Film

Nevetünk és sírunk, sírunk és nevetünk – Jóbarátok: Újra együtt kritika

Abba a generációba tartozom, amelyik már nem hétről-hétre várta a Jóbarátok aktuális epizódját, hanem a sorozat egyik (ki tudja már melyik, talán, amikor Ross karácsonyi tatunak öltözve próbálja megismertetni a fiával a hanuka történetét) epizódjával a milliomodik ismétlésnél találkozott először. A képernyő előtt ragadtam, és mivel a szüleim nagy rajongói voltak, ezért meg volt otthon mind a tíz évad dvd-n. Ekkor lehettem körülbelül 11-12 éves. A Jóbarátok nekem nem az ifjúkoromat, hanem a gyerekkoromat jelentette annak idején. Természetesen nagyon örültem neki, mikor hallottam, hogy a hatosfogat a HBO streaming platformjain újra összeáll – még ha nem is egy új epizód, hanem egy talkshow erejéig.

Lehetne itt fejtegetni, hogy miért lett a Jóbarátok, mint szitkom akkora siker, de a tárgyalt Jóbarátok – Újra együtt többek között erről is szól, és sokkal érzékletesebben, plasztikusabban mesél róla, mint én tenném. No meg persze, ahogy a filmből ki is derül, a hat főszereplő – Ross (David Schwimmer), Joey (Matt LeBlanc), Chandler (Matthew Perry), Phoebe (Lisa Kudrow), Monica (Courteney Cox) és Rachel (Jennifer Aniston) – számára ez mindössze a második alkalom a sorozat fináléja óta eltelt 17 évben, hogy mind egy légtérben tartózkodnak. Egyszerre örömteli és szívfájdító pillanat, ahogy egyenként belépnek abba a stúdióba, ami egykor egy évtizeden keresztül az egész életüket jelentette, és milliók szórakozását. Az egész különkiadás (természetes) tobzódik a nosztalgiában és a megható pillanatokban. Hogy egészen őszinte legyek, nem is lehet erről elfogultság nélkül írni, de mindegy is, hisz aki rajongója volt a sorozatnak, az valószínűleg ugyanúgy érez, mint én, aki pedig nem volt, az minek nézné meg?

És ahogy azt a film is prezentálja, rajongókból nem volt hiány – megszólalnak a világ minden tájáról, okykor elcsukló hangon beszélve arról, hogy mit jelentett számukra ez a sorozat. És nem csak az átlagembereket szólaltatták meg, hanem olyan hírességek is beköszönnek, mint David Beckham, vagy a dél-koreai fiúbanda, a BTS tagjai. A sorozat egykori mellékszereplői sem maradhattak el, a fontosabbak szinte mind beköszönnek (többen közülük már 80 évesek is elmúltak…), legalább egy pillanat erejéig. Megjegyzem, szívesebben láttam volna belőlük többet, kiváltva ezzel az egyéb hírességek vendégszereplését.

https://youtu.be/HRXVQ77ehRQ

Maga a show több színen zajlik egyszerre: egyrészt magából a talkshow részéből, James Corden közreműködésével, ahol a díszletet és a nézőteret a főcím ikonikus szökőkútja előtt rendezték be. Egy másik síkon a főszereplők a sorozat egykori és újonnan felhúzott díszletei között barangolnak, nosztalgiáznak, sztorizgatnak, valamint részleteket olvasnak az egykori forgatókönyvből. És ezzel párhuzamosan van egy dokumentarista-jellegű része is, ahol a készítők beszélnek a leginkább a sorozat castingjáról.

E három közül leginkább a második az, ami könnyeket csalhat a szemünkbe – a sorozat alkotása és forgatása kapcsán felhozott sztorik, információk nagyobb része nem szolgált semmi újdonsággal. A legjobbat mindenképpen azt tette volna a filmmel, ha a három szál közül, csak a legkötetlenebbet hagyják meg, és hagyják felerősödni az osztálytalálkozó jellegét. Tény, hogy több helyen bele lehet kötni a különkiadásba (sokan kritizálják a túlzott pozitivitása miat), és biztosan vannak, akik enyhén csalódásként élték meg a hat barát hosszú ideje várt és esedékes találkozását, de azt javaslom, a kritikusi szemüveget félretéve, csak dőljünk hátra, fürdőzzünk meg a nosztalgiában, és éljük újra életünknek azt a szakaszát, amelyiknek a Jóbarátok aktív részese volt.

A Jóbarátok – Újra együtt már elérhető az HBO GO műsortárában.