Könyv

Amikor az igazság gyengébb – Moskát Anita: A hazugság tézisei ajánló

A hazugság tézisei Moskát Anita első önálló novelláskötete, amely idén jelent meg a Gabo kiadó gondozásában. Az írónő novelláival már korábban is találkozhattunk számos antológiában, vagy online magazinban. Ez a kötet a már megjelent novellák mellett számos újat, illetve egy kisregényt, a Szerződési szabadságot is tartalmazza. Szerencsére a kötet nagy figyelmet kap, több szépirodalmi portál is jelentkezett ajánlóval, illetve számos könyves vlog foglalkozott vele.

A Zsoldos Péter-díjas írónő nemrég osztotta meg a közösségi oldalán, hogy a következő hat hónapban Veres Attilával felváltva havonta jelentkeznek majd új novellával a Könyves Magazin felületén. Egy biztos, idén is lesz mit olvasni!

Moskát Anita - A hazugság tézisei (Gabo, 2022 - saját példány)

A hazugságok alapja

Aki már olvasott bármit is Moskát Anitától, örömmel fogja kezébe venni a kötetet. Én már mindhárom regényét olvastam, illetve követem rendszeresen az oldalát, számos novellát nem először olvastam. Ugyanúgy, ahogy a regények világa, a novellák is néhány mondat után teljesen magukkal ragadtak és lehúztak a világuk mélyére.

Ahogy a kötet ajánlójában olvasható, a novellák fókuszában a hazugság áll. Hitrendszerek, mítoszok, tévképzetek, amelyeket az írások karakterei a magukénak éreznek, vagy amelyek befolyásolják a karakterek életét, a világok szabályait. Moskát Anita történeteiben a fantasztikum és a mítosz, ha úgy tetszik, a varázslat, teljesen természetesen, a világ részeként van jelen. A varázslat, a nem megszokott, a mi hétköznapi életünktől eltérő elemek pedig mind csupán eszköz az írónő kezében arra, hogy megmutassa a felszín mögött rejlő, gyakran torz és groteszk valóságot.

Mindegyik novella egy-egy biztos kézzel kidolgozott, önálló világot rejt és minden pontosan a helyén van bennük. Már a nevek hangulata, vagy éppen a hiánya, az elbeszélő hangja orientálja az olvasót abban a tekintetben, hogy éppen milyen világgal is van dolgunk. A kötetben találkozhatunk a mi hétköznapi valóságunkban játszódó történetekkel, ahol ismerős márka-, és személynevek mutatják, hogy hol is vagyunk. De vannak teljesen saját világgal rendelkező történetek is, vagy olyanok, ahol nem is tudjuk, hogy hol vagyunk, de akár lehetnénk egy nagyon távoli jövőben is.

Moskát Anita – Kép forrása: konyvesmagazin.hu

Világok világai

A novellák változatos világa zsánerek tekintetében is szerteágazó. Az írónő regényei korábban egyértelműen fantasy-ként jelentek meg, azonban a kisprózák már számos más zsánerbe is besorolhatók. Akad köztük cli-fi, weird és horror is és találunk benne lapozós történetet is. Biztos, hogy a különböző zsánerek kedvelői mind találni fognak nekik tetsző darabokat.

Mégis, a leginkább zseniális vonása a novelláknak és a kisregénynek is, hogy képesek a teljesen hétköznapi emberek teljesen hétköznapi szorongásaira, problémáira reflektálni egy fikciós környezetben. A képzelet világában lecsapódik és saját, torz alakot nyer a vizsgaidőszak alatt érzett szorongás, a munkahelyi stressz, az érzés, amikor az ember egy lelet eredményére vár. Az ismerős érzések végig ott vibrálnak a cselekmény szövetei közt és nem engedik el az olvasó fókuszát. Hiszen a fikció mélyén ott van az, ami mindannyiunkat elkísér a saját valóságunkban. A félelmeink, a vágyaink, a hitünk. S bár tudjuk, hogy a kifacsart világok csak a könyv lapjain léteznek, mégis tudunk azonosulni a főhősök érzéseivel.

Miért olvasd el?

Mert ez a kötet a 2022-es év egyik legjobb hazai novelláskötete. Akkor is érdemes kézbe venni, ha csak most ismerkedsz a fantasztikummal.

Ha már olvastad az írónő regényeit, ne hagyd ki a novellákat sem!

Ha pedig esetleg mostanában rákaptál a novellákra, vagy sok lett a regényekből, hidd el, ezzel a kötettel nem lőhetsz mellé.

Jó olvasást!