Játék

Star-Lord legújabb kalandjai – A galaxis őrzői játékkritika

A Marvel’s Avengers besülése után úgy tűnik nekem, hogy visszafogottabb volt a hype az új játék körül. Első ránézésre nem is fogott meg annyira – fenntartásokkal kezelek játékadaptációkat – de végül ajándék formájában megkaptam és nagyon kár lett volna kihagyni, ugyanis ritkán sikerül ennyire eltalálni egy játékadaptációt.

Marvel’s Guardians of the Galaxy

Az első trailerek amiket láttam a játékról – a továbbiakban csak GotG-ként szeretnék rá hivatkozni – nagyon harc/akció orientáltak voltak és azt kell mondjam, nem nagyon fogott meg a dolog. Nagyon hamar megváltozott a véleményem, miután sikerült kipróbálnom és az első pályán végigmennem. Igazán rosszat nem is tudok, nem is akarok rá mondani, de azért vannak erősebb és gyengébb aspektusai.

Történet és karakterek

A játék természetesen a Marvel univerzumban játszódik, de fontos, hogy nem az MCU-ban (Marvel Cinematic Universe), így tehát a filmek nem befolyásolják a történteket. Bizonyos karakterek élnek/meghaltak/máshol vannak, mást csinálnak a mozikhoz képest, így tiszta lappal indul a kaland. A GotG csapatát természetesen ugyanazok a karakterek alkotják, így megmarad az egymás közötti civakodás is, ami még annál is viccesebb, mint amire számítottam. A történet igaz kicsiben kezdődik, de ahogy haladunk előre, enyhén szólva is kiterjeszkedik a színtér. Ugyan nem egy világrengető művészeti zsenialitás, de egy nagyon szépen kidolgozott, nagyon GotG-hez hű történetet és karaktermotivációkat, fejlődéseket kapunk. Ezen kívül rengeteg ismert Marvel karakter megjelenik, olyanok is, akik az MCU-ban nem – őket nem sorolnám, hogy elkerüljem a spoilereket.

A harcrendszer

Ez az ahol a legkevésbé tündököl a játék, kicsit furcsa volt megszokni (PC-n, egér+billentyűzettel legalábbis), de ez még nem is feltétlenül gond. Egyáltalán nem nevezném rossznak, inkább csak középszerűnek, helyenként enyhén monotonnak. Nem szeretem amikor teremről teremre kell mászkálni, és nem lehet tudni, mennyi időt töltünk ott, mert hullámonként jönnek újabb és újabb ellenfelek, amik egyszer majd csak elfogynak. Ez abban is hátráltat, hogy a menő kombókkal rengeteg ellenfelet tegyünk el láb alól egyszerre, ami sajnálatos, mert mindemellett megvannak a király pillanatai a harcrendszernek is.

Különdíj: a zene

Muszáj kiemelnem a játék soundtrack-jét, ami valami eszméletlen válogatás lett. Első körben természetesen van a játékhoz készült zene, nagy jelenetekhez, háttérhez. Minden szomorú, vidám, epikus pillanathoz megvolt a megfelelő aláfestés. Emellé van egy rakás licenszelt retro zene, We’re not gonna take it-től, Don’t worry be happy-n át egészen a Never gonna give you up-ig. A finálé pedig egy, a játékhoz készült banda és albuma, a Star-Lord Band, Steve Szczepkowski és Yohann Boudreault jóvoltából. Ezért rendhagyó módon be is szúrok egy Spotify lejátszási listát ide.

Végszó

Ha nincs még teljesen eleged a Marvelből és szereted a Guardians of the Galaxy csapatát, koncepcióját, dinamikáját, vagy ezeket nem ismered, csak nyitott vagy egy többször komolytalan, sokszor badass, párszor lelkizős űrkalandra, akkor bátran ajánlom a játékot. Ritkán fordul elő, hogy egy játékadaptáció nem csak egy lelketlen cash grab legyen és érdemes kiélvezni a pillanatokat, amikor tényleg odaadással készítenek el egy médiumot.