvassa tovább mindenki ezt a cikket.

Boba Fett mindig is érdekes karakternek tűnt, ami főként az egyedi és magával ragadó megjelenésének volt köszönhető. Korábban írtunk is egy cikket a róla szóló régi könyvekről, amelyet itt tudtok megtekinteni. Azonban a karakter azóta teljesmértékben újra lett gondolva és ez a sorozat most még tovább vitte ezt az irányvonalat, ami persze egyeseknek nem igazán tetszett én viszont bevallom kifejezetten élveztem. Szerintem ugyanis teljesen érthető, hogy Fett miért akar megváltozni vagy legalábbis módon élni és a saját kezébe venni az élete alakulását. Emiatt egyébként sokan a sorozaton belül is a szemére vetik Fettnek, hogy elpuhult, hogy öregszik és hogy gyenge. Ám ahogyan ezt többször is bebizonyítja, ez távolról sincs így.

A sorozat története két szálon és két idősíkon fut. Legalábbis egy darabig. Egyfelől azt követhetjük nyomon, ahogy Fett átveszi Jabba megüresedett helyét a Tatooine-on és igyekszik valahogy együttműködésre bírna annak különböző, főként alvilági érdekcsoportjait. Emellett megjelenik egy másik rivális Bűnszövetkezett is, a Pyke Szindikátus, akik szintén szeretnék megszerezni a Tatooine feletti uralmat. Valamint Jabba kvázi örökösei is bejelentkeznek a területért. Itt amúgy egy ponton becsatlakozik még a Mandalorian-ból megismert Din Djarin is, aki egyébként kap két különálló részt is, de ezekről majd később.

Másfelől ott van a múltbéli szál, ami úgy nagyjából a sorozat feléig tart és azt mutatja be, hogy mi történt Boba Fett-tel miután kimászott a Sarlacc gyomrából. Noha speciel ezt a részt valamennyien már ismerték és a sorozat nem is időzik rajta olyan sokat. Ezután Fett-re a buckalakók találnak rá, akik előbb fogolyként kezelik, majd fokozatos befogadják őt a törzsbe. Sokak számára ez a rész meglehetősen lassúnak és vontatottnak tűnhet, pedig van benne egy egész jól megvalósított afféle vonatüldözéses jelenet és nem mellesleg rengeteget mélyít a buckalakók karakterén ez a szekció. Konkrétan a végére a közönség azonosulni tud velük és egy kifejezetten megható lezárást is kap ez a szál.

Azonban a The book of Boba Fett nem is igazán a története miatt érdekes, mert helyenként azért az valóban eléggé lassú és kisstílű. Hanem amiatt, ahogyan a Star Wars világát kibővíti. Eleve már a Tatooine társadalmi felépítésének és a buckalakók kultúrájának bemutatása önmagában véve is kellő újdonságot tartalmaz. Mindezek mellett a sorozat számos olyan elemet hozott be, amelyek egyesek számára talán ismerősök lehetnek a különböző könyvekből, képregényekből és videojátékokból. Ám még így is volt néhány teljesen újszerű elem, például amit a Jedi visszatér című film elején is látható Rancor nevű szörnyek viselkedésével kapcsolatban mondanak.

És akkor ott vannak még a karakterek is. Habár Temuera Morrison valahol érthető választás Boba Fett szerepére, ugyanakkor némileg megosztó is, mivel valljuk be Morrison nem számít egy kifejezetten jó színésznek. Persze a figurája szerethető és nagyon keményen tud nézni, ám olyan különösebb mélységet nem igazán tudott adni Fett karakterének. A másik főbb karakter Fennec Shand, akit Ming-Na Wen formáz meg és egyébként az animációs sorozatokban is ő adja a karakter hangját. Illetve ő volt még a Disney mesebeli Mulan is. Ugyan Fennec karakterét sem különösebben mélyítették el, viszont remek összhangot alkotnak Fettel. Számomra kicsit olyan érzés volt, mintha egy afféle ki nem mondott házastársi viszony lenne kettőjük között.

Aztán ott van még egy vuki harcos, akiről bevallom először nem tudtam, hogy kicsoda, de már az első felbukkanásakor érződött, hogy ő valami elég fajsúlyos karakter. Ugyan a sorozat csak érintőlegesen említi meg a háterrét, azonban kis utánanézéssel kiderült, hogy ő fekete Krrsantan, aki amúgy egy képregény karakter egy meglehetősen komoly háttérsztorival. Emellett a sorozat felénél feltűnik egy afféle kiborg vagyis különböző technikai eszközökkel módosított testű motoros banda is, akik némileg ugyan megosztóak voltak, pedig szerintem annyira nem lógnak ki az SW világából és ha valamelyik városbolygón, mondjuk a Coruscant-on lettek volna, akkor feltehetően sokkal kisebb lenne irántuk az ellenszenv. Minden esetre egy érdekes újítás, amiben sok lehetőség van.

És akkor beszéljünk még egy kicsit külön a sorozat ötödik és hatodik részéről, ugyanis alkotók nem csináltak belőle titkot, hogy a The book of Boba Fett valahol felvezeti a Mandalorian harmadik évadát és mint kiderült némileg az Ahsoka sorozatot is. Az ötödik rész gyakorlatilag egy az egyben egy önálló Mandalorian epizód, amiben Din Djarint követhetjük végig, hogy mi történt vele azután, hogy megszerezte a sötét kardot. Valamint ez a rész bemutatja, hogy mi történt a Mandalore bolygóval a Birodalom idején és emellett tartalmaz néhány easter egget a rajongók számára, például feltűnik az SW világának talán legaranyosabbnak mondható karaktere is.

A hatodik rész pedig konkrétan ismét egy hatalmas tisztelgés Mark Hamilnek és Luke Skywalker karakterének. Na itt lehet igazán érezni, hogy mennyi kihagyott lehetőség volt a Disney által készített úgynevezett Senki se kérte trilógiában. Itt ugyanis a közönség betekintést kap abból, hogy Luke miként szeretné újjá építeni a Jedi Rendet, aminek persze sajnos tudvalevő, hogy mi lesz majd a sorsa. Valamint a kis Grogu, vagy ahogyan mindenki ismeri őt Bébi Yoda történetszálát is tovább viszik. Noha egyértelműen ennek inkább gazdasági és marketing okai vannak.

VÉGSZÓ
Ugyan sok mindenért lehet szidni az újkori Star Wars-os alkotásokat és magát ezt a sorozatot is. Azonban tagadhatatlan, hogy amíg a filmekkel a Disney nagyon melléfogott, addig a sorozatok meglehetősen jó irányba haladnak. Ráadásul a főcím dalok is rendkívül fülbemászóak.