HBO Max, Sorozat

A tech ipar balfékjei

Kegyetlen hanyagság tőlünk, hogy egy kuma szót nem írtunk még eddig a negyedik szezonját taposó Silicon Valley (Szilícium-völgy) című, überfasza sorozatról. Egyrészt hanyagság azért, mert ahogy említettem, már a negyedik évadát tapossa, másrészt pedig azért, mert ahogy szintén említettem, nagyon jó sorozat.

A Szilícium-völgy alapvetően egy Kaliforniában található terület neve, ami lényegében a területen gyártott szilícium chipekről kapta a nevét, de mára annyi technológiai startup nőtt ki onnan, mint Joli néni kertjében a gombák. A sorozat készítői közül a leghamarabb Mike Judge neve fog beugrani, vagy abban az esetben, ha a név nem mond semmit, akkor elég ezt leírnom: Beavis és Butthead. Mielőtt bármi párhuzamot vonnánk humorban, a Silicon Valley egy enyhébb kategóriába esik poénok terén, mint Mike híres animációs ökörködése. A tech cégek burjánzó mekkájában egy szerencsétlen pali, Richard Hendricks (Thomas Middleditch) kitalál egy ütős tömörítési algoritmust, ami egyenes út lenne a sikerhez, a sok lóvéhoz, meg a nagymellű nők fergetegéhez, ha szerencsétlen nem lenne olyan szociálisan hendikeppes, mint többségünk. Arról nem is beszélve, hogy szerencsétlen Richard ötletére azonnal ráveti magát két nagy technológiai óriás, ráadásul egy csomó hasonlóan balfék fickó is körülveszi egy kopott albérletben. Ez az alapja a sorozatnak, amiben később Richard és társasága megpróbálják élesíteni életük első startupját, a Pied Pipert.

A készítők perspektívája az volt, hogy az utóbbi években itt voltak ezek a szociálisan introvertált zsenik, akik míg az egyetemről kikerülve, apuka garázsában megírták a következő évtized alapjait, addig képtelenek odamenni egy nőhöz, vagy nagyobb tömeget hosszú távon elviselni. A valóságban is létező Szilícium-völgy ehhez baromi jó alapot szolgáltatott, ugyanis egyesek szerint a sorozat teljesen akkurátusan mutatja be azokat a jellegzetes figurákat, akiket az ottani IT szektorban szintén meg lehet találni. Könnyű lenne a sorozatot egyszerű munkahelyi komédiaként leírni, mert alapvetően jóval több attól, ezt szavatolja az is, hogy az HBO égisze alatt készül. Az, aki már látott egy-vagy két Beavis és Butthead részt, annak nem lesz meglepő, hogy Judge beleviszi a történetbe azt a tipikus, savanyú társadalomkritikát, amit eddig minden sorozatába belevitt. Attól lesz a Silicon Valley az egyik legnagyszerűbb komédia jelenleg a tévében, hogy teljesen kifordítja az idiotizmust, ami a valóságban is megtalálható.

A sorozat saját hangját nemcsak az egyedi környezet és téma adja meg, hanem természetesen a karakterek és az őket alakító színészek. Őszinte leszek, a Richardot alakító Thomas Middleditch engem a valóságban baromira idegesít. Legalábbis az interjúkban azt látom, hogy az a fajta fickó lehet, akinek mindig van egy ütős poénja, de mindig túltolja azt. A mindenhová odapofátlankodó, egoista Erlich Bachman karakterét, akit a büdös égegyadta világon senki nem kért, hogy csatlakozzon a Pied Piper csapatához, T.J. Miller alakítja, aki a Deadpool sikere óta ott van mindenhol. Első ránézésre ő is az a valóságban totál flepnis fickó, aki túl harsány ahhoz, hogy egy értelmes beszélgetést lehessen vele folytatni. A sorozatban hozott szerepe ráadásul ennek tökéletesen aláfekszik! A cég számolásokért felelős fickóját, Jaredet Zach Woods alakítja, és vele megkapjuk azt a tipikus karaktert, aki egyszer vagy kicsinál mindenkit, vagy örökre anyuka pincéjében fog egy monitor előtt lebarnulni. Oké, itt kivételesen a garázsban csövezik, de pusztán azért, mert egy haverjának kölcsön adta a lakását és nem tudja kidobni onnan. A buddy cop komédiáért a két problémás programozó, Dinnesh és Gilfoy felelős. Kumail Nanjiani arca már ismerős lehet innen-onnan, és bejáratott standupos is a fickó. Na, ő tipikusan az a fajta pali, akinek imádom nézni az interjúit, veszett vicces tag. Mondjuk a szereplők többsége gyakran megfordul a standupos szcénában, ismerték is egymást a sorozat kezdete előtt.

Nanjiani és Martin Starr képesek egy olyan párost alakítani a sorozatban, akiknek simán megszavaznék egy spinoffot. És persze rajtuk kívül vannak még zseniálisan megírt mellékszereplők, akiket felsorolni is nehéz. Mondjuk a Monicát alakító Amanda Crew többnyire csak a csinos pofit adja, de azért hozzá is tesz valamennyit a konfliktusok előrelendítéséhez. A Silicon Valley az egyik legjobb, ha nem a legjobb komédia jelenleg a tévében. Intelligens, és odaszúrós humorával eddig minden évadban erősen tartotta a szintet, és remélhetőleg ez így lesz még egy darabig. 

A sorozat eddigi évadjai és az új részek megtekinthetők a HBO GO kínálatában!