Játék

Öt videojáték leleplezés, amit mindenképp látni szeretnénk az idei E3-on

Alig néhány hét múlva kezdetét veszi az idei Electronic Entertainment Expo vagyis röviden E3, ami a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is kizárólag digitális formában kerül megrendezésre, ám ahogyan eddig is, úgy most is vannak kiadók, akik inkább kihagyják a közös dzsemborit, hogy egy saját online rendezvény keretében számoljanak be nekünk a közeljövő sikervárományos vagy éppen botrányokat kitermelő videojátékairól. Ennek örömére az alábbiakban összeszedtem azt az öt videojátékot, melyek könnyűszerrel az idei E3-as időszak legnagyobb sztárjai lehetnek, már amennyiben a fejlesztőik is úgy látják, hogy most érkezett el a tökéletes idő arra, hogy az egész világ szeme láttára lerántsák a leplet ez idáig féltve őrzött portékájuk legféltettebb titkairól.

Death Stranding után szabadon – Avagy a Kojima Productions új projektje

Videojátékos körökben elég csak megemlíteni Hideo Kojima nevét ahhoz, hogy az emberek egy jelentős többségéből előbújjon az örökké lelkes kisgyerek. A japán videojáték tervező legutóbbi alkotásával a Death Strandinggel kissé megosztotta a játékos közösséget. Volt, aki nem tudta letenni a posztapokaliptikus futárszimulátornak is nevezhető programot, míg voltak olyanok, akik szerint a Death Stranding nem volt több egy piszok jól összerakott blöffnél. Bármelyik táborhoz is tartozzunk, azt sehogy sem lehet elvitatni, hogy a Death Stranding a Playstation exkluzivitás után PC-n is megtalálta a maga közönségét, anyagi értelemben véve tehát a független Kojima Productions jövője biztosítva van.

Hogy innen pedig merre vezet Kojima útja arról hallani lehetett néhány érdekes pletykát, melyek szerint a nagymester következő játéka ezúttal a Microsoft színeiben láthat napvilágot, ami eléggé éles váltás lenne a Playstationnel való kifejezetten jó baráti kapcsolatot elnézve. Amennyiben hihetünk az internet szerte felbukkanó híreszteléseknek, a Kojima Productions egy bizonyosan gatyába csinálós horrorjátékon ügyködik, sőt még azt sem lehet teljesen kizárni, hogy valóban a Silent Hill régóta rebesgetett remake-je formálódik épp a stúdió boszorkánykonyhájában.

A történetmesélés úttörői – Avagy a Quantic Dream következő interaktív filmje

Fahrenheit, Heavy Rain, Beyond: Two Souls, Detroit: Become Human. A francia illetőségű David Cage és csapata eddig egyszer sem okoztak nekünk csalódást, ha a történetről vagy éppenséggel annak forradalminak mondható elmeséléséről volt szó. Egy friss Quantic Dream játék vagy interaktív film – kinek melyik megnevezés tetszik – megjelenése mindig hatalmas eseményszámba megy.

Ugyanis Cage-ék legutóbbi projektjükkel a Detroit: Become Humannel nem szimplán a videojátékokban elérhető grafikai megvalósítás szintjén léptek át egy egészen idáig nem látott minőségbe, de a döntéseink által változó történet komplexitásában is: a program még a sokadig nekifutás alkalmával is képes volt olyan lehetetlen helyzetek elé állítani a játékost, ahol nem volt egyértelmű jó – rossz döntés. Minden azon múlott, hogy az adott illető, az adott pillanatban melyiket érezte éppen helyesnek. Következő valószínűleg most is formabontó játékukkal kapcsolatban szinte semmit nem lehet tudni, viszont kellemes meglepetés lenne, amennyiben az E3 valamelyik konferenciáján a semmiből előbukkanó David Cage újfent megmutatná nekünk, hogyan is képzeli el pontosan az

A kreatív pokol legmélyebb bugyraiból – Avagy a Ubisoft villantson végre valódi játékmenetet a Beyond: Good and Evil 2-ből

Legelőször még 2008 tájékán kaptunk egy félig-meddig hivatalosnak mondható CGI teasert a Beyond: Good and Evil 2-höz, hogy aztán utána sok-sok éven keresztül kapjuk a megnyugtató, ám amúgy semmitmondó ígéreteket arról, miszerint a játék nincs elkaszálva, csak éppen a fejlesztése nagyon lassan halad. 2017-ben viszont olyasmi történt, amit még a sokat látott játékosokat is alaposan meglepte. Az Ubisoft E3-s konfenrenciáján a kiadó atyaúristene Yves Guillemot a színpadra invitálta a Beyond: Good and Evil megteremtőját bizonyos Michael Ancelt, akit a közönség nem győzött hatalmas üdvrivalgással köszönteni.

