nfs
Játék

TOP 10 autós játék az elmúlt évtizedből, amit muszáj kipróbálnod

Ezúttal nem kevesebbre vállalkozok, minthogy megpróbálom összeszedni a személyes kedvenceimet, amiket mindenképpen ajánlanék kipróbálásra, lesz köztük régi, új, szimulátor, arcade, minden. A piac jelentősen telített, ki fogok hagyni néhány említésre méltó címet, de ezek az én ajánlásaim, lehet, hogy valaki kipróbálta az összeset, és egyik se nyerte el a tetszését. Figyelem, szubjektív vélemény következik!

Forza Horizon 4

A Forza széria mindig is az élmezőnybe tartozott, ha AAA autós címekről esett szó. A 4. résszel elértek arra a szintre, hogy bátran lehet az egyik, ha nem a legjobb nyílt világú autós játéknak nevezni. A grafika lenyűgöző, főleg a gépigényéhez képest. Lehetőségünk van olyan fotókat készíteni, ahol már tényleg elgondolkodik az ember azon, hogy ez valóban játék-e. A hangokat rendesen eltolták, a frissítésekkel is van gond néha, de annyi apróság van a játékban, hogy ennek ellenére mégis rengeteg játékos játszik vele. Ez a játék nem kíván több magyarázatot, ha esetleg mégis kíváncsiak lennétek több infóra, akkor katt ide, hogy megtekintsétek a játékról készült bemutatónkat.

NFS: The Run

Talán meg leszek kövezve, de ehhez a részhez személyes élmények fűznek. Ez volt az a játék, aminek hatására komolyabb szinten kezdtem el az autós játékokkal foglalkozni, valamint ez volt az első játék, amit rettentő rövid idő alatt végigjátszottam, annyira lekötött. A játék grafikája mai szemmel nem éppen a legjobb, a fizikát tekintve is biztos találunk jobbat, de ez 2011-ben jelent meg, amikor az EA kiadta a Black Boksz által fejlesztett, immáron 18. Need for Speedet. Ez volt az első játék, ami megkapta a DICE Frostbite 2.0 grafikai motorját, ezzel minden eddiginél jobb grafikai élményt és fizikát kölcsönözve. A pálya is nagyobb lett, mint az eddigi részekben. Mintegy 300km-en át élvezhetjük a változatos tájat, a hegyi jeges pályákon át a tempós verőfényes napsütéses szakaszokig mindent.

Meglehet, hogy nem ez a széria ékköve, de mindenképpen említést érdemel, főleg azt nézve, hogy hova jutott a Need for Speed széria napjainkban.

Dirt: Showdown

A DiRT szériát szerintem senkinek sem kell bemutatnom, a Codemasters már évek óta szállítja nekünk a jobbnál jobb Rally-val kapcsolatos játékokat. A széria eredetileg Collin Mcrae Rally néven futott, majd később kapta a DiRT nevet. A Showdown kicsit eltér a nagyon feszes verseny élménytől, sokkal inkább egy kikapcsolódásra való játék. Tökéletes haverokkal leülni, leporolni az Xboxot és menni pár kört. Különlegessége a játéknak, hogy tényleg egy Showműsorként éled meg a történéseket. Különböző játékmódok közül válogathatsz, különböző tournamentek vannak a játékban, ahonnan pénzt keresve vehetünk új járműveket, fejleszthetjük a jelenlegit vagy oldhatunk fel további versenyeket. A „Joyride” menüpont alatt különböző ügyességi feladatok találhatóak. A kedvenc részem a „Destruction Derby” volt, ez szó szerint egy roncs derby, amellett, hogy felettébb szórakoztató, elég rövid is egy menet, így remek szórakozás lehet.

Asetto Corsa

Az AC valahol a szimulátorok és az egyszerű versenyjátékok között helyezkedik el, lehetőség van a beállítások lebutítására és a perifériák széleskörű használatára, de alapvetően egy realisztikus fizikával rendelkező játék. Támogatja a Trackinelést fejre, a VR technológiát. A pályákat lézer szkennelés segítségével hozták létre, nagyjából 45 féle útvonalon mehetünk körbe az elérhető pályákon, amiknek a száma 19. Mindenképp megéri kipróbálni a modolhatósága miatt, viszont alkalmi játékosoknak nem feltétlen éri meg, hiszen kell idő hozzászokni a fizikához és az irányításhoz, valamint a kompetitív játékhoz.

