Film

Ne ugass be nekik – Kivert kutyák kritika

Közismert tény, hogy cuki állatokkal szinte bármit el lehet adni. Ezért nem meglepő módon számos olyan alkotás van, amiben különböző állatok szerepelnek. Habár ezeknek az alkotások a műfaja és az ábrázolás módja meglehetősen változatos, azt azonban általában el lehet róluk mondani, hogy kifejezetten ügyelnek arra, hogy úgymond családbarát szórakozást nyújtsanak. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Közönség egy jelentős része viszont szereti az alpári humort. Ráadásul az utóbbi években az alkotók egyre inkább elkezdték olyan jellegű alkotásokba is belevinni ezt a fajta humort, ahol ez eddig nem igazán volt jelen. Így pedig már csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik majd meg egy olyan alkotás, mint a Kivert kutyák, amiben cuki kisállatok fognak rendkívül alpári módon viselkedni és beszélni, méghozzá mindezt élőszereplős módon.

A Kivert kutyák története nagyjából annyiból áll, mint ami az előzetesekben is látható. Vagyis adott a cuki kis kutya Reggie (Will Farrel), akivel a gazdája elég rosszul bánik és mindent megtesz annak érdekében, hogy megszabaduljon tőle. Erre egyébként a film elején kapunk is némi háttérmagyarázatot, amiből kiderül, hogy ez az egész dolog egy afféle bántalmazó kapcsolatot akar szimbolizálni. Szóval Reggie utcára kerül és itt összetalálkozik Bogárral (Jamie Foxx), Maggie-vel (Isla Fischer) és Vadásszal (Randall Park), akikkel egy átmulatott éjszaka után elhatározzák, hogy bosszúból elmennek és leharapják Reggie gazdájának… hmm hát péniszét.

Innentől kezdve egyfelől elég spoileres lenne bármit is mondani. Másfelől viszont a Kivert kutyák is tipikusan az a film, aminek nem annyira a cselekményén van a hangsúly, mintsem inkább a megvalósításán. Ezen a téren pedig az egész alkotás remekel. Persze azoknak, akiknek nem tetszik az ilyesfajta helyenként elég prosztó humor, azoknak feltehetően ez a film sem fog tetszeni. Pedig a filmnek határozottan megvannak a maga vicces pillanatai. Különösen az a kvázi börtönből szabadulós jelenet, amihez egy olyan hozzáillő betétdalt választottak, hogy az már önmagában megérne egy külön díjat.

Természetesen a hangsúly itt is inkább a karaktereken van, amelyek mindegyike, mármint ami a kutyákat illeti rendkívül cuki és a különböző háttértörténetük és az abból származó dillemmájuk is többnyire érdekes. Emellett persze olyan mocskos szájú mindegyik, különösen Bogár, hogy azon nem lehet nem szórakozni. Noha természetesen itt is meg kell lennie a kötelező filmvégi tanulságnak, ami mint már korábban említettem lényegében arról szól, hogy miként kellene véget vetni egy bántalmazó kapcsolatnak.

Ami pedig a látványvilágot illeti az is teljesen rendbe van. Legalábbis helyenként nehéz megállapítani, hogy most valódi állatokkal forgattak vagy pedig inkább animációkat használtak. Persze bizonyára mindkettő van benne, de a film nézése közben ez olyan különösebben amúgy sem fog foglalkoztatni senkit sem. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy ez egyáltalán nem egy gyerekeknek készült film. Habár feltehetően egy gyerek is jól el tud rajta szórakozni, csak kérdés, hogy az utána a szülőnek mennyire lesz majd szórakoztató.

VÉGSZÓ

A Kivert kutyák nem vállal sokat, viszont amit igen azt maradéktalanul meg is adja. Egy kellemes kis szórakozás cuki és helyenként meglehetősen mocskos szájú állatokkal.