Játék

A Sony felfedte a lapjait – PlayStation Showcase 2021 beszámoló

A Sony, úgy fest, most már minden évben céljául tűzte ki, hogy egy saját esemény keretein belül szakítsa le állainkat tervezett termékeit bemutatva. Idén sem volt ez másképp, hiszen a szeptember 9-én megtartott Playstation Showcase műsora során olyan játékokba nyerhettünk betekintést, amikről eddig csak infómorzsáink voltak. Vagy éppen olyan új bejelentéseknek lehettünk tanúi, amik teljesen letaglóztak minket. Ha esetleg elszalasztottátok volna a magyar idő szerint viszonylag későn tartott előadást, akkor az alábbi videóban újranézhetitek, de a következő sorokban röviden össze is foglaljuk a legfontosabb híreket.

Az adás természetesen egy zseniális hangulatteremtő videóval indult, majd megjelent Jim Ryan egy kellemes kis marketingszöveggel, amiben a PlayStation közösséget méltatta. Persze már mindenki tűkön ülve várta a bejelentéseket és ezt ő is tudta, így nem húzta túl hosszúra a szövegelést. Pár perc elteltével ki is jelentette, hogy nézzünk meg pár remek játékot. És ekkor elszabadult a lavina.

Mindjárt az elején sikerül kiugrasztani a közönséget a fotelból. Mikor meghallottuk a híres sith kód első sorát, már tudtuk, hogy itt valami különleges fog következni. Ám ahogy felismertük a háttérben beszélő hangot és felismertük a sötétségből előbukkanó alakot, szívünk maxi fokozatra váltott. A magam részéről el sem akartam hinni, hogy igaz, de a következő másodpercek minden kétséget elmulasztottak: Jön a Knights of the Old Republic első részének teljes remake-je. Tehát nem egyszerű újrakeverés, hanem teljesen az alapoktól újjáépítik a játékot, mint a Mafia: Defintive Edition esetében. A munkálatokért a remake-specialista Asypr felel, ami már önmagában jót sejtet. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy PS5 és PC exkluzív cím lesz, még megjelenési évet sem kaptunk. De mi már most alig várjuk, hogy újra Revan bőrébe bújhassunk.

https://www.youtube.com/watch?v=lL-RfE-ioJ8

Az első szegmens következő nagy durranása a Forspoken bemutatója volt, melyben a főszereplő egy idő- és/vagy dimenzió utazó hölgynek tűnik, aki önmaga sincs teljesen tisztában azzal, ez hogy is lehetséges, de a furcsa karperec az alkarján látszólag nagyon is eleven és tudatában van az események miértjének. A gameplay alapján olyan mintha a Prince of Persia és talán a Control egy érdekes keveréke lenne, ami elég biztatónak tűnik. A fejlesztést a Luminous Studios végzi és szintén PS5 és PC tulajdonosok kaparinthatják meg. A megjelenést jövő év tavaszára tervezik. Kíváncsian várjuk.

Majd még egy újrakeverés borzolta a játékosok kedélyeit, az Alan Wake remaster személyében. Sajnos itt nem teljes újrakeverésről van szó, csak next-gen átiratról, hogy a jelenlegi PlayStation tulajok is megtapasztalhassák Alan Wake írózseni sötétséggel vívott harcának és eltűnt felesége után való kutatásának borzalmait. Bár már tudtunk róla, hogy készül a felújított verzió, de most végre mozgás közben is láthattuk. Szerencsére a kellemes hangulatfokozó után már nem is kell sokat várnunk, ugyanis október 5-én már meg is lehet kaparintani a játékot.

Ez után újabb betekintést nyerhettünk a Ghostwire: Tokyo című játékba. A Tango Gameworks és a Bethesda jóvoltából érkező játék még mindig nem kapott pontos megjelenési dátumot, így marad a valamikori 2022-es érkezés. Ettől függetlenül a másfél perces videó bővelkedett gameplay elemekben és a sztoriba is nyerhettünk némi betekintést. A koncepció még mindig érdekes, a Tokiót megszálló „digitális démonok” hadával történő háborúzás, saját karakterünk természetfeletti képességeinek segítségével továbbra is nagyon izgalmasnak tűnik. Reméljük, hamarosan pontosabb részletek is napvilágot látnak.

Majd a sokak által nagyon várt Marvel’s Guradians of the Galaxy játék bemutatója. Komoylabb részleteket is láthattunk a történetből, a karaktereket is egyesével bemutatták és a játékmenetből is bőven látahttunk elemeket a 2 és fél perces bemutatóban. A Mass Effect-hez hasonlónak tűnő játékmenetben Peter Quillt fogjuk irányítani, míg a csapat többi tagját a mesterséges intelligencia mozgatja majd, de parancsok révén bőven lesz beleszólásunk a tevékenységükbe. Akció, robbanások, metál zene. Kelle ennél több a hangulathoz? Október 28, a játék megjelenése után meglátjuk.

