Játék

Forza Horizon 5 – frissebb, de jobb is?

Ebben a cikkben egy átfogó képet kaptok arról, hogy hogyan is sikerült a vérfrissítés a Forza széria legújabb részében. Szerencsére megjelenés óta nyűzöm a Horizon 5-öt, így elég tapasztalatot gyűjtöttem ahhoz, hogy több szemszögből is meg tudjam vizsgálni a játékot. A mostani részben Mexicoba kalaúzoltak minket (vagy inkább reptettek), ami mi tagadás, jó választás volt.

Az előző részekhez hűen a november elején megjelenő 5. résznek sem volt problémamentes indulása. A legdrágább verziót előrendelők két nappal előbb játszhattak a játékkal, mint mások viszont ez közel se jelentett akkora előnyt, mint amekkorát kellett volna. A 4. rész is hasonlóan rajtolt, szóval igazán tanulhatott volna belőlük a Playground Games. Az induláskor használhatatlan volt az online, rendszeresen összeomlott a játék. A glitchektől és a bugoktól eltekintek, hiszen a mai világban ezek mára alapvetőek lettek sajnos a játékiparban, viszont az, hogy játszhatatlan a játék az komolyabb probléma. Lassan egy hónapja megjelent a játék, és bár már lehet online játszani, még mindig szétdobál ha a barátainkkal szeretnénk játszani. Készítik a hotfixeket ezerrel, szóval nem valószínű, hogy ezek a hibák sokáig velünk lesznek.

Horizon 4 vs. 5

Mindenek előtt meg szeretném jegyezni, hogy véleményem szerint a 3. rész után kellett volna egy ilyen részt kapnunk, minőségben a 4 inkább felejthető, főleg ehhez képest. Grafikai újítás /,mint ahogy azt egy új játéknál megszokhattuk/ van bőven. Kaptunk megannyi új featuret, nyilván jobban kihasználja az új konzol- és hardvergeneráció nyújtotta lehetőségeket. A menürendszer kissé átgondoltabb lett, bár nagy újítást nem lehet felfedezni, felépítésében hasonló az előző részekhez. A már megszokott játékelemeket itt is megkaptuk, így sok új dologba nem kellett beletanulni. A térkép nagyobb lett, a versenyek száma nőtt, egy nagyobb játéktér több lehetőséggel.

Horizon 3-4-5 térképének összehasonlítása

A történet végre kapott linearitást, szerepe van a fesztiválnak. Sajnos az előző részben elhanyagolt lett a Horizon fesztivál jelentősége, ami effektíve a játék szíve is. Az eddigi részek arról szóltak, hogy a Horizon fesztivál folyamatosan új helyszínre költözik, ahol különféle kalandokban kell részt vennünk, terjeszkednünk, feloldani a versenyeket és fejleszteni magunkat. Ez a 4. rész során kicsit háttérbe szorult, itt viszont sokkal többet nyom a lattba. A story élvezhető, rengeteg érdekes dolgot megtudunk a helyi kultúráról és körbe vezet minket az egész térképen.

Dicséret illeti a fejlesztőcsapatot, mert az angliai kaland során rengeteg kritika érte a játékot, hogy nagyon rossz az autók hangja, illetve közel sem reális. A fejlesztőcsapat elmondása szerint rengeteget dolgoztak, hogy ez most ne legyen probléma, és bár még mindig van mit kifogásolni, és néha nem is élvezhető a bugok miatt, de összességében jól sikerült.

Játékmenet

A Horizon széria már rég elengedte a fizika egy-két törvényét, és ahogy azt már megszokhattuk, az autónk itt is egy gránittömb, ami szélsebesen hasít át mindenen ami az útjába kerül. Őszintén bevallom, a kifagyások ellenére is ráfüggtem a játékra, és az első héten szinte mindennap pörgött nálam. Sikerült egy olyan játékot kiadnia a Microsoftnak, ami kielégíti a fanokat és az arcade játékosokat is a következő Horizonig, sőt.

Az új fesztivál helyszínek, amiket előrehaladással oldhatunk fel

Mivel sok játékmechanikai újítás nem jött, hanem inkább finomítás így jogosan merül fel az emberben a kérdés, hogy akkor miért adjon ki cirka 23 500Ft-ot egy olyan játékért, ami csak egy ráncfelvarrás. Erre a kérdésre két válasz is van, az első, hogy nem kell ennyit kiadni, mivel gamepass-os a játék a megjelenés napjától. A második válasz már kicsit kifejtősebb, de egyszerű. Ez a széria mindig is arról szólt, hogy megveszed, játszol 2 évet, és megveszed az újat, ami majdnem ugyan az, de nagyobb, tartalmasabb, jobb, szebb.

Megéri váltani?

Ha valaki elolvassa az előző cikkemet a szériáról, akkor arra alapozva mindenképp igen a válaszom. A legtöbb dolgot kijavították, amit ott megemlítettem. Az alapjáték tartalmasabb, mint a 4 volt és ezt még tetézni fogják 2 DLC-vel, amik tartalmát még nem tudjuk, de várhatóan 2 map bővítést fogunk kapni, ehhez egy story szálat és pár új autót.

A 4. részt már nem sokáig fogják tartalmakkal frissíteni, így szépen lassan ki fog halni. A bővebb tuning opciók, jobb motorhangok és tartalmasabb táj bőven megér egy esélyt, garantáltan nem fog csalódást okozni.