Egyéb

A „Ridley Scott-jelenség” a magyar történelmi filmekben – Magyar filmek terítéken II. – Kritikus Töri 5. (vendég: Hermann Róbert)

Az utóbbi évek magyar filmtermése több történelmi darabbal szolgált. Új adásunkban górcső alá vesszük a Most vagy soha!-t, a Hadikot, valamint a Semmelweist, és megvizsgáljuk, mennyire vehetjük komolyan ezeket az alkotásokat történelmi szempontból. Megvizsgáljuk azt is, hogyan oldható fel a történészek és a filmesek szembenállása. Mindebben a Széchenyi-díjas történész, Hermann Róbert lesz a segítségünkre.

Korábban már foglalkoztunk olyan filmekkel, melyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit mutatják be. Az új magyar történelmi szuperprodukció, a Most vagy soha! apropóján újra visszautazunk 1848 március 15-ére, hogy feltárjuk a moziban bemutatott eseményeket. Vajon lehetett-e bárkinek Colt revolvere a korabeli Pest utcáin? Tényleg a magyar nyelv ügyéért küzdöttek a szabadságharcosok? Ezután átnyergelünk a Hadik című filmre, és a történelem talán leghíresebb huszárcsínyére. Tényleg elfoglalta maroknyi csapatával Berlint Hadik András? A Semmelweis kapcsán pedig átbeszéljük tényleg szemben álltak-e az osztrák és magyar orvosok a korabeli Bécsben. Nem megyünk el szó nélkül a „Ridley Scott-jelenség” mellett sem. A brit direktor a Napóleon című rendezése kapcsán arrogáns megjegyzésekkel illette a filmjét kritizáló történészeket, de hasonló megnyilvánulások születtek a Most vagy soha! kapcsán is.

A filmek elemzésében Prof. Dr. Hermann Róbert, Széchenyi-díjas történész lesz segítségünkre, aki szakértelme mellett közérthető, humoros stílusban ad segítséget a történelmi mozik kedvelőinek.