Octavia E. Butler
Könyv

Tűz öleli a felperzselt jövőt – A magvető példázata könyvajánló

Octavia E. Butler a modern spekulatív irodalom egyik legnagyobb alakja. Hugo-, Nebula-, és MacArthur-díjas írónő, aki nélkül ma N. K. Jemisin és Nnedi Okorafor munkássága minden bizonnyal más lenne. Butler az afrofuturizmus egy korai képviselője, tragikusan fiatalon, mindössze 58 éves korában hunyt el 2006-ban, háta mögött tíz nagyszerű regénnyel. A magvető példázata 1993-ban született, Butler eredetileg több kötetesre tervezte, azonban a folytatások közül csak egy jelent meg. A két kötet együtt alkotja a Földmag-duológiát, amely a Xenogenezis-trilógia és a jelenleg még csak angolul elérhető Kindred mellett Butler mai napig népszerű alkotása.

„Ha elporladt klasszikus leszel…”

Az írónő már életében sikeresnek számított a szakmában. Képes volt csak írásból fenntartani magát, mellette egyetemi oktatóként tevékenykedett, azonban a siker amerikai fokmérőjének számító „bestseller”-státuszt nem érték el könyvei. Elgondolkodtató, mitől lesz valami bestseller-szerző és ha annak számít, vajon beszélhetünk-e róla klasszikusként?

A magvető példázata 2020 szeptemberében felkerült a New York Times bestseller-listájára, amely az írónő számára mindig is cél volt. A hírt Butler ügynöke tette közzé Twitter oldalán, azonban A magvető példázata kiemelkedik a kor ízlésének megfelelő bestsellerek közül, méltán nevezhetjük lassan klasszikusnak is. A regény cselekménye, ábrázolt világa, gondolatisága, mely 1993-ban született, harminc évvel később olvasva is megállja a helyét.

A disztópiák reneszánsza

2020 meglepő eladási statisztikákat produkált az USA könyvpiacán. Az olvasók a nehéz időkben olyan könyvekhez nyúltak, amelyek segítettek számukra átvészelni a körülöttük történteket. Számos ismert disztópia nagy példányszámban fogyott, illetve az olvasók újra felfedezték azokat a szerzőket, akik a könyveiken keresztül elkalauzolhatják őket a 21. század megterhelő pillanataiban is.

A magvető példázata egy tönkretett világban játszódik. Kaliforniában, az USA egyik legforróbb éghajlatú államában indul a cselekmény, 2024-ben. Butler, saját korát meghaladva egy elképesztően részletes és ijesztő alternatívát kínál, hogy hogyan is élhetünk, ha a klímakatasztrófa lehetséges rémképből valóssággá válik.

Lángba borul a jövő

A forróság sújtotta kaliforniai kisvárosban, az emberek teljesen magukra utalva élnek kis lakóközösségekben. A megváltozott éghajlat és tengerszint együttesen globális krízishez vezet. Habár Amerikában játszódik a könyv, egyértelmű, hogy máshol sem jobb a Földön. Az Amerikai Egyesült Államok még névleg létezik ugyan, azonban nem képes polgárai számára betölteni mindazt a funkciót, melyet egy államnak be kell töltenie. Nincs közbiztonság, nincs infrastruktúra, nincsenek törvények.

A vízhiánnyal küzdő szétszakadt államokban az emberek kis, zárt közösségekben élnek, egymásra utalva és próbálnak önfenntartóak lenni. A nagyvárosokban a nagyvállalatok az embereket kihasználják, a modern kori rabszolgaságnak megfelelő szinten tartva az alkalmazottakat. A kis közösségek határain kívül a túlélés pedig még bizonytalanabb. Rendszeres az erőszak, a gyilkosságok és aki gyenge, hamar elpusztul az utakon. De nem csak az ember öl, hanem a tűz is. Butler hatalmas, pusztító tüzeket ír meg Kaliforniában, melyeket különböző kábítószerek hatása alatt álló csoportok okoznak, akik számára a tűzgyújtás élvezetet okoz.