Az első szegmens utolsó nagy durranása a Deathloop több mint 3 perces videója volt. Ennek során betekintést nyerhettünk a játék hátterébe, a történet alapszituációjába, melyből megtudhattuk, hogy a Deathloop egy mesterségesen létrehozott helyen játszódik, ahol az alkotók szándékosan belezárták az embereket egy időhurokba. Hősünknek, a bérgyilkos Coltnak azonban feltett szándéka kiszabadulni. De persze erre csak 24 órája van, vagy pedig kezdheti az egészet előröl. Kifejezetten érdekesnek ígérkezik, hogy az Arkane hogyan fogja ezt megoldani. A játékmenet továbbra is egy felszteroidozott Dishonorednek néz ki lőfegyverekkel kísérve, ami erőteljesen beindítja a nyálteremelést. Szerencsére már csak néhányat kell aludni, ugyanis szeptember 14-én megjelenik a játék.

Persze nem csak ezek a címek vettek részt az első felvonásban. Belenézhettünk a japán hack&slash játék, a Project EVE játékmentébe is, mely a Bayonetta rajongók számára biztosan nagyon várós lehet. Láthattuk a Borderlands spinoff játékát is, mely a Tiny Tina’s Wonderland címet viseli és sok mindenben más, mint a nagy testvér, de mégis teljesen egy hangulatot hoz. A felturbózott fantasy/sci-fi RPG 2022. március 25-én fog megjelenni. Kaptunk egy elég részletes bemutatót a Rainbow Six: Extraction történetéhez és játékmenetéhez is. Lényegében egy R6: Siege zombi mód lesz, amiben valami furcsa idegen aprazita szörnyetegekké változtatja a népet. Nekem személy szerint annyira nem jön be ez az új irány, jobban kedvelem a klasszikus R6 életérzést. De ettől függetlenül biztosan sikeres lesz. Januárban minden kiderül.

Láthattuk mozgás közben a GTA 5 és Online next/current-gen szintre húzott verzióját, mert naná, hogy a 6 helyett ezen dolgozik a Rockstar. De ezen már meg sem lepődünk. Akinek ingere van rá az jövő év márciusában már tolhatja is PS5-ön a stuffot. Részletes gameplay és sztori előzetest láthattunk a Blood Hunt című ingyenes, battle royale stílusú Vampire the Masquerade játékhoz, amit valószínűleg senki sem akart, de lehet mégis megváltja a halódó vámpíros videojátékok sorsát. Erről még az év vége előtt meggyőződhetünk a teljes verzió megjelenésekor, bár pontos dátumot nem adtak meg. Addig is lehet tolni az early access verziót, mely már szeptember 7 óta elérhető.

Kaptunk egy nagyon rövid, nagyon sejtelmes, nagyon semmitmondó, de mégis felcsigázó előzetest a Kid A Mnesia című kiállításhoz, mely az Epic Games és a Radiohead valami titkos együttműködéséből születik majd meg. De hogy mi is lesz ez pontosan arról nem volt szó. Bár valószínűleg valami játék, ha már a PS5 kapcsán jelentették be. Szerencsére az érdeklődőknek nem kell sokat várniuk, mert novemberben már meg is ejtik a bemutatót. A felvonás zárásaként pedig megnézhettük a Tchia címre hallgató meseszerű trópusi környezetbe ültetett, bájos(nak szánt) kalandjátékot.

A második etapot a PlayStation Studios feje, Hermen Hulst nyitotta meg. Ennek megfelelően természetesen a saját gyártású exkluzív címek bemutatóit vezette fel. A rövid monológban arról beszélt, hogy a Sony csapatai mennyire komolyan veszik, hogy immerzív, erős narratívával rendelkező játékokat tegyenek le a minőségi szórakozást kereső játékosok elé és biztosított minket arról, hogy a PS5 a lehető legtökéletesebb paltform ahhoz, hogy a Sony stúdiói továbbra is ezen az úton haladva újabb és újabb remek játékokkal lepjenek meg minket. Ez után pedig következtek a tényleges bemutatók, melyeket a hatás kedvéért most nem sorrendben fogok megemlíteni.

A legkisebb meglepetést talán a PS5-re és PC-re is megjelenő sokadik jelenlegi technológiai szintre húzott Uncharted gyűjtemény, a Legacy of Thieves Collection bejelentése okozta. Erről már jó ideje ment a pletyka, így most csak megerősítést kaptunk. A csomag azonban nem fogja tartalmazni a teljes száriát, csupán a negyedik részt (A Thief’s End) és annak spinoffját (The Lost Legacy). Ez a kiadás főként a PC tulajoknak lehet talán majd érdekes, hiszen így végre ők is belekóstolhatnak ebbe a csodálatos kalandba, amit a Naughty Dog pakolt össze nekünk. Nem is kell sokat várni, mert állítólag az év elején meg is fog jelenni.