Dirt Rally 2.0

Ismét egy játék a Rally szerelmeseinek, a fentiekben már bemutatott DiRT széria legújabb Rallyra fókuszáló része sokak kedvence lett. A rengeteg szimulátoros mellett sokan kontrollerről, billentyűzetről játsszák a játékot. Az előző szériákhoz képest realisztikusabb lett a környezet és az időjárás, az autók mozgása. Az autónkat nem csak testreszabhatjuk, hanem a személyzetet is nekünk kell kiválasztani. Egészen az 1990-es évektől a 2010-es évekig választhatunk a különböző kategóriák, illetve autók közül.

Car Mechanic Simulator

Ha autós játék, akkor nem kell egyből a versenyzésre gondolni. A Car Mechanic Simulatorban a javításra kell összpontosítani. Megvehetjük a különböző roncsokat a roncstelepről, megrendelhetjük az alkatrészeket hozzá, lefényezhetjük, tuningolhatjuk, tesztelhetjük, majd végül akár el is adhatjuk és egy újabb projektbe kezdhetünk. Pénzt a kisebb-nagyobb munkák elvállalásával kereshetünk. Nagy előnye a játéknak, hogy aki esetleg nem rendelkezik semmilyen tudással az autók terén, az is elboldogul és szépen lassan legalább az alkatrészek neveit megtanulja.

Forza Motorsport 7

Nem csak a Horizon az egyetlen említésre méltó Forza játék. A motorsport széria már évek óta hozza nekünk a jobbnál jobb játékokat egyre magasabb színvonalon. Az irányítás remekül alakítható a saját szintünkhöz. Az NPC-k bár csinálnak érdekes mutatványokat néha, ennek ellenére nem buták és egész élvezhető ellenük a verseny. Itt is rengeteg járművel autózhatunk, több mint 700 különböző modellel. Pályák terén sincs ok a panaszra, hiszen a 32 elérhető pályát 200 nyomvonalon járhatjuk be. A Horizon 4-hez hasonlóan itt is van dinamikus időjárás és testreszabható sofőr.

Raceroom

Ha olcsón akarsz szimulátorozni, akkor ez a játék a neked való! A Raceroomot a Sector3 Studios fejlesztette, és adta ki Windows-ra, méghozzá ingyen. 172 különböző licencelt jármű közül válogathatunk 42 gyártótól számtalan kategóriában. 52 pálya áll rendelkezésünkre a játékban, és ezeken 129-féle nyomvonalon autózhatunk fel-alá. Érdemes megjegyezni, hogy a WTCC itt tartotta a 2020-as Esport versenyét, amikor a pandémia alatt halasztották a rendes versenyeket.

Rocket Leauge

Ismét egy ingyenes játék, bár ez csak most lett az. Az autós játékok szerelmesei és a Fifások egyesülhetnek, hiszen ebben a játékban az autók és a labda van a középpontban. Különböző autókkal kell indulnunk bizonyos játékmódokban (foci, kosár stb… tiszta tornaóra), változó felállásban (3v3,2v2…). Autóinknak különböző hangokat állíthatunk, kozmetikázhatjuk őket kedvünkre. Tárgyakat lehet cserélni, és a ritka itemek a CS:GO-hoz hasonlóan bizony itt is sokat érnek. A játék lényege, hogy az autóddal belődd az ellenfél kapujába a labdát, ezzel pontot szerezve, értelemszerűen akinél a több pont az idő leteltével, az nyer.

Gran Turismo Sport

A Gran Turismo számomra sosem volt kedvenc, inkább a Forza széria felé húz a szívem, de muszáj iderakni, hiszen a PlayStationosokról sem szabad megfeledkezni. A játék lenyűgöző grafikával rendelkezik, ellenben a többi versenyjátékkal szemben kevés a pálya, és internet kell hozzá. A másik 2 ok amiért itt van a listán, az a VR támogatás és az online versenyek. Volt szerencsém kipróbálni VR-ban a játékot és tényleg remekül sikerült az élmény megalkotása. Az online versenyekről csak annyit, hogy jól átgondolt a rendszer, ha már az egyjátékos élmény nem akkora, akkor a különböző játékmódok egész szórakoztatóak tudnak lenni.