Képregény

Magyar képregény a felhők között – A teherszállító kritika

Alighanem a képregényfilmek sikerének köszönhetően a formátum hazánkban is egyre inkább hódít. Ennek egyik üdvözlendő következménye, hogy itthoni alkotók is egyre többen próbálkoznak meg képregény készítésével. Számomra mindig öröm találkozni mindenféle kis, kreatív projekttel, ezzel az alapállással közelítettem A teherszállító című alkotás felé is.

A történet egy légitársaság alapítását mutatja be, főszerepben a Malév egy menedzserével és egy lett főpilótával. Szó lesz arról, hogyan talált magának a légitársaság megfelelő személyzetet, illetve hogy lehet-e repülőgépet venni egy sör áráért. A kelet-európai hangulatot erősítendő a Szovjetunió bukása is előkerül. Ebből már többen következtethetnek arra, mégpedig helyesen, hogy a cselekményt részben valós események inspirálták.

A valós háttér önmagában is érdekessé teheti a kiadványt, különösen azok számára, akik kifejezetten érdeklődnek a repülés világa iránt. De a repülés világában járatlanok kíváncsiságát is felkeltheti, jellegzetes karaktereivel és a vizuálisan sok jó lehetőséget adó téma ügyes kihasználásával. Azt viszont mindenképp meg kell jegyezni, hogy a készítők bevallása szerint is inkább egy vázlatos művel van dolgunk, ami leginkább egyfajta előzetes betekintést szeretne adni a következő történetekből. Ennek hátrányait sajnos helyenként lehet érezni.

A cselekmény néhány helyen nagyokat ugrik, vagy egy-egy konfliktust nagyon gyorsan elintéz. Érződik, hogy ugyanezt a történetet könnyen el lehetne mesélni három-négyszer ekkora terjedelemben is. Ebből következően a karakterek kibontására sincs igazán idő, talán egyedül Vologya kapitány válik valamennyire szimpatikussá és érdekessé. Az pedig valószínűleg az én egyéni problémám, de valahogy Vologya és a menedzser karaktere nekem vizuálisan túl hasonló, kicsit esetleg még egyedibb figurává lehetne tenni valamelyiküket.

Gyermekbetegségnek tűnik az is, hogy néha picit furcsán bánik az alkotás a szövegbuborékokkal. Néha kicsit túlzsúfoltnak érződik, néha pedig kissé üres egy-egy kép. Ezzel együtt is a vizuális megvalósítás mindenképp jó, ahogy már említettem a repülős téma előnyei a látvány előnyévé is válnak. Külön pozitívum, hogy főképp Vologyának köszönhetően humora is van a történetnek.

A teherszállító nem egy hibátlan képregény, de összességében kellemes kikapcsolódás lehet, és mindenképp sok lehetőség rejlik benne. A lelkesedés ott van, a készítők minden bizonnyal szívvel-lélekkel csinálták meg az első füzetet. Reméljük, a következő kiadványokban sikerül a hibákon javítani, bizonyos részleteket jobban felvezetni és kifejteni. Ha ez megtörténik, igazán remek hazai képregényre lehetünk majd büszkék mindannyian.