HBO Max, Sorozat

Nedves lőpor

Kábé szeptember végén röppent fel a hír, hogy az angol BBC One minisorozatot készít országuk történelmének egy jelentős eseményéből, méghozzá a lőpor-összeesküvés néven elhíresült akcióról. Persze azonnal felkaptam a fejem, mivel ehhez az eseményhez köthető a sokak által ismert Guy Fawkes, akiről a V, mint vérbosszú főszereplőjének, V-nek, valamint az Anonymus hackercsoportnak az álarca ugorhat be. Egy ideig jegeltem a megnézést, aztán a HBO behozta felirattal kis hazánkba, és egy percig sem haboztam, hogy befaljam a részeket, mivel a HBO GO-n már nézhető is a Kit Harington nevével fémjelzett sorozat.  

A történet főhőse bármennyire is meglepő, nem Fawkes, hanem Robert Catesby, akit Kit Harington alakít. A sztori szerint az anglikán az uralkodó vallás Angliában, azonban a katolikusok kisebb csoportjai is léteznek még az országban. Az uralkodó I. Jakab azonban törvényekkel ellehetetleníti az életüket, azonban mégsem ő, hanem Robert Cecil, valamint William Wade látnak ellenséget a pápistákban (egészen eddig nem is hallottam ezt a szót). Egy házkutatás során azonban Catesby rokonait megölik és innentől kezdve nincsen megállás, Robert társakat keres, hogy megölje a királyt és bizalmasait, amihez angol parlament bizonyít lehetőséget, hogy bosszúja beteljesedjen. A történetet nem spoilerezem el, elvégre egy egyszerű kereséssel megtudhatjátok, hogy mi lett az összeesküvés vége. 

No, de nézzük meg, hogy mégis milyen sorozat a Lőpor! A készítőknek elég nehéz dolguk volt, mert az események rendkívül szövevényesek és mindezt három epizódba besűríteni nem éppen hálás feladat. Őszintén megmondom, hogy szerintem nem is sikerült megfelelően átültetni a történelemnek ezt a kis szeletét a tévék képernyőjére. Mégpedig azért nem, mert ennek a miniszériának nem a karakterekre kellene fókuszálnia, hanem a történetre. Sokkal jobban érdekelt volna az, hogy hogyan dolgozzák ki részletesen ezt az akkor csöppet sem könnyű, ám végtelenségig bátor tervet. Ehelyett az ötletelést kihagyták és se perc alatt letudták az egészet. Kicsit furcsának tartottam továbbá azt is, hogy a szövetségesek Robert és Thomas (Robert kuzinja) ölébe hullanak. Ezért úgy hat ez a 3 órásra elnyújtott történet, mintha gyorsan végezni akartak volna vele, hogy megmutassák mekkora bátorság kellett ehhez, csakhogy tartalommal nem tudták feltölteni az egészet. Ha egy idevágó hasonlattal kellene élnem, akkor azt mondanám, hogy itt sajnos nagyon durván vízbe estek azok a lőporos hordók, és legnagyobb bánatunkra még kiszárítás után sem tudnak felrobbanni. Adott volt pedig egy rendkívül érdekesnek ígérkező sztori, de annyira vontatottá tették az egészet, hogy az hihetetlen. Konkrétan a 3 rész közül van egy, aminek egy egész jó cliffhanger van a végén és van egy, ami kiemelkedik, de sajnos az se annyira erőteljesen, hogy megmentse az egész szériát. A kép utáni első bekezdés kisebb spoilert tartalmaz. 

Ami számomra betette a kaput az az, hogy maga Fawkes alig szerepelt a történetben. Én megértem, hogy a történet előkészítésében Kit Harington oroszlánrészt vett ki és Robert Catesby volt a mozgatórugója az egésznek, de ez számomra elég nagy csalódás volt. Az egész történet arca csak egy háttértáncos az egészben. Roppant lehangoló és ez véleményem szerint nagy hiba. 

Ezek ellenére a zenét, ami fokozza a nyomasztó, sötét középkori légkört, mindenképp kiemelném. Alig észrevehető, szinte tökéletesen simul a cselekménybe, de remekül passzol a történethez. Valamint Kit Haringtont is szeretném kiemelni, mivel ő tényleg remekül játszik. Hálás vagyok neki, hogy ha nem is részletesen, de megismerhettem ezt a történetet. De egyedül nem képes sajnos arra, hogy feledtesse, hogy mennyire a felszínt kapargatták a készítők. Valószínűleg ha még két résszel hosszabb lenne akkor nem csapták volna össze az egészet. Így sajnos csak egy egyszer nézős sorozat, pedig meg lett volna rá az esély, hogy igazán nagyot robbanjon. 

Képek forrása:

1. kép: NewStatesman

2-3. kép: IMDB