Ancel pedig nem okozott csalódást, hiszen néhány perccel később hivatalosan is bejelentette a Beyond: Good and Evil 2-őt, melyről mai napig nagyon keveset tudunk. Habár a 2018-as E3-on kaptunk belőle egy nagyon rövid, szakmai kommentárral megtűzdelt demo-nak kinéző valamit, a szó szoros értelmében vett játékmenetet, azóta sem láttunk belőle. Abba most inkább nem mennék bele, hogy miért, az okokat bizonyára mindenki ismeri. Egy szó, mint száz, ha a francia kiadó óriás idén tényleg nagyot akar villantani az öltönyös befektetői és a játékosok előtt, akkor most jött el az ideje annak, hogy végre olyan formában tárja elénk a Beyond: Good and Evil 2-őt, ahogyan azt néhány hónappal, netán évvel később az otthonunk kényelmében ülve fogjuk megtapasztalni.

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban – Avagy, ha játékmenetet nem is, de kapjon hivatalos megerősítést a régóta pletykált Star Wars: The Knight of the Old Republic remake

Kevés olyan rosszul őrzött videojátékipari titok létezik, mint az Aspyr által fejlesztett Star Wars: The Knights of the Old Republic remake-je. Az egykor a Bioware kötelékében megszületett közönségkedvenc RPG teljes felújítását bár hivatalosan egyelőre senki sem erősítette meg, azonban a bennfentes információiról elhíresült Jason Schreier is úgy nyilatkozott néhány hete, hogy majdnem száz százalékig biztos a remake létezésében. A valódi szent grálnak számító szerepjáték feldolgozása mindazonáltal közel sem veszélytelen vállalkozás, mivel a Kotor a Star Wars mitológiában betöltött szerepe mellett, egy rendkívül fontos videojátékos mérföldkő is egyben. Így az Aspyrnak tényleg mindent bele kell adnia ahhoz, hogy semmiképpen se haragítson magára több milliónyi dühös rajongót.

Ami engem illet, én a magam részéről túlzottan nem aggódok az Aspyr-ért, ugyanis az elmúlt években több olyan klasszikus Star Wars-játékot ültettek át konzolokra, mint pl: Jedi Knight sorozat mindkét része, az Episode One: Racer, vagy épp a taktikai FPS-ek koronázatlan királya a Republic Commando. De nem szabad megfeledkeznünk a Kotor 1-2 MacOS-re, Linuxra és iOS-re elkészült portjairól sem, így, ha van fejlesztőcsapat, akik valóban kívül-belül ismerik a régi idők Star Wars játékainak összes titkát, és valóban tökéletes választásnak bizonyulhatnak a Kotor remake elkészítésére akkor az egészen biztosan az Aspyr.

Cory Barlog szerelem projektje – Avagy a Santa Monica stúdió titokzatos új IP-je

A 2018-as God of War kirobbanó sikere után mondhatni a kezdetek óta nyílt titok volt, hogy a Sony igen hamar zöld utat adott Santa Monica Studionak arra, hogy gőzerővel kezdjék meg a munkálatokat Kratos és Atreus kalandjainak folytatásán. Arról viszont csak igen kevesen tudnak, hogy Cory Barlogék a következő God of War mellett, egy másik egyelőre hét lakat alatt őrzött játékon is ügyködnek.

A Santa Monica elmúlt néhány hónapban közzétett álláshirdetéseiből annyit mindenesetre ki lehetett szűrni, hogy ez a titokzatos játék nagy eséllyel vadonatúj IP lesz, tehát nem egy már meglévő videojáték franchise-t fog kibővíteni. Noha a jelenlegi videojátékipari trendeket látva semmit nem lehet teljes bizonyossággal kizárni. Mindenesetre a Sony már előző konzolgenerációban is hatalmas odaadással támogatta a legvadabb ötleteket is, elég csak például a Horizon: Zero Dawn-ra vagy épp a Death Strandingre gondolni, így nem hinném, hogy pont most egy újabb sikerszéria legelején mondanának nemet az arany tojást tojó tyúkkal felérő Cory Barlog bármelyik elsőre nagyon furcsának tűnő elképzelésére.