Képregény

Erős nők a Marvel Univerzumban – Marvel Kapitány képregény ajánló

Sokakban még mindig az a kép él, hogy képregényt csak a kocka, középiskolás fiúk olvasnak. Hiába nőtte ki magát a műfaj, sokat nem változtak az elképzelések. De talán már látszik a fény annak a bizonyos alagútnak a végén, hiszen egyre több női karakter bukkan fel, sőt, kap külön történetet. Mint ahogy a jelenlegi képregény témánk főhőse, Marvel Kapitány is. Ezzel egyidejűleg pedig egyre gyarapodik a női olvasók tábora, hiszen példaképként is szolgálhatnak az erejükkel, az eszükkel és a jellemükkel a legfiatalabb olvasóknak.

Sam Maggs egy kanadai-amerikai szerzőnő. Számos könyv, képregény, manga és videójáték szerzője. Hazánkban még csak most kezdik megismerni a nevét a műfaj kedvelői, de külföldön már hatalmas sikereket ért el. Jelenleg három kötetnél tart a Marvel-akcióhősök: Marvel Kapitány sorozata, és mellette a Fangirl című mangája is kapható már itthon. De igazából mit sem ér egy ügyes képregény író, ha nincs mellette egy szuper rajzoló is. Ha pedig már női karakter, női író, dukál egy női illusztrátor. Ezt a szerepet Sweeney Boo kapta meg, aki szintén egy kanadai, fiatal hölgy. Így már nem is meglepő, hogy ennyire nőközpontú lett ez a történet, természetesen a szó legpozitívabb értelmében.

Egy nőnek is jár a saját történet

Mint már fentebb említettem, végre egy olyan kort élünk, ahol a női képregényhős nem csak egy mellékszereplő, hanem konkrétan róla szól minden. Ehhez hosszú utat kellett bejárni, ami sok esetben nem is volt egyszerű. Persze, a feminista, elfogadó, haladó gondolkodású társadalom kialakulása egy elengedhetetlen lépcső volt, de nem csak ezen múlott. A női olvasók tábora lehetett az, ami igazán elindította ezt a folyamatot. Hiszen mivel mással nyerhető meg egy lány/nő, minthogy önmagát tudja kicsit belelátni. Ami, valljuk be, egy férfi karakterben elég nehezen menne. 

Marvel Kapitány karaktere már mindenki – vagy legalábbis a többség – számára nem ismeretlen. A róla szóló film nagyon jól feldolgozta az eredet történetét. Megtudtuk, hogyan kapta az erejét, miért ment el, és persze a legfőbb, hogy miért jött vissza. Ezek ismeretével érthető, hogy miért hívja magát a legnagyobb Bosszúállónak a jelenelegi képregények során többször is. Azért képregények, mert jelenleg kettővel is foglalkozom majd a következőkben. Mindkettő a Marvel-akcióhősök: Marvel Kapitány sorozat tagja. Cím szerint az első rész a Kozmikus macskatasztrófa, a második pedig a Hangyányi célok. Az oka pedig, hogy így együtt hozom őket csak annyi, hogy mindkét rész iszonyatosan rövid, mindösszesen 72 oldal. Ami pont kitölti az 1 órás várakozási időt – ami köztudottan kevés arra, hogy bármit csináljon az ember, de sok, ha csak ülni kell egy helyben -, és a méretei miatt még könnyen magunkkal tudjuk vinni bárhova.

Képregényre hangolva

Marvel Kapitány sosincs egyedül. Az első kötetben Póknő van mellette, mint barátnő és szintén szuperhős. Ebben a részben a filmben megismert “cicusokra” épít az írónő, ugyanis a központi szereplők a flerkenek. Hiába tudja úgy mindenki, hogy egy kihalófélben lévő faj, mégis tömegével jelennek meg az utcákon. Ahogy lenni szokott, ez még csak az első probléma a sok közül, és még csak nem is a legnagyobb. Nem kell felhívni a figyelmet, hogy spoiler veszély, mivel az egyértelmű, hogy ki fog keveredni a bajból. Csak az a kérdés, hogyan. Ezt viszont nem árulom el.

A második kötetben az ifjabb Darázs, az eredeti Darázs, Janet nevelt lánya, Nadia a társa a galibában. Bár ő még csak egy tini, de a tudományos ismereteinek hála, felülmúlja Carol élettapasztalatát, így kicsit ő veszi át a irányítást. Hiába szorul a kispadra Marvel Kapitány, attól még neki is fontos szerep jut, és a gondolatai is azt adják vissza, hogy mennyire bölcs tud lenni. Engedi a fiatalt, segíti a munkáját, mert ezen a területen ő a jártásabb, közben pedig jut ideje átgondolni és más szemszögből megvizsgálni az adott szituációt.

A történet mellett a képekre is fontos odafigyelni. Remek munkát végzett mind az író, mind a grafikus, és bár külön-külön is jók, de együtt csak még jobban erősítik egymást. De ez a kötetekről is elmondható: önmagukban is értelmes, kerek egész történetet adnak, viszont együtt kezelve egy sokkal komplexebb képet látunk. A fő karakterek mindig nők, amiből az érezhető, hogy igazából ez a hölgy olvasóknak készült, azonban férfi szemmel is biztosan érdekes olvasmány élményt tud nyújtani. Ami különösen tetszett, hogy az első kötetben a cicás szóviccekre mentek rá, mint például “Nyau York” városa. Ezek megmaradtak a későbbiekben is – témához igazodóan -, viszont a második kötet inkább a tudományba nyúlt bele, még ha csak konyhanyelven is. Ezzel pedig kicsit okítja a gyermekeket. Mert a történetek elsősorban a fiatal korosztálynak készültek, így jóval egyszerűbbek, mint az átlag képregények, azonban ez semmit nem ront le a színvonalából.

A képregényeket a Vad Virágok ajándékaként olvastam.