Játék

Katonának lenni jó – 10 emlékezetes katona a videojátékok világából

A shooter műfaj nagyjából egyidős a videojátékokkal. És ahogy a videojátékok fejlődtek úgy lettek a Lövöldék egyre részletesebbek, a részletesség pedig magával hozta az egyre izgalmasabb történetek megszületését. Na és milyen története lehet egy shooter játéknak? Hát természetesen gyakran egy háborúba kalauzolnak el minket, melyek során egy-egy hős/antihős/gonosz katona bőrébe bújva lőhetjük szét az ellent. Ezek a katonák gyakorta csak a klasszik akcióhős szintjén mozognak,de időközönként felbukkan egy-egy ikonikus karakter. Az alábbi toplistában pedig 10 emlékezetes videojátékos katonát gyűjtöttem össze nektek.

Már régóta érett ez az írás, hiszen tavaly ősszel már készítettem nektek egy top 10 listát a jóval alulreprezentáltabb videojátékos rendőrökről. Katona karakterekkel sokkal jobban el vagyunk eresztve, így bőven volt miből válogatnom. Ennek megfelelően, szokásomhoz híven, az értékelési szabályok lefektetésével kezdtem a cikkel kapcsolatos munkát. Ezek pedig a következők lettek:

  • Az adott karakternek valamilyen (akár valós, akár elképzelt) haderő hivatásos tagjának kell lennie, így gerillák, lázadók, zsoldosok, egyszemélyes hadseregek, bosszúállók, stb. nem játszanak.
  • A karakternek és a játéknak amelyben szerepel valamilyen szempontból meghatározónak, vagy emlékezetesnek kell lennie.
  • Egy videojátéksorozat csak egy karaktert szerepeltethet a listán. Szép is lett volna, ha megtöltöttük volna a féllistát CoD karakterekkel, nem?

10. Prophet (Crysis sorozat)
A Crysis a Cryteknek még abban a korszakában jelent meg amikor bármi amit a német stúdió készített az aranyat ért és a komplett Crysis széria ékes példája ennek az időszaknak. Egy különleges játék, különleges élményt és játékmenetet kínálva, különleges történettel, különleges karakterekkel. Közülük is a legemlékezetesebb talán a hegyomlásnyi méretű Prophet, aki ugyan csak egy részben játszható karakter, de mindhárom epizódban fontos szerep jut neki (többé-kevésbé). Prophet tagja annak a katonai programnak melyben Delta operátorokat csatlakoztatnak ezekhez a különleges hacukákhoz, amik emberfeletti képességgel ruházzák fel a viselőt. A linghsani fiaskó után pedig a Ceph ellen folyó háborúnak és ellenállásnak válik központi alakjává, amiben a saját létét sem fél kockáztatni. Miután pedig teste és tudata eggyé válik a ruha nanorészecskéviel, igazán megállíthatatlanná válik. Habár Prophet messze nem a legmélyebb karakter akivel valaha találkoztunk, meghatározó szerepe eltagadhatatlan, hála annak, hogy minden idők egyik legemlékezetesebb játékénak fontos karaktere.

9. Karl Fairburne (Sniper Elite sorozat)
Karl Fairburne a polihisztor. Kb. így lehetne jellemezni ezt az embert, aki a Sniper Elite „mesterlövész szimulátorának” főszereplője. Az ember aki egyes egyedül képes több kontinensen is szétzilálni a német haderőt. Az ember, aki több harcot vív meg egyetlen háború alatt, mint Andy Anderson a Louie életéből és több haderő színeiben dolgozik, mint amennyi az hihető. De kit érdekel mindez, mikor a csendes, nagyjából csak egysoros beszólásokban beszélő Karlt irányítva annyi izgalmas akcióban vehetünk részt? A „sivatagi szellem” bőrébe bújva végigkommandózhatjuk a második világháború észak-afrikai, olasz és berlini hadszíntereit ahol a legkülönfélébb módszerekkel iktathatjuk ki az ellenség magas rangú tisztjeit a győzelem reményében. A Sniper Elite játékoknak ez a legnagyobb vonzereje, szinte bármit megtehetünk, felhasználhatjuk a környezetünket. Ez a széria különlegessége és ezt teszi igazán különlegessé Fairburne-t is. Na meg persze a tök menő röntgen gyilkosságok.

