Egyéb

A láncreakció elindítója – Oppenheimer – Kritikus Töri Extra (vendég: Speck Gyula)

Christopher Nolan filmje, az Oppenheimer a rendezőgéniusztól megszokott, minőségi mozi. De vajon mennyire tekinthető hitelesnek történelmi szempontból? Tényleg létezik az atomcsapás indítására szolgáló „nagy piros gomb”? Mi igaz és mi nem a nukleáris fenyegetésről szóló alkotásokból? Az emberiség talán egyik legnagyobb tudományos vállalkozását, az atombomba előállítását célzó Manhattan-tervet és a mögötte álló elmét bemutató filmet Speck Gyulával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatójával elemezzük.

A Kritikus Töri Extra különkiadásában arra a tudósra koncentrálunk, aki a Bhagavad Ghita sorait idézve „világok pusztítójává” vált. J. Robert Oppenheimer ellentmondásos alakja Christopher Nolant is megihlette, aki egy modernkori Prométheuszként, a nukleáris tűz elhozójaként jelenik meg új filmjében, az Oppenheimer című monumentális filmeposzban. A különkiadásban vendégünkkel, Speck Gyulával megvizsgáljuk a szélesvásznú mozi mögött rejlő történelmi igazságot. Valóban követett el gyilkossági kísérletet a féltékeny és labilis fiatal fizikus? Megérdemelt volna egy fizikai Nobel-díjat a fekete lyukak kutatásáért? Tényleg fennállt a veszélye, hogy az első atomrobbantás a teljes világot felperzselheti? Milyen kapcsolata volt a tudósnak a hidrogénbomba atyjával, a magyar származású Teller Edével? Voltak-e halálos áldozatai a Manhattan-tervnek, illetve az első próbarobbantásnak? Adásunkat nem véletlenül tűztük a mai napra, ugyanis 78 éve a mai napon történt Hirosima bombázása. Mi ezzel szeretnénk emléket állítani a bombázás áldozatainak.

Az Oppenheimer kibeszélése mellett megvitatjuk az atomháborúval kapcsolatos általános elképzeléseket, hiedelmeket és téveszméket is.

A „nagy piros gomb”, a mesterséges intelligencia által vezérelt rakéták, valamint az atomháborút indító renegát parancsnokok vajon csak a képzelet szüleményei?

Az adásunk értelemszerűen SPOILEREKET tartalmaz az Oppenheimer cselekményéből. Fogadjátok szeretettel ezt a különleges extra adást, véleményeteket, javaslataitokat pedig nyugodtan mondjátok el a kommentszekcióban, vagy küldjétek el emailben a kapcsolat@kritizator.hu-ra, de üzenetben megtaláltok minket Facebookon és Instagramon is.

Ha látni is szeretnél minket, az alábbi YouTube linken tudod követni a beszélgetésünket:

Ha pedig inkább hallgatnád az adást, irány a Spotify: