Könyv

Könyvek, amiket betárazunk 2022-re

Az olvasmánylista egy olyan állatfaj, ami egyre csak növekszik és sosem lehet a végére érni. Nem is könnyű, mikor ennyi érdekes kötet jön ki egy évben. Az ember persze olyan, hogy tervez. Az oldal könyves rovata sem szenved olvasmányhiányban, már csak azért sem, mert az érdeklődési körünk igen széles. Körbekérdeztünk a szerkesztőség tagjai között, hogy kinek mi a terve erre az évre, és melyik friss megjelenést várja a legjobban.

Little Crow

A tavalyi évre olvasás szempontjából nem panaszkodhatom (az is valami), ha az idei is legalább ilyen jól alakul, nagyon fogok neki örülni. Amit idén szeretnék: 

 • Legalább 100 könyvet el akarok olvasni. 
 • Jó néhány könyvsorozatot illene már befejezni, de minimum folytatni, mielőtt elfelejtem, miről is szólnak tulajdonképpen. 
 • A változatosság gyönyörködtet: többféle műfajból szeretnék szemezgetni, szélesíteni kicsit azt a látókört. 
 • Jó lenne számomra eddig ismeretlen szerzőktől is olvasni. 
 • A könyvvásárlásból kicsit vissza kéne venni. Vagy gyarmatosítani még egy helyiséget a házban. 
 • A képregények. Igen, azok, amiket hörcsög módjára felhalmoztam, de még nem sikerült elolvasni – ezekkel foglalkozni kell.

Az idén sem szenvedünk hiányt új megjelenésekben, legalább hatvanat tudnék mondani, amit mindenképpen szeretnék elolvasni, ezek főleg folytatások. Íme néhány must-have darab, a teljesség igénye nélkül: 

 • V.E. Schwab: Gallant 
 • Sarah J. Maas: House of Sky and Breath 
 • R.F. Kuang: Babel 
 • Konkrétan bármi, amivel Jay Kristoff megtisztel minket. A bevásárlólistája is jó lesz. 
 • Tamsyn Muir: Nona the Ninth 
 • Folyamatosan bővítem a Helikonos Agatha Christie gyűjteményt, az idei érkezőket is epekedve várom.

Az is jó lenne, ha sikerülne valamiféle rendszert vinnem az olvasásba, nem pedig csak találomra lekapkodnám a könyveket a polcról, mikor éppen min akadt meg a szemem alapon. Azt hiszem, ez lesz a legnehezebb, durván hangulatolvasó vagyok, de talán idén még ez is sikerül.

Kolev Ádám

Kissé nehéz könyvvásárlást tervezni, mivel az ember általában a korábban kinézett könyveket igyekszik valahogy beszerezni, amibe rendszerint bele szokott kavarni egy-egy újabb megjelenés vagy menetközben kiszemelt példány. Mivel azonban nagy Star Wars rajongó vagyok, így minden évben szoktam venni egy vagy több SW regényt, speciel épp most a High Republic sorozattal és a Thraw előzmény könyvekkel szemezek. Emellett régóta szeretném beszerezni a Gears of War és az Expanse, magyar címén a Térség sorozat darabjait. Illetve Brian McClellan új lőpormágusos trilógiájának utolsó kötetét A birodalom vérét. 

Valamint még tervben van: 

 • Mark Lawrence – Széthullott birodalom 
 • Farkas Bíborka – Istenek akarata széria 
 • Emily Hart –A korona lovagjai második és harmadik kötet 
 • Valami Jane Austen könyv 
 • És ami még menet közben műfajtól függetlenül valamiért megtetszik. 

Evelier

2022 érdekes év lesz, ezt már sejtjük a nemrég beharangozott megjelenésekről is. Olvasóként annyit tudok és fogok tenni, mint eddig, igyekszem felzárkózni az aktuális, friss megjelenésekhez és időben lecsapni az újdonságokra. Azonban a könyves rovat szerzőjeként talán mondhatjuk, hogy egy picit nagyobb felelősségem van, hiszen fel tudom hívni a figyelmeteket rejtett gyöngyszemekre, amit érdemes elolvasni. Úgy döntöttem, hogy 2022-ben szeretnék nektek több könyvet hozni hazai szerzőktől.