Igen hosszú és részletes, tech demónak is beillő szegmenst mutattak a Gran Turismo 7-hez. A Sony saját autóversenyzős szériája már régóta nagy rajongótábornak örvend és mindig is arról volt híres, hogy teljesen kitolta a platform technológiai határait impozáns grafikai megoldásaival. Na, ez ezúttal sem lesz másképp. A bemutatott jelenetek gyönyörűek voltak. Így ha valaki szeret a képernyőn kocsikázni annak tuti szemkápráztató élményben lesz része 2022 márciusának elején. Száguldozásra fel!

Mindenki várta, mindenki szerette volna, hogy megtörténjen és egy kicsit mindenki kétkedett is benne, hogy máris meg fog, de egy igen erőteljes trailer keretein belül bemutatták a Marvel’s Spider-Man második részét. A látott jelenetben Peter és Miles együtt harcolnak a rosszfiúkkal miközben egy fura akcentussal megáldott ember kommentálja az eseményeket. Majd mindkét Póki egy sötét sikátorra szegezi a tekintetét, ahol feltűnik – dobpergés – Venom. Persze mindannyian tudtuk, hogy a második részben szerepet kap, hiszen az első rész titkos befejezése már megmutatta a szimbiótát, de mégis libabőrös lett az ember. A narrátor személyéről pedig meg is indultak a találgatások. Legtöbben Kravent vélték felismerni, ami ne is tűnik hülyeségnek. De sajnos egészen 2023-ig várnunk kell az igazságra. Hol az időgép?

A show sztárja és egyben zárófelvonása a God of War: Ragnarök sztoriba és játékmenetbe is betekintést nyújtó, jó hosszú előzetese volt. 2018 óta várják a rajongók a következő részt. A SIE Santa Monica nagyon eltalálta a viking környezetű újjákeverést (az utóbbi években valljuk be, igen divatos téma ez) így mindenki számára egyértelmű volt, hogy jönni fog a folytatás. Ráadásul állítólag csak jövő évig kell várnunk. A trailer tanúsága szerint pedig igen komoly szerep fog jutni Atreus-nak, aki a cselekmény mozgatórugójává léphet elő, miközben apja társaságában Tyr istent keresik, hogy megakadályozzák a Ragnarököt. A brutális harcrendszer és a lebilincselő történet már most garantált. Minden más egyelőre még titok, de persze biztosan el fog indulni az infólavina a következő hónapokban.

A végére hagytam a – jó értelemben – legnagyobb sokkal járó bejelentést. Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy erre senki sem számított. Amikor megláttuk a Spider-Man játékokért is felelős Insomniac nevét a videó elején, már akkor sejtettük, hogy ez valami jó anyag lesz. Aztán megláttuk a Marvel logót, meghallottuk a zenét, megjelent előttünk a szétvert kocsma és már kezdett derengeni a gondolat, hogy ez biza’ valami klasszikus képregény adaptációja lesz. Amikor megjelent a kalapos, szőrzettel erőteljesen borított fazon a pultnál már sejtettük, de még nem fogtuk fel. Aztán előugrott három adamantium karom és mi lefordultunk a székről, bepisiltünk, tapsikoltunk. Igen, az Insomniac egy újabb PS-exkluzív képregény játékot készít, a Marvel’s Wolverine-t, melyben a halhatatlan méregzsák bőrébe bújhatunk. Sajnos sem megjelenésről, sem konkrétumokról nem volt szó. De ha csak egy olyan minőségű játékot kapunk, mint a Spider-Man, akkor nincs mitől tartanunk. Ide vele.

Ez történt tehát az idei PlayStation Showcase alatt. Azt hiszem nincs okunk panaszkodni és a Sony megint zseniális külsős és belsős stúdiók által fejlesztett termékpalettát tárt elénk. Lesz bőven mit várnunk az elkövetkező két évben és lesz bőven okunk elgondolkodni egy PS5 beszerzésén. Már amennyiben majd egyszer végre nem lesz hiánycikk. Addig is csorgathatjuk a nyálunkat és biztosak lehetünk abban, hogy a Sony nem fog megállni. Tavaly a PlayStation 5 show szlogenje az volt, hogy ez a játék jövője, az idei év jelmondata pedig az, hogy a játéknak nincsenek határai. Látszólag a japán cég nem is a semmibe beszél. Reméljük nem csak mézesmadzag az egész. Bár pont a Sony esetében szerintem nem kell ettől tartanunk.