Képregény

Gótikus gothami geszta – Batman: A világ kritika

Kedvenc denevérnek öltözött igazságosztónk világ körüli utazásra indul, hogy amerre jár, rendet tegyen és félelmet plántáljon a külhoni bűnözők szívébe. Eme koncepció az olvasottabb Batman rajongók számára bizonyosan ismerős lehet, egy korábbi esetben példának okáért, gondolok itt a Batman Incorporated füzeteire és ezek kapcsolt részeire, főleg a szövetségesek gyűjtése és az egész glóbuszt behálózó védelmezői rendszer kialakítása volt a barangolás célja. Természetesen láthattunk más kontextusba helyezett, Gothamen kívüli kalandot is szép számmal, gondoljatok itt akár a Bane felbukkanását megelőző Méreg sztorira ahol Santa Prisca szigetországa adott otthont a nem túl idilli „vakációnak”, de a 60-as, 70-es években Neal Adams is előszeretettel vezényelte külföldre a Sötét Lovagot, legyen szó Nanda Parbatról vagy éppen egy londoni kiruccanásról. Jelen helyzetünk mégis különleges ízt tartogat, hiszen a világ különböző országainak írói és rajzolói álmodhatták meg saját regéjüket teljesen szabad kezet kapva, helyezzék akár más történelmi periódusba a karaktert vagy csak szimplán egyedi szemüvegükön keresztül mutassák meg személyiségének egy-egy aspektusát.

„Denevér szárnyakon ide-tova röpdös.”

Sztorivezetés szempontjából hullámzóbb ívet rajzol fel a kötet, míg egyes alkotók teljes erőbedobással ráfeküdtek a feladatra, addig némely sztori esetében ezt nem éreztem igazán. Példának okáért a Paco Roca keze alól kikerült interpretációt kevésbe erősnek láttam, a nyaralás közben elkapott Bruce Wayne pillanatképeinek bemutatása engem nem tudott teljes mértékben meggyőzni. De természetesen azért a legtöbb képnovellában, ha szabad így fogalmaznom, található valami olyan egyedi esszencia vagy a mítoszhoz adott plusz, ami megragadja az olvasó képzeletét. Okada Yuichi feudális Japánban játszódó, már-már az Elseworlds történeteire hajazó, manga stílusú adaptációja például még a kötetben sorjázott többi darabtól is jócskán elüt, de egyik személyes kedvencemmé avanzsált az orosz alkotói hármas képzeletében megszületett, az egykoron elzárt, keleti blokkot a fikcióval ötvöző mese. Ebben a szösszenetben bizonyságot kaphatunk arról, mit jelenthetett annak idején egy, az Egyesült Államokból származó, hőn szeretett denevérünkkel díszített toll egy művészi ambíciókkal bíró gyermek számára.

Továbbá olvashatunk még egészen horrorisztikus elemeket felvonultató epizódot Prágából, az ökoterrorizmus kérdéseit feszegető német szálat, sőt romantikával kecsegtető párizsi túrát is tehetünk, meglátva mi az, aminek okán igazán fúrja a kíváncsiság Selina Kyle oldalát. Azonban ami talán leginkább meglepett személy szerint, az a török kreatív csapat reflexiója volt Scott Snyder és Greg Capullo egyik alkotására, hogy melyikre gondolok pontosan, az kiderül a szedetből, amennyiben elolvassátok, ámbátor a Mexikóváros mélyére alászálló, igencsak sötét tónusú, természetfeletti jelenéssel operáló szakasz is jócskán elgondolkodtatott.

„A világnak mindig az a rendje, ameddig eljutott.”

Ha már a sötét tónusoknál tartunk, ejtsünk néhány szót a rajzokról.  Nem túlzás, ha azt mondom, hogy stílusok egész garmadája húzódik keresztül a gyűjteményen. A nyitányban a Lee Bermejo által jegyzett gyönyörű és morózus, szinte festményekre emlékeztető ábrázolások után hirtelen váltással kerülünk át a francia miliőbe és a jóval tompább színekkel és egészen más, elnagyoltabb, dinamikusabb, sok apró panellel dolgozó megoldások sűrűjébe. Kiemelendő még az Alpokban teret kapó eszmefuttatás különleges, színi előadásként rendezett figuráinak marionettekhez hasonlatos hangulata, de a korábban már emlegetett mexikóvárosi szegmens grafikusa, Rulo Valdés is bőségesen megérdemli a dicséretet csodálatosan megalkotott urbánus látképe, valamint a sziluettként suhanó, köpenyével egybeolvadó igazságosztó megformázásának okán. Még egy kis adalék, hogy szinte minden etaphoz egyedi jelmezt rendeltek a készítők, tessék csak bátran elidőzni és mindet megcsodálni!

Amennyiben össze akarnám foglalni a gyűjtemény lényegi kérdéseit azt mondanám, valóban igaz a felvetés, miszerint Batman egyszerű emberből és árnyékok közt mozgó jótevőből legendává vált a hosszú évek során. Megannyi ország számos alkotóját inspirálta és fogta meg fantáziájukat, annyira, hogy egy ehhez hasonló, színvonalas összeállítás megszülethessen. A gyengébb részek ellenére egy felettébb figyelemre méltó koncepcióról beszélünk, nem csak elkötelezett fanoknak!

Ha kedvet kaptatok a kiadványhoz, a Fumax webshopban lecsaphattok rá!