Játék

Elpöfög még 480-as üzemanyaggal, vagy már kéri a prémiumot? – Gran Turismo 7

2022-ben végre sokszori eltolás után megjelent az 7. számozott Gran Turismo epizód a Polyphony Digital csapatától a Sony PS4 és PS5ös konzoljaira. Nem kevesebb, mint 5 év telt el a Gran Turismo Sport kiadása óta, viszont már 9 éve, hogy megjelent az utolsó számozott epizód. Be kell vallanom, sose rajongtam a GT-ért, mindig is a Forzához húzott a szívem, a 6-ot egyenesen utáltam, viszont a GTS egész szórakoztatóra sikeredett, így gondoltam miért ne adnám meg neki az esélyt, hátha ez most megtetszik.

Játékélmény

Fontos leszögezni, hogy itt már nem egy olyan játékról beszélünk, ami próbálkozik játékosokat szerezni, ez egy már kiforrt széria, nagy játékosbázissal. Ennek megfelelően az elvárások is magasak voltak, és habár félő volt, hogy nem ugorja meg a szintet a GT7, kellemes meglepetést okozott. A grafika lenyűgöző szokás szerint, igaz, egy PS5-Tel meghajtva az igazi, de jelenleg nem feltétlen tudja beszerezni mindenki, aki vágyik rá, viszont a PS4es élmény is messze tökéletes. Egyesek szerint az előző részhez képest kissé alulmarad a fizika az irányításban, ebben lehet némi igazság, de ha az ember csak ledől pár órára játszani, és nem profi szimulátoros, akkor lehet fel sem tűnik neki.

Visszatértek olyan opciók is, mint az olajcsere és az autómosás, ami bár egy elvégezhető task helyett csak pár gombnyomás, mégis kicsit hozzáad a játékhoz. Ha egy dolgot kéne kiemelnem, akkor az a tuningolás. Remekül ráéreztek a fejlesztők, hogy mire van szüksége a népnek. A realisztikus motortuningtól kezdve a finomhangoláson át az optikai tuningig mindent megtalálunk, habár utóbbinál nem kell a legapróbb dolgokra gondolni, nem kaptunk szabadkezet, viszont hozza, amit el lehet várni tőle.

Két féle játékmód közül lehet választani, az egyik a Music Rally, a másik pedig a hagyományos világtérkép. Előbbinél kedvenc zenéinkre teljesíthetünk különböző versenyeket különböző tempókban elég széles választékú zenékre. A zenefelhozatal amúgy is dicsérendő és jó dolog, hogy erre hangsúlyt fektetnek.

Említésre méltó még az, hogy mennyire kidolgozottak lettek az átvezető animációk, a különböző autók bemutatói és az egész játék. Látszik, hogy mekkora hangsúlyt fektettek a részletességre.

Végszó

Szó, mi szó, egy élményekre alapuló játékot nehéz bemutatni. Ez egy játék autób*ziktól autób*ziknak, de a fejleszők érdeme, hogy más is tudja élvezni. Remek kikapcsolódást nyújthat egyaránt az offline és online része a játéknak. Számomra hithű Forzásként is meggyőző volt a játék, így mindenképp ajánlom, akár csak kipróbálni is.