Amazon Prime Video, Sorozat

Baljós szelek fújnak a Sötét Úr felől – Az Idő Kereke évadkritika

Sokan kapták fel a fejüket, amikor kiderült, hogy az Amazon sorozatot készít Robert Jordan nagyszabású regényfolyamából. Többen már az első három rész után húzták a szájukat, hogy az adaptáció csak részben érinti az általuk kedvelt könyvek történetét. Számomra viszont az volt a fő kérdés, hogy képes lesz-e a széria arra, hogy megtartsa vagy akár meg is ugorja a szezon első epizódjainak színvonalát. Továbbá még az is megválaszolatlan kérdés volt, hogy vajon a Trónok harca után kapunk-e egy olyan fantasyt, ami képes betölteni a Martin által jegyzett történet után maradt űrt.

A kezdet egy stabil lábakon álló világot, egy tényleg fenyegető gonoszt és több főszereplőt ígért, akik között már akkor megvolt a kémia. A sorozat egyik nagy előnye az, hogy ezek közül a karakterek közül senkit sem emlt ki, hanem egyenlő társakként kezelte őket. Hogy a későbbiekben ez hogyan változik még rejtély. Az öt fiatal közül mindenkinek megvannak a maguk problémái. A történet nem szán túl sok időt ezeknek, viszont sokkal közelebb kerülnek hozzánk, ami még élvezetesebb teszi Az Idő Kerekét. Mindehhez természetesen kell egy saját világ is, amiben kedvükre vándorolhatnak hőseink. Mert itt bizony szűntelen vándorol mindenki egyik helyről a másikra, legyen sző a Fehér Toronyról vagy a Világ Szeméről. Komolyan kicsit már olyan érzésem volt a temérdek megtett kilométert, mintha a Gyűrűk urában lennék.

Bár a sztori a jó és rossz örökös küzdelméről szól, mégis kapunk egy olyan varázslatos világot, amiben a női varázslók, az aes sedaiok birtokolják az Egyetlen Hatalmat. Ez már egy üde színfolt, amiben az az érdekes hogy azok a férfiak, akik valamilyen csoda folytán mégis tudnak fókuszálni egy idő után megőrülnek. Az hagyján, hogy ez egy sajátos színezetet ad a világnak, de a sedai-okat tömörítő, kvázi iskolának, a Fehér Toronynak önálló politikai rendszere van. Itt aztán megkezdődhet az oly sokunk által kedvelt intrika, amikor konkrétan Moiraine a legközelebbi ismerősein kívül senkiben sem bízhat. De mi a célja a Kék ajahot választő sedainak? Ugyanaz, mint szinte mindenkinek, hogy végleg megfékezze a világot fenyegető Sötét Úrt.

Ez már csak azért sem könnyű, mert az általa választott potenciális jelöltek közül nem nagyon akarnak szembeszállni a világot fenyegető entitással. Egwene és Nynaeve még csak-csak hajlandó beletörődni abba, hogy ők lehetnek a megmentő az Újraszületett Sárkány inkarnációi, de Rand és Matt már nem bíznak Moiraineben, Perrin pedig korábbi tette miatt őrlődik. Lényegében ha jobban belegondolok akkor az első évad csatákkal és konlfiktusokkal tarkított roadmovie. És ezzel nincsen semmi baj, már csak azért sem mert a második szezonban lemerem fogadni, hogy sokkal többet kapunk majd ebből a világból. Kelleni is fog, mert érezhetően van kurázsi ebben a monumentális történetben, amit a készítők szépen el is kezdtek adagolni.

Nincs laca-faca itt tényleg komoly tétje van minden küzdelemnek. Már a pilotban is olyan csatát látunk, ami után minden fantasy rajongó elégedetten csettint. A záróepizódban pedig egy remek ütközetnek lehetünk szem és fül tanúi, aminek köszönhetően nálam felkerült a sorozat az igényes darabok közé. Tényleg nagyon régen nem éreztem ezt a lelkesedést és izgalmat, amit Az Idő Kerekénél tapasztaltam. Érezhető, hogy ez még csak a kezdete valaminek, de az Amazon belenyúlt a tutiba, ahonnan tényleg már csak feljebb van. A The Boys és az Invincible mellett egy újabb sorozatot zsákolt be magának a Jeff Bezos vezette cég. De erre szükségük van, mert a streaming piacon egyre jobban kezd kiéleződni a verseny. Csak halkan jegyzem meg, hogy tőlük még egy Gyűrűk ura sorozatot is kapunk szeptember elején.

Az Idő Kereke végsősoron egy nagyon igényes és érdekes sorozat, amire megéri figyelni. A könyveket olvasók lehet keserű szájízt tapasztalnak a látottak során, de a hozzám hasonló laikusoknak tetszeni fog Randék kalandja. Fantasy rajongóknak kötelező, már csak azért is, mert nem csak érdekes hanem egyedi sorozatot kapnak. Hogy hogyan fogják folytatni a történetet, az egy óriási rejtély, én mindesetre kíváncsan várom, hogy még hogyan bővítik a sorozat világát.