Játék

10 videojáték folytatás, amit látni szeretnénk

Rengeteg olyan történettel és karakterrel ismerkedhettünk már meg játékos éveink során melyek közel nőttek a szívünkhöz. Az ezekkel a játékokkal eltöltött aktuális (utolsó) kalandunk után pedig sokan várnánk, szeretnénk, hogy ismét fejest ugorhassunk abba a bizonyos világba, mely ezt az élményt garantálta. Néha erre egyáltalán hiába várunk, néha pedig a kiadó megajándékoz minket egy vagy több folytatással, de hiába szeretnénk még többet kapni, a sokadik rész csak nem érkezik el. Jelen cikkünkben most 10 olyan áhított folytatást szedtem össze nektek, melyekre bár sokan vágyunk, de egyelőre még nem kaptuk meg őket.

Persze mint mindig, jól behatárolt játékszabályok nélkül most sem ment volna, hogy mederben tartsam a címek áradatát. Így hát jelen cikk alanyai csak olyan elképzelt folytatások lehettek, melyekre sokan várnak és nem mellesleg már egy jó ideje a játékos közösségben, de sajnos ezidáig nem valósultak meg, illetve nem is tűnik valószínűnek, hogy esély is van ezek elkészültére a belátható jövőben. Most, hogy ezeket fixáltuk, vessük is bele magunkat ebbe a 10 elképzelt folytatásba. A sorrend nem fontossági szempontból lett felállítva.

The Simpsons: Hit&Run
Emlékeztek még erre a csodára? Hát persze, hogy emlékeztek! Egy GTA klón, ami az ihletet nyújtó játékhoz képest sem veszi komolyan magát és amely kifejezetten az abszurd, görbe tükrös humorra épít egy kalandokkal és kacagással teli történet során. Nem mellesleg pedig minden idők egyik legikonikusabb TV-s települését látogathatjuk meg és járhatjuk be szabadon, a Simpson család Springfieldjét. Az eredeti Hit&Run annyira tökéletesen adta át a Simpson hangulatot, hála annak, hogy történetét az eredeti írók vetették papírra, hogy vastagon rá tudott verni jónéhány TV-s epizódra is. A játék során a család lényegében minden tagjával és Apuval is káoszt teremthettünk Springfield utcáin. Egy modern játékmechanikákat és technikai megoldásokat alkalmazó folytatás, mely hasonló minőségű történetet kínál, tuti befutó lenne. Érthetetlen hát, hogy miért nem készült még el.

Dead Space
Másodikként a listánkra beslisszan az EA gerincborzongató űrhorrora, a Dead Space, mely a Visceral (korábban EA Redwood Shores) géniuszainak jóvoltából egy egész trilógiát élt meg. Azok után amekkora csodát műveltek a Return of the King és a The Godfather játékokkal, a Dead Space-től sem várt senki keveset, de az első résszel minden várakozást felülteljesítettek. Az a vérfagyasztó, teljes kiszolgáltatottságot sugárzó hangulat, melynek során Isaac Clarke-ot irányítva próbáljuk túlélni a világűrben elszabadult borzalmat, igazán fantasztikus újdonságot kínált az akkoriban már kissé izzadtságszagú túlélőhorror szegmensbe. És tette ezt még két további részen keresztül. Bár a harmadik résznél az EA már jó szokásához híven jobba akarta tudni a dolgokat, de ettől függetlenül még mindig remek élmény volt. Érthetetlen hát, hogy miért nem érezték úgy a kiadónál, hogy kellene még egy rész. De a Visceral elkaszálásával sajnos már nincs is sok esély egy folytatásra.

Sleeping Dogs
Na most biztos sokatokból szabadul fel a sóhaj: „Már megint a Sleeping Dogs-szal jön!”. Igen, tagadhatatlan, hogy a United Front játéka közel áll a szívemhez, de ez nem alaptalanul van így (a teszten kívül még felkerült erre, erre, illetve erre a listára is). A Hongkongban játszódó GTA-klónnak álcázott zsarusztori egy igazi csiszolatlan gyémánt volt. Egy zseniális ötlet alapvetően remek, ám bizonyos pontokon hullámzó megoldásokkal. Egy szerethető főhős emberi és bizony néhol elgondolkodtató története egy látványos bunyókkal tarkított, pörgős akciójátékba építve. Az egész játék cselekménye, az utolsó jelenettel megkoronázva pedig ordít egy folytatásért, mely tovább tudná vinni azt, amit az első rész elkezdett. Hiszen potenciál és hely a fejődésre lenne bőven egy második játékban. Nem is csoda hát, hogy a United Front dolgozott is egy folytatáson, ami még nagyobb szabású lett volna az elsőnél. De sajnos a a projekt érthetetlen okokból kukázva lett, a fejlesztő 2016-os megszűnése pedig úgy fest végleg keresztbe tett ennek a folytatásnak.

