Netflix, Sorozat

Piros lámpa, zöld lámpa – Squid Game kritika

Mi történik ha összezárunk 456 súlyos anyagi gondokkal küszködő embert egy lakatlan szigeten, és pénzért játszatjuk őket életre-halálra? Természetesen megveszi az ötletet a Netflix és letarolja a toplistákat világszerte.

A Squid Game, vagy magyarul Nyerd meg az életed 2021 eddigi legnagyobb sorozatsikere és meglepetésé a Netflix szempontjából. A történet alapvetően nem túl egyedi, de annál erősebb alapköveken nyugszik. Nagyon sokan a Fűrész és Az éhezők viadala filmsorozatokhoz hasonlítják a battle royal koncepció végett és a gore elemek miatt. Azonban van egy nagyon fontos különbség. A Koreai kulturális elhelyezkedés és a nyugattól való távollét egy igazán különleges légkört nyújt a nézőnek, ami a mainstream sorozatvilágban ritkán tapintható jelenség.

A sorozat nézése közben, nem csak a rengeteg vér, morális dilemma és az egyébként hatásos, viszont a tapasztalt nézőnek abszolút kiszámítható és érezhető csavarok fogják sokkolni az embert, de egyfajta kultúrsokkot is átélünk. Számunkra már szokatlan, hogy a nők ennyire elnyomottak legyenek egy társadalomban, és inkább szégyen és ostobaság az, ha hallatják a hangjukat, mint bátorság vagy büszkeség.

Ide nézz, törökméz

A Squid Game során a játékosoknak 6 kört kell túlélniük válogatott gyermekkori játékokból. Ezek főleg számunkra is ismert játszótéri játékok, mondjuk a kalmárfogó, ami maga a Squid Game, számomra például egészen új volt és még nekem is kedvem támadt játszani. Mindegyik játéknak szerves része a halál. Ha lebuksz, meghalsz. Ha eltörik a törökméz, meghalsz. Ha feladod, meghalsz. Aki pedig mindet túlélni, hazaviheti a körül belül 11 milliárd forintnak megfelelő nyereményt.

A játékok, és a szimbólumok egyszerűsége teszi olyan különlegessé és vírusként terjedővé a sorozatot. A négyzet, kör és háromszög, valamint az esernyő pofon egyszerű szimbólumok, így bárki le tudja őket rajzolni, de főleg meg tudja jegyezni. A törökméz elkészítése szintén egyszerű, így bárki csinálhat törökméz készítős videót a TikTokjára több millió like-ért. A háromjegyű számok szintén egyszerűek, embereket és az ő karakterjegyeiket képviselik, így bárki berakhatja az Instagram biojába, hogy 001, 101, 199, vagy éppen 456, ezzel utalva saját jellemvonásaira. Lényegében nagyon social media pozitív az egész sorozat.

Kifejezetten tetszett, hogy minden egyszerűsége mellett a játékok mögött bevált nyerési taktikák vannak, amiből mindenki hozott egy keveset gyermekkorából. Ha elbújsz mások mögé, nem buksz le. Ha így meg így állsz kötélhúzáskor, akkor esélytelen elhúzni. A játék végére csak az igazán leleményes, vagy végletekig elszánt játékosok maradnak életben, ami bebizonyítja, hogy nem minden az ész, vagy az erő az életben.

Horoszkóp máshogy

Már most rengeteg Facebook teszt van arra, hogy meghatározd te melyik karakter lennél a sorozatból. Mint említettem a közösségi médiában futótűzként terjed a sorozat és mindenki tud kötődni valakihez. Miután megismerjük múltjukat, át tudjuk érezni a jobban kifejtett karakterek érzelmeit, és meg tudjuk érteni döntéseiket. Átlagemberként a szereplők rengeteg személyiséget lefednek, és akik magukra ismernek azok számára a sorozat nagyon tanulságos lehet.

Itt külön ki szeretném emelni a személyes kedvencemet, Alit. Ő tipikusan az az ember, aki nem illik a játékba. Egy másik kultúra képviselőjeként az egyetlen kakukktojás, aki az Indiaiaktól megszokott alázattal és naiv bizalommal fordul mindenkihez. Itt mutatja meg magát legjobban a kulturális különbség, ugyanis Ali olyan emberekkel szemben önzetlen, akiknek a kultúrája az önmaguk dicsőségét helyezi minden elé, ahol a kihasználható emberekkel szemben nincsen tolerancia.