8. Dusty (Medal of Honor 2010, Medal of Honor: Warfighter)
A szebb napokat is látott Medal of Honor sorozat része a videojátékos történelemnek. Egy olyan szériáról beszélünk ami igazán sokat tett a háborús játékok általános megítéléséért és a 2010-es modern köntösbe bújtatott Medal of Honor volt talán a legambiciózusabb az összes rész közül. Ahogy a játékban bemutatott események, úgy Dusty karaktere is a valóságon alapul, méghozzá egy CAG (közismertebb nevén Delta Force) operátor személyén, aki aktívan részt vett a játék fejlesztésében, mint szakértő. Annak ellenére, hogy a nagy szakállú katonára építették az egész marketingkampányt, a játékban végül csak egy NPC-ként szerepelt. Ám hiába a mellékszereplői státusz, mégis ő a legemlékezetesebb az egész Medal of Honorben. Már csak azért is, mert az általunk alakított szótlan Deuce társaként a legizgalmasabb küldetésekben szerepel, a beszólásai zseniálisak, Chris Fires szinkronmunkája pedig zseniálisan kelti életre a marcona, fekete humorú Dusty-t. Az emberek annyira szerették, hogy a következő részben, a Warfighterben is visszahozták, ahol egy sokkal emberibb oldalát is megismerhetjük és szintén ellopja a show-t a főszereplőktől.

7. Martin Walker (Spec Ops: The Line)
A 2012-es Spec Ops: The Line hihetetlen megosztó játék volt. Egyszerre volt érdekfeszítő, meglepő, megbotránkoztató, normákat felrúgó, de mindenképp egyedi és emlékezetes élményt garantáló alkotás. A történet szerint egy Delta egység vezetőjét, Martin Walkert irányítjuk, akit azért küldtek a nem túl távoli jövőben természeti tragédia által sújtott Dubajba, hogy elfogják egykori parancsnokukat, aki a tragédia farvizén felevezve átvette a hatalmat a város felett és sanyargatja a helyi lakosságot. A játék során Martin és csapata nem egy húzós helyzeten és morális döntésen kell átessen, mely folyamatosan alakítja és változtatja főhősünk karakterét, aki egyre inkább belesüppedni látszik abba az árokba, amit ez a küldetés ás ki tudata és józan esze alatt. És habár túl sokat nem tudunk meg Martinról, kalandját végigjátszva végig azt érezzük, hogy ő egy tragikus (anti)hős, aki tökéletes példája a háború okozta PTSD és lelki sebek káros hatásainak. A karaktert pedig maga a nagy Nolan North kelti életre, ami már önmagában garanica.

6. Matthew Baker (Brothers in Arms sorozat)
Emlékeztek még a Ubisoft második világháborús műremekére, a Brothers in Arms sorozatra? Olyannyira meghatározó és újító volt a maga korában, hogy a legjobb taktikai FPS-es listánkra is felkerült az első rész. Egy kőkemény taktikai FPS-ről beszélünk, ami a 200-es évek derekán nagyon trendinek számító második világégés eseményeit dolgozza fel. De szerencsére a játékmenet és a történetmesélés kiemeli a tucattermékek sorából. A sztori szerint Matt Baker törzsőrmester egy rakás csatán vezeti keresztül egységét, aminek során nem kevés akció, fájdalom és személyes tragédia lesz osztályrészük. Baker, aki „soha nem kérte, hogy vezető legyen” állandóan megkérdőjelezi magát és döntéseit, pontosan tudja, hogy sokat hibázik, de ugyanakkor kivételes törődést és kötődést mutat emberei iránt, akikért a legnagyobb veszélyen is hajlandó átgázolni. És pontosan ettől lesz szerethető, azonosulható és emlékezetes a karakter.

5. Scott Mitchell (Ghost Recon sorozat)
A Ghost Recon sorozat hőse, Scott Mitchell talán ez egyik legnagyobb rezümével rendelkező katona akrakter a videojátékok történetében. A Ghost Recon sorozat második része óta mindegyik epizódban szerepelt és azóta már kultikus karakterré avanzsált, nem csak a saját szériáján belül, hanem a teljes Tom Clancy franchise-ban is, aki a ranglétrán egyre feljebb lépdelve, egyre komolyabb missziókban vesz részt a különleges Ghost egység tagjaként. Bár valljuk be, Scott nem egy túl mély karakter, de őt nem is ezért szeretjük, nem ettől került fel a listára, hanem attól a rengeteg emlékezetes küldetéstől, amit az ő bőrébe bújva átélhetünk. Scott Mitchell nekünk és persze a Ubisoft íróinak hála mindenhol ott van és mindenhol kőkeményen harcol. Scott azért emlékezetes számunkra, mert ő tényleg mi vagyunk és mert a Ghost Recon sorozat mindig is a minőségi taktikázást jelentette.