Splinter Cell
Ki ne szerette volna minden idők egyik legzseniálisabb lopakodós játéksorozatát, az öregedő és „kissé” (értsd: nagyon) cinikus, Michael Ironside hangján megszólaló titkos ügynököt, Sam Fishert főszerepeltető Splinter Cellt. A széria mely megmutatta, hogy egy videojáték is hú lehet a katonai krimik királyának, Tom Clancy-nek a nevére. Sam Fisherrel hét játékon keresztül mászhattunk bele a világ legmélyebb bugyraiba, legundorítóbb összeesküvéseibe és oldhattuk meg cselszövéssel, ügyeskedéssel, és némi fejbekólintással a problémát, gyakran a világot megmentve ezzel. Bár az utolsó rész, a Blacklist vegyes fogadtatásban részesült, de szerintem nincs vén róka, aki ne szeretné mai köntösben viszonthallani Sam bácsi karcos hangját egy újabb játékban (de egy remake-nek is tudnánk örülni). A galád Ubisoft pedig időről időre felébreszti bennünk a reményt pusztán azért, hogy kiderüljön, Sam maximum egy kis cameo szerepet kap pl. a Ghost Recon Wildlands-ben. Sajnos azt tekintve, hogy manapság mindenkinek az open-world a mániája, a lopakodásra nem nagyon van igény, a Ubisoft pedig abszolút ezen igények kiszolgálására állt rá, nem is túl valószínű, hogy egyhamar folytatást kapunk.

Bully
Emlékeztek még a Rockstar 2006-os mellékvágányára, a magániskolás tini-GTA játékra, vagyis a Bully-ra? Persze, hogy emlékeztek. Ki tudná elfelejteni ezt a műremeket? Dan Houser története pontosan ugyanazt kínálta, mint a kiadó egyes számú szériája: Egy szókimondó, kendőzetlen társadalomkritikát, egy görbe tükröt, mely önmagát sem komolyan véve, karikatúraként ábrázolt valós témákat. Ám ezúttal nem az alvilág figuráinak, hanem egy drága magániskola sznob nebulóinak szemszögéből. A történet hőse Jimmy, új fiúként csakhamar szembesül a suli erőviszonyaival és belekeveredik a különböző klikkek közti ádáz „háborúba” azért, hogy kit tekintenek a többiek a legmenőbbnek. A Bully egy fantasztikus ötletekkel operáló, szórakoztató, izgalmas és egyben vicces történet is volt, melynek azóta is sokan várják a folytatását. Rendre fel is röppen a pletyka róla. A Rockstar azonban még nem erősítette ezt meg, sőt gyakran közlik, hogy minden elképzelhető. De azt tekintve, hogy már 15 év telt el az eredeti rész óta, jó eséllyel ez is Half-Life 3 kategória.

Half-Life
És ha már szóba jött, akkor említsük is meg a játékvilág talán legeselgjobban várt folytatását is a listában. A Valve aranybányája, a Half-Life 2, melynek sikerére egész birodalmukat építették, befejezésekor ordított a folytatásért. A washingtoni stúdió csakhamar bejelentette, hogy folytatni is fogja a sztorit egy epizódikus formában felépített kiegészítő szériával. Ez el is jutott a második részig, ami kb pontosan ugyanolyan pofátlan cliffhangerrel ért véget, mint az alapjáték. Aztán ezzel véget is ért a móka, mert Gabe Newell és sleppje azóta sem érzett magában késztetést arra, hogy elmondja nekünk hogyan zárul Gordon „pajszeres” Freeman története. De olyannyira, hogy nem is nagyon kommentálják a felmerült kérdéseket. Habár nemrégiben megjelent a VR-os Half-Life: Alyx, mely bemutatja Eli Vance lányának történetét a HL2 előttről, de ettől még nagyon esélytelen, hogy valaha kapjunk egy gazi folytatást. Ez pedig talán a játékvilág egyik legfájóbb hiánya és legpofátlanabb semmibevétele a rajongóknak.

Max Payne
Az említett játéksorozat címszereplője igazán balszerencsés egy ember. A baj és a tragédia úgy tapad rá, mint a nyilvános wc-k papírja a cipőtalpra. A Remedy 2001-ben mondhatni stílust teremtett a film noir stílusú karakterdrámájával, melyet brutális lövöldével és a bullet-time effekttel fejelt meg, mindezt ötvözve némi képregényes utózöngével az átvezetők helyett. A második résszel pedig új szintre hozták a királyságot, ahol mindenből dupla adagot kaptunk. Ezután a jogok az addigi kiadóhoz, a Rockstarhoz kerültek, akik egy erőset csavartak a koncepción. A borongós környezetet és noir hangulatot váltotta Brazília napsütése, hősége és a ’80-as, ’90-es évek B-kategóriás krimisorozatainak stílusa. Ettől függetlenül a játékmenet lényegében ugyanaz maradt, Max pedig minden eddiginél nagyobb kulimászba mászott bele. És hiába sikerült lezárnia ezt a balhét is, sokan biztosak vagyunk benne, hogy van még lenne gebasz, amibe bele tudna keveredni, hogy aztán több tonnányi lövedék röppályára állítása során kússzon ki a pöcegödörből.

