Kulissza

Mindig a második a legjobb? – Budapest Comic Con 2023 beszámoló

Az idei éveben azt hiszem elmondható: mintha minden jobban klappolt volna a Budapest Comic Con háza táján, mint tavaly. Ez persze részben betudható annak, hogy magunk mögött hagytuk végre a lezárások és maszkok által fémjelzett hacacárét teljesen, nyilván a cosplayerek kivételével, de ők kicsit stílusosabban űzik az álarcos műfajt. Mégis a hangulat, a kellemesebb hőmérséklet, jobb megközelíthetőség, összeszedettebb szervezés valamint helyelosztás sokkal kompaktabb élményt adott az első körhöz viszonyítva. Merüljünk el azonban egy picivel jobban és kezdjük meg az úszkálást a végtelennek tűnő, megannyi földi jót kínáló sorok között.

„Chewie, hazaértünk!”

Nem esem túlzásba amennyiben azt állítom, a nyitó alkalomhoz képest sokkal többféle programot, árust és kiállítót fedezhettünk fel. Volt itt kérem szépen minden ami a geek szemének és szájának ingere. Kipróbálható szimulátor élmény, mobil planetárium, miniatűrfestés, társasjátékoztatás, buhurt bemutató, retró konzol sarok. (nem is olyan kis sarok!) De vásárolhatott az egyszeri látogató steampunk karórától és zsebórától kezdve, goth ruházati cikkeken át a kézzel készített jegyzetfüzetig és 3D nyomtatott szobrokig mindent.

Tavaly legfőképpen a képregényes szekció kicsinysége és szűkössége miatt ekéztem a szervezőséget, most azt hiszem, eme rész kapcsán sem kell szót emelnem. A fontosabb hazai kiadók közül szinte mindenki képviseltette magát, de külföldi kiadványból is akadt bőven. Nagy meglepetésemre olyan TPB szedet is a kezembe került, amivel évek óta nem találkoztam magyar rendezvényen. Ezen felül a ráadás pedig a külföldről érkezett, neves képregényalkotóknak fenntartott részleg volt, ingyenes dedikálási lehetőséggel.

A színpadok elosztása ugyancsak jóval okosabban és szerencsésebben alakult, legalábbis az én véleményem szerint. Tudniillik külön emelvény gondoskodott arról, hogy a közönség megismerhesse és szemrevételezhesse az egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kapó, kreatívan gondolkodó és alkotó hazánk fiait. Legyen szó Karib Tenger Kalózai fan filmről, egyenesen az eredeti Mr. Gibbs ajánlásával, vagy képregénykészítési kulisszatitkokról, esetleg egy magyar készítőktől származó sci-fi rövidfilm premierjéről.

Fotó: Horváth Zoltán.

„Jobbra a második csillag és előre!”

Mindazonáltal a másik két pódium felhozatala is igencsak érdekesnek volt mondható. A cosplay szerelmesei is bőségesen megtalálhatták a nekik való jóságokat, a nagyszínpad pedig azt hiszem teljes mértékben magáért beszélt. Az összes neves, meghívott színésszel történő beszélgetés és kérdezz-felelek ezen a részen kapott helyet és ugyan az itthoni közönség kicsit nehezen találta a hangját, ha kérdezni kellett, de minden alkalommal, kevés bemelegítés után flottul zajlottak le a sztár szeánszok.

Külön dicséret illeti a szervezőket, amiért a párás időre tekintettel több helyre is telepítettek italt árusító pontokat, ahol a kifulladt és kockasági faktorát újabbnál újabb élményekkel növelni akaró élőlény feltöltekezhetett az életet adó energiaital mennyiséggel. Azért viszont a mínuszjeles oldalra kell bevésnem egy kisebb bejegyzést, hogy a büfé kérdése még mindig kilométeres sorbanállást hozott magával, persze ez csak egy kisebb kellemetlenségnek számított.

Szintén apróbb negatívum, mindazonáltal meg kell említenem, egy helyszínen árusító eladó ugyanis a lelkemre kötötte, a csak bankkártyás fizetés tényével fennállt némi kommunikációs elmaradás. Ugyan a rendezvény ideje alatt használható, ideiglenes megoldást kínáló pultok jelen voltak, de talán a következő nekifutásnál ezeket lehetne egy hangyacsáprágónyival feltűnőbben promózni. Azonban, hogy ne valami negatívval zárjam a sort, külön köszönetet szeretnék mondani Tuli Krisztiánnak, aki távozásom előtt megajándékozott egy példánnyal az exkluzív borítóval ellátott, Az Utolsó Előtti Huszár második etapjának prológusából, úgyhogy erről is hamarosan várható írás.

Crossover. Fotó: Horváth Zoltán.

Összefoglalva: kisebb hibák azért most is előfordultak, hiszen egy ekkora rendezvénynél ez szinte elkerülhetetlen. Mindezek ellenére remek élményt nyújtott a második BCC, ha a meghívott vendégek nívója pedig ilyen permanens emelkedést mutat majd továbbra is, el sem merem képzelni kikkel lehet esetleg alkalmunk összefutni a jövőben!


A Budapest Comic Con hivatalos oldalát itt találjátok.