Pernye hordja szét a Földmagot

Az eseményeket 2024-től látjuk, főhősünk, Lauren Oya Olamina szemén keresztül. Lauren a regény indulásakor tinédzser évei közepén jár, a helyi kis közösség lelkészének legidősebb lánya. A történéseket Lauren naplójából ismerjük meg, amelyben a bejegyzések és a Földmag-versek felváltva követik egymást. Lauren közössége Kaliforniában, Los Angelestől délre él. Néhány család, teljesen egymásra utalva a száraz földek közepén.

Ahogy megismerjük Lauren életét, megismerjük a benne uralkodó félelmeket is. Az élete nem nyugodt. Folyamatosan kínozza a hiperempátia nevű betegség, amely miatt fokozottan érzékeny az őt körülvevő emberek érzéseire. Nem csak a jót, de a fájdalmat is érzi. Nem tud szabadulni az állandó rossz érzéstől, hogy habár világuk kicsinek és stabilnak tűnik, de valójában hatalmas veszélyben forognak. Igyekszik tájékozódni, mindent megtenni arra az esetre, ha beütne a vész és menekülniük kellene otthonról. Ellátmányt gyűjt, növényekről olvas, lőni tanul és menekülő táskát készít, igyekszik éber maradni.

Amikor pedig bekövetkezik az, amitől a legjobban fél, igyekszik túlélni erővel és hittel mindenek felett. Lauren sejtelmei beigazolódnak, és fosztogatók véget vetnek a kis közösség békés életének. Menekülnie kell, méltatlan, embertelen körülmények közé jutva. A körülötte kirajzolódó borzasztó világgal kontrasztot alkot Lauren hitvilága. Hisz abban, hogy az emberiség számára van kiút. Hogy lehet jobb, a Föld számára van jövő. Hogy semmi nem véletlenül történik, hogy mindaz a rossz, amit átél, igenis vezet valahova, mert máshogy nem lehet. Lauren gondolataiból születik meg szemünk előtt a Földmag, ami egy új hit alapja lehet és ezáltal egy lehetséges ösvénnyé válhat az emberiség túléléséhez.

A magvető példázata és más művek

A magvető példázata egy vallási, filozófiai gondolatokkal átszőtt történet, amely megmutatja, hogy az ember ember maradhat, akkor is, ha körülötte minden összeomlik. Tekinthető akár egyfajta modernkori Odüsszeiának, Lauren útkereső eposzának is. Sokan úgy gondolták, hogy Butler az általa felvázolt negatív jövőképpel szándékosan festette le napjaink -lehetséges- valóságát, azonban ahogy ő maga is mondja, A magvető példázatát sokkal inkább figyelmeztetésnek szánta, mintsem fenyegető jóslatnak.

Az, hogy harminc év távlatából is így felkavar és elgondolkodtat, bizonyítja, hogy a regény jól öregedett és rálépett a klasszikussá válás útjára. Nemcsak az olvasók, hanem a filmstúdiók is újra felfedezték maguknak Butler regényeit. A rajongók számára jó hír, hogy a Disney-hez köthető FX berendelt egy pilot részt a Kindred című regényből. Az A24 megvette A magvető példázatának jogait, a tervek szerint a regényből Garrett Bradley készít majd filmet. Az HBO pedig a még csak angolul elérhető Fledging-ből készít majd sorozatot.

Addig is, amíg a Földmag-duológia folytatására várunk, ha tetszett a könyv, érdemes még szétnézni az sff irodalom nagyjai közt további olvasnivalóiért:

  • A sci-fi ritkán foglalkozik ilyen mélységig a vallással, de ha tetszett ez a gondolatmenet, egy igazi alapdarab Walter M. Miller-től a Hozsánna néked Leibowitz, nem kell megijedni, antikváriumokban biztosan beszerezhető.
  • Másik kedvenc vallási kérdéseket boncolgató olvasmányom pedig Moskát Anitától A bábel fiai, ami szintén sajátos szemszöggel dolgozik, ha még nem olvastátok, mindenképpen érdemes lehet.
  • Ha pedig hozzám hasonlóan szeretnél még többet olvasni Octavia E. Butlertől, a Xenogenezis-trilógia elérhető az Agavénál, még van idő elolvasni a könyveket, és érdemes is, hisz ha lehet hinni a híreknek, az Amazon jelentkezik majd az adaptációval.

Jó olvasást kívánunk! A Coverist gyönyörű borítójával érkező könyvpéldányt köszönjük az Agave Könyvek-nek.