Star Wras: Republic Commando
Valószínűleg jelen szereplő senkinek nem meglepetés, hiszen minden nem csak minden idők egyik legegyedibb stílusú Star Wars játékáról van szó, hanem egy kivételesen zseniális taktikai FPS-ről is. Emellett a történet is helyén volt, hiszen összefűzte a második és harmadik részt, valamint betekintést nyerhettünk a klónkatonák világába, életébe, érzéseibe is mellyel egy franchise-on belüli is trendet teremtett. A Delta squad kalandjait három helyszínen és egy rakás misszión keresztül követhetjük végig, csak azért, hogy a túl korán elérkező befejezés kegyetlenül arcon töröljön minket. Ha van játék, ami a Half-Life mellett ordít a folytatásért, akkor ez az. Egyébként tervben is volt a folytatás, több koncepció is volt rá, de sajnos meglehetősen hányatott sorsa volt a projektnek. A Disney hatalomátvételével pedig minden remény elveszett az elkészültére. Persze bízva bízunk egy meglepetésben, de elég esélytelen. Így egy remake-nek is nagyon örülnénk. A játékról bővebben is írtam életem első Kritizátoros cikkében.

Sid Meier’s Pirates!
Emlékeztek még erre a klasszikus címre? Először 1987-ben varázsolt el minket Meier bácsi a Karib-tenger szimulátorával, melyben nagyjából bármit megtehettünk, bármik lehettünk, ami belefért XVI-XVII század karibi miliőjébe. Majd 2004-ben érkezett a folytatás/remake/reboot, ami már 2.5D-ben kínálta nekünk ugyanezt. Szabad játszóteret a Karib-tengeren és határtalan, nagybetűs SZÓRAKOZÁST. Nagy vonalakban testre szabott matrózunkat irányítva más kalózokat győzhettünk le, kincset kereshettünk, letűnt civilizációk városait kereshettük fel, politikai hatalomra törhettünk, városokat foszthattunk ki, terrorizálhattuk a környező vizeket, vagy tényleg, tehettünk bármit, hogy aztán végül életünk alkonyán a megszerzett pozíciók és javak függvényében vonultathassuk vissza figuránkat. A Pirates! simán birtokolja minden idők legjobb kalózos játéka címet, melyet a 2004-es cím megjelenése óta csak az Assassin’s Creed: Black Flag tudott megközelíteni. És habár sorra jönnek ki az újabb és újabb átdolgozásai a játéknak, a folytatást nem igazán akarják bejelenteni.

Silent Hill
A Silent Hill nem más, mint minden idők legjobb horrorszériája. Pont. És erről bármikor hajlandó vagyok vitát nyitni. De most nem ez a lényeg. Hanem az, hogy a 2012-es, meglehetősen vegyes fogadtatású Downpour óta a Konami igen mostohán bánik ezzel a sorozattal (is). Pedig semmi mást nem kéne tenni, mint megbízni egy tehetséges stúdiót, amely tudja, hogy kell bánni egy ilyen nagy múltú névvel, belepumpálni a pénzt a fejlesztésbe és a marketingbe, aztán pedig figyelni, ahogy dől a lé. Ez majdnem meg is történt, hiszen Silent Hills névvel Kojimáék kezdtek el dolgozni a folytatáson. Ám a fejlesztő guru és a kiadó balhéja teljesen kinyírta a projektet, pedig már játszható demót is kaptunk hozzá P. T. néven. A játékos társadalom már nagyon szeretne egy méltó folytatást (tehát nem egy open-world akció-lövöldét), melyről időközönként felröppen egy-egy újabb pletyka. De ezek többsége sajnos vagy kacsának bizonyul, vagy a Konami egész egyszerűen nem kommentálja őket.

Ez volt tehát az én kis listám 10 olyan folytatásról melyet már nagyon szeretne kezei közé kaparintani a gamer közösség. 10 olyan folytatás, amit nem csak szeretnénk, de meg is érdemelnénk és a kiadóknak is szinte biztos anyagi haszonnal járna. Ám sajnos valami miatt még mindig nem valósultak meg. Persze a játékgyártás dolgai mindig érdekesen alakultak és sok felsorolt játék nem is nagyon felel meg a mai menő trendeknek. Ettől függetlenül bízhatunk és várhatunk, hátha egyszer meglepnek minket a kiadók. Ti egyetértetek a felsorolt címekkel? Tudnátok esetleg további címeket hozzátenni? Írjatok nekünk véleményt és tippeket kommentben és beszélgessünk róla.