4. Marcus Fenix (Gears of War sorozat)
Marcus Fenix a Microsoft és az általa gyártott játékkonzol, az XBox egyik meghatározó játékának, a Gears of Warnak köszönhetőek került a köztudatba és vált minden idők egyik legismertebb karakterévé. Az eredetileg az Epic Games (igen, az a bizonyos) által megalkotott sorozatban egy fiktív bolygón élő ember-szerű faj ádáz háborúba keveredik a saját maga által létrehozott, értelemmel rendelkező mutáns fajjal szemben, mely kis híján el is pusztítja őket. Ebben a háborúban kell helytállnunk Marcust irányítva, aki az egyenruha újbóli felöltésével tudja csak elkerülni a sittet. Kiképzőállú és hegyomlásnyi méretű hősünk egy rideg, nyugodt, profi katona, aki Shrekhez hasonlóan, hagymaként hámozódik meg a játék(ok) története során. Ahogy pedig egyre nagyobb betekintést nyerünk Marcus törődő, lojális és lelki sebektől hemzsegő, nagyon is emberi hős rejlik a sok szteroid mögött. Ettől csak még jobban élvezzük a hentelést a bőrébe bújva

3. BJ Blaczkowicz (Wolfenstein sorozat)
Egy újabb éles állkapcsú hős és egy újabb kultikus játéksorozat. Az id által létrehozott Wolfenstein sorozatban egy alternatív történeti vonalat követünk, amelyben a náci Németország tudományos kísérletei sikerrel járnak és a igen komolyan megfuttatják a szövetségeseket. A Machine Games által felélesztett The New Order-ben és The New Colossus-ban pedig egészen odáig jutunk el, hogy meg is nyerik a háborút és elfoglalják a világot (sőt az űrt is). Kell hát egy hős, aki élére áll az ellenállásnak, ez lenne William J Blazkowicz, aki a 14 éves kómájából feléledve vág bele végezni a náci uralommal. BJ előző szereplőnkhöz hasonlóan (még a hosszú zöldség állapot után is) egy impozáns méretekkel megáldott, igazi ‘keménycsávó’ figura, akiről persze szintén kiderül a történet során, hogy a hagymával mutat rokonságot. De BJ karaktere nem a mélysége miatt marad meg mindenkinek, hanem a Wolfenstein kultikus státusza miatt, mint az FPS műfajt meghatározó alkotás és emberünk, mint annak kőkemény főhőse.

2. Captain Price (Call of Duty sorozat)
A felsőházban sokasodnak a kultikus szériák szereplői, de ezen gondolom senki sem lepődik meg. Ezüstérmesünk a Call of Duty visszatérő sztárja, Captain (John) Price felbukkanása után igen hamar közönségkedvenccé vált. Az első két részen csak kvázi poénfaktorként jelenlévő karakter a klasszikus Modern Warfare trilógiára rendesen kinőtte magát és egy érdekes, emberi, azonosulható és legfőképp kedvelhető operátort faragtak belőle, aki a történet meghatározó alakjaként belopta magát a játékosok szívébe. Gondoljon csak mindenki vissza az „All Ghillied Up” vagy a „Blood Brothers” küldetésekre. Aztán jött a 2019-es Modern Warfare reboot, melyben Price karakterét ismét újraalkották és ezzel együtt újabb szintre is emelték. A Barry Sloane által életre keltett karakter annyira emberi, hogy akár bármelyikünk is lehetne…mínusz az a brutális hidegvér, kitartás és „badass”-faktor ami körüllengi. Price-nak örök helye van a videojátékos karakterek nagyjai között, én pedig már alig várom, hogy láthassam a következő felvonásban.

1. John-117 avagy Master Chief (Halo sorozat)
Mielőtt belevágnánk: Meglep ez a helyezés bárkit is? John-117, közismertebb nevén Master Chief a világ egyik, ha nem a legismertebb és legrajongottabb videojátékos karaktere, aki nem mellesleg hivatásos katona is. Mit hivatásos, valaki, akit gyerekkora óta erre neveltek a SPARTAN program keretein belül, ahol különböző genetikai módosítások során szuperkatonát hoztak létre belőle. Johnt már akkor megkedveltük, amikor először kilépett a krio-kamrából a Combat Evolved-ban, innentől kezdve pedig Master Chief karaktere és kultusza úgy mélyült ahogy haladtunk előre a Halo sorozatban. A Covenant egységein úthengerként áthaladó, kíméletlen gyulkológépból idővel egy nagyon is emberi és azonosulható, gondolkodó és érző karakter lett. Persze a lényeg még így a vagányság-faktor, hiszen Master Chief minden egyes mozdulata a „badass” szó megtestesítője. És ezért ő a bajnok.

Ez tehát 10 a videojátékok történelmének legemlékezetesebb katonái közül. Abban persze biztos vagyok, hogy az évek során ez a lista csak még tovább fog bővülni, hiszen a shooterek népszerűsége még mindig töretlen és minden bizonnyal ez nem is fog változni a közeljövőben. Persze már most is rengeteg olyan videojátékokban szereplő katona van, akikről érdemes lett volna megemlékezni, de nem fértek fel a listára. Nektek lenne további ötletetek? Hiányoltok esetleg valakit? Írjátok meg nekünk kommentben és amennyiben kellő jelölt érkezik, mi elkészítünk egy listát a Ti kedvenceitekkel is