László Zoltán, Sepsi László, R.J.Hendon 2021-es megjelenéseit biztos, hogy olvasni fogom hamarosan, de még sok izgalmas regényt találtam, mindent nem árulhatok el. Nekem is vannak befejezetlen trilógiáim, hamarosan érkezünk a Luna-trilógia záró darabjával, és az Agave év végi újdonságai közül is válogattam nektek. Egy biztos, ahogy eddig is, minőségi, igényes és őszinte ajánlókkal várunk titeket 2022-ben! 

Katonaanita

A 2021-as év utolsó negyede kicsit sűrűre sikeredett a munkában, így sajnos több könyvem is elmaradt, amiket pedig nagyon szerettem volna akkor befejezni. Vagy egyáltalán elkezdeni, mivel sok ebben az időszakban jelent csak meg. Ezek mindenképpen benne lesznek az idei év első olvasmányai között, amik a következőek: 

 • Jenn Lyons: Királyok Veszte (Sárkányok kórusa 1.) 
 • Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve (Sárkányok kórusa 2.) 
 • Jenn Lyons: Lelkek emlékezete (Sárkányok kórusa 3.) 
 • J.D. Barker: Szíve helyén sötétség 
 • J.D. Barker: A hívás 
 • Robert Dugoni: A nyolcadik nővér 

Tervben van még ezen kívül, hogy kicsit több szépirodalmat olvassak, mivel azért azt látom, hogy ebben a témában annyira nem mozgok otthonosan, a munkám révén – könyvtáros vagyok – pedig nem ártana ezeket is ismernem. Természetesen kikapcsolódásnak is van bőven miből válogatni, bár ezek inkább a könnyedebb, női irodalmi vonalat erősítik. De néha erre is szüksége van a lelkemnek. 

Mikro

Minden évet úgy kezdek, hogy irreálisan magas elvárásokat állítok magam elé, aztán a minimumot se teljesítem. Persze ez duplán nehéz, hiszen a várólistám olyan monstrummá bővült, amihez egy élet sem elég. És persze ebben benne vannak a féltéglányi kötetek is. Ezernyi olyan kötet van, amit „alap” lenne ismerni, de közelében sem jártam. Szégyen vagy sem, de nagyon régóta tervezek belekezdeni a Lovecraft életműbe. Talán idén? Persze akkor még koránt sem beszéltünk a kedvenc szerzők új, vagy újabb köteteiről. Michel Bussi már két, számomra eddig olvasatlan kötettel van jelen a hazai piacon, és ó ember, ha izgalmas könyvet akartok a kezetekbe venni, az a szerző egy igazi kincs!

Aztán mindenhol belefutok a neten J. D. Barker nevébe, nagyon dicsőítik, szóval idén neki is sorra kell kerülnie. Az Éjszaka fénye akkora pofont adott utoljára, hogy nem kérdés, idén Graham Moore utolsó regénye, a Bűnösök is terítékre kerül. Mindeközben visszatér az egyik legfélelmetesebb hősnő is. A Molly Soutbourne Feltámadásában a címszereplőnek újra el kell kerülnie a gyilkos klónokat, és én erre mindenképpen befizetek. Hogy a fikciót enyhítsük, a polcon várakozik egy nem is annyira mai kötet az életrajzi sorból. Robert Redford egy legenda, és Michael Feeney Callan vaskos, 2014-es kötete itt vár rám egy ideje. Arról nem is beszélve, hogy mivel a filmek a könyvek mellett a másik nagy szerelmem, az sem kérdés, hogy kíváncsi vagyok Köbli Norbert Örök tél, és Félvilág című köteteire melyek az azonos című filmek forgatókönyveit takarják. És, ha már hazai. Veres Attila nekem kimaradt, most pedig, hogy külföldi megjelenés előtt toporog, ideje megismerkednem vele.