Alin keresztül megtanulja a néző, hogy mások előtérbe helyezése milyen káros az egyénnek hosszútávon, és azzal, hogy kedves és önzetlen vagy mindenkivel, az még koránt sem elég és nem visz minket sehova az életben. Nagyon sok olyan hibámra rámutatott a karaktere amin még dolgozom, és dolgoznom kell, ha vinni akarom valamire az életben.

A játékok és a túlélés utáni vágy előhozza majdnem mindenkiből a legrosszabbat, a vadállatot. Ennek köszönhetően rengeteg alkalmunk lesz sírni, ha meghal egy szereplő aki a szívünkhöz nőtt. Erre pedig a sorozat bőven biztosít alkalmat, ugyanis a maga kilenc epizódjában a széria minden főbb szereplőt brutálisan meggyilkol, ugyanis csak egy maradhat életben.

Vérfürdő a játszószobában

Hatalmas disszonancia uralkodik a sorozat látványvilága és a bennünk keltett érzések közt. A Netflix nem spórolt a díszleten, sem a jelmezeken. Mindenhol vidám, világos színek köszönnek vissza ránk, miközben hidegvérrel gyilkolják egymást a játékosok. Ez az általános ellentét nagyon sok helyen jelen van a sorozatban az egyik kedvencem, mikor a már vérengző vadállatokká vált emberek leülnek egy asztalhoz ünnepi ruhában, és gyertyafénynél fogyasztanak el egy gyönyörű tomahawk steaket.

Egyébként a látványra panasz nem lehet. Nagyon jól meg van oldva a világítás és a színezés, a hangsúlyos pillanatokban minden olyan, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Mondjuk, helyenként túl vizuálisnak tartom még mindig ahhoz, hogy megálljon a 16-os karikánál. De ezzel a legtöbb Netflixes sorozat esetében így vagyok.

Meglepően nem lepett meg

A sorozatban öt olyan csavar van, ami nagyon nagy drámai hatást ér el. Ezekből én kapásból négyet előre éreztem, aminek közel sem az az oka, hogy én esetleg bármiféle mesterelme lennék, csak elég csavart láttam már sorozatokban ahhoz, hogy számítsak ezekre. Az ötödiket is csak azért nem láttam előre, mert annyira erőltetett, hogy a kutya se gondolná, hogy megjátsszák. Ezzel a lendülettel tönkre is tett egy teljes, önálló személyiséget számomra a sorozat és gyökerestől megváltoztatták a jelentését. Ezt a mai napig nehezemre esik elfogadni, annak ellenére, hogy az író döntését tiszteletben tartom.

A zárójelenet is egy hasonló keserű ízt hagy az ember szájában, hiszen kaphatnánk egy teljesen lezárt történetet, bizonyos értelemben happy enddel, ennek ellenére kapunk egy teljesen értelmetlen cliff hangert. Nem tudom, hogy az a sziget olyan-e mint a Kedvencek Temetője, hogy mindenki visszavágyik oda minden szörnyűség ellenére, de ép eszű ember nem menne vissza.

https://www.youtube.com/watch?v=oqxAJKy0ii4

Nem értek egyet azzal az állítással, hogy a túl sok pénz keserűvé teszi az embert, és kétlem, hogy bárki vissza akarna menni, miután alig élte túl. Ennek ellenére még a rajongók is második évadra várnak, holott szerintem egy teljes történet sokkal többet ér, mint egy soha véget nem érő sorozat, hiszen az alkotót is teljesen kifacsarja, és a nézőknek is elévül. Nem véletlen tudják olyan kevesen, hogy a Fűrésznek már kilenc része van.

Összegzés

Bár van pár írói döntés amivel nem értek egyet, a Netflix és a koreai stáb nagyon kitett magáért. Úgy látszik a piros overall, maszk kombó nagy divat az idén és világszerte tarol, felőlem maradhat mindaddig, míg hasonlóan igényes sorozatokat láthatunk. Kifejezetten ajánlom mindenkinek aki bírja a gore látványt, a mély drámai gondolatokat és az emberség témájának feszegetését.