Film

Statham MEGint halászni MEGy – MEG 2. – Az árok kritika

Van valami perverziója Hollywoodnak, amiben sokszor valamilyen természetellenesen viselkedő vadállatot, általában többnyire egy cápát szabadít az emberekre. Pedig valójában a cápák egyáltalán nem annyira veszélyesek, mint amilyenek beállítják őket. Speciel kutyák és a vízilóvak sokkal több embert ölnek, mint a cápák. Sőt, az oly sokszor használt Nagy Fehércápa sem annyira agresszív, mint amilyenek bemutatják. Vagy legalábbis vannak annál sokkal agresszívebb cápafajok. Aztán persze valamikor a kétezres évek elején Hollywood felfedezte magának az Óriás Őscápát, az úgynevezett MEGalodont és így sorra elkezdték gyártani a különböző óriáscápás tartalmakat. Ezek közül a legismertebb a 2018-as MEG, az őscápa, ami egyébként eredetileg egy hét részes könyvsorozat. Szóval a kellő alapanyag birtokában várható volt, hogy jönnek majd a további MEG-filmek, amelyeknek a következő fejezete a jelenlegi, vagyis a 2023-as MEG 2, az árok című alkotás.

A történet nagyjából arról szól, hogy a Jason Statham által MEGformált Jonas Taylor, aki egy afféle mélytengeri búvárból lett önjelölt környezetvédő aktivista harcos védelmezi a világ vizeit mindenféle veszedelemtől. Ebben segítségére van az Óceánvédő egyesület, aminek még egy saját kvázi idomított MEGalodonja is van, ami a film elején egyébként MEGszökik. Eközben egy rivális gonosz vállalat titokban igyekszik kizsákmányolni a Marianna-árok rejtett kincseit, amit persze Statham és társai nem hagynak. Majd történik egy katasztrófa, aminek a következtében ismét kiszabadul néhány szörny, amik aztán terrorizálni kezdik a környéket. Mondanám, hogy spoiler, de igazából, aki látta a film előzetesét az pontosan tudja, hogy mire számítson sztori szintjén egy ilyen jellegű alkotástól.

Szóval a történet botegyszerű és jobbára tele van a műfajra jellemző klissés bugyuta baromságokkal. Bár azt azért érdemes MEGjegyezni, hogy a MEG 2 a saját bugyuta és abszurd világában legalább aránylag logikus és következetes. Így tehát marad a MEGvalósítás, ami hol MEGlehetősen gagyi, hol pedig teljesen korrekt. Ám nincsenek igazán olyan kiemelkedő vagy emlékezetes pontjai. Legalábbis olyanok, mint mondjuk az előző rész búvárszemüveges jelenete. Illetve helyenként a CGI is baromi ronda és steril. Mondjuk újabban ez egyre több alkotásnál MEGfigyelhető, hogy valahogy nem igazán sikerülnek jól a különböző animációk.

A színészi játékról MEG igazából szintén nincs mit nagyon mondani. Statham továbbra is hozza azt a belevaló macho akcióhőst, amit mindig is. A kislány karaktere sem sokkal idegesítőbb, mint az kellene. A többi mellékszereplő is teljesen rendben van. Sőt, az egyikük névszerint DJ (Page Kennedy) még effektíve fejlődött is az előző részbeli önmagához képest és már nem egy életképtelen valaki. Mondjuk Bingbing Li karakterét valamiért nem hozták vissza és még ki is írták a szériából. De cserébe behoztak egy másik kínai szupersztárt Jing Wu-t. Illetve feltűnik még az Assassins Creed Odyssey női főszereplőjét MEGformáló és szinkronizáló Mellisanthi Mahut is. Oh és persze visszatér Pippin, a Pincsi is.

Viszont a főfókusz természetesen a címszereplő MEG-en, vagyis hát ezúttal MEG-eken van. Ugyan bevallom nem ismerem a filmek alapjául szolgáló könyveket, amiket egyébként ha jól tudom talán idehaza nem is nagyon lehet beszerezni. Azonban ezek a cápák valahogy közel sem tűnnek annyira fenyegetőnek, mint az előző részbeliek. Pedig ezek a MEG-ek elvileg sokkal nagyobbak is. Az a kvázi Kráken sem valami nagy szám. Illetve azok a kis gyíkszerű akármik is, hát sokszor inkább komikusak semmint ijesztőek.

VÉGSZÓ

Ugyan sok helyen láttam, hogy eléggé lehúzták ezt a filmet. Ám igazából semmivel sem rosszabb, mint a legutóbbi Halálos iramban film vagy Transformers rész. Aki tudja mit várjon egy ilyen alkotástól az nem fog csalódni benne.