Könyv

Proto Batman – Before The Batman könyvkritika

A hét elején startolt az új Batman, az HBO Max műsorán. Mi pedig ez alkalomból megnéztük, hogy érdemes-e elolvasni a film előzményregényét. Ad akkora élményt, mint a film? Levisz minket mégjobban a sötét lovag lelkébe, vagy csak egy olcsó reklám? Egy olyan erős mitológiával rendelkező karakternek, mint a Batman ildomos egy ütős, új alapokra helyezett univerzumot adni. Matt Reeves alkotása előtti időszak pedig okot adhat egy ütős regény összehozásához.

Írott szó celluloidból

Ahogy azt a bevezetőben is említettem az HBO Max tegnap lőtte fel a kínálatába a nagy sikerű, új Batman filmet. Mi persze már a mozivásznon néztük a masszív, majd három órás sztorit. Nem tagadom, én személy szerint eleve elfogultan, mert hatalmas rajongója vagyok a karakternek. Pontosan emiatt nem volt kérdés, hogy a film előzményregényét is elakarom olvasni. 

A nagyobb költségvetésű filmek regényesített változata régi bevett szokás az álomgyárban. Aki nem ül be a filmre azt még belehet fogni a könyvvel. Aki beül a moziba, de nem tud elszakadni a filmtől, arra rá lehet sózni az írott változatot. Hasonló funkciót tölt be az előzményregény is, annyi különbséggel, hogy itt önálló sztorit kapunk, ami felvezeti a filmet. Ezért voltam izgatott A Batman Előtt regény miatt, ami bár itthon nem jelent meg, ez nem akadályozott meg abban, hogy rátegyem a kezem.  

Az új Batman nem kis erőfeszítést tett arra, hogy valami újat tegyen le az asztalra, oly módon, hogy közben megtartsa mindazt, amitől a karakter az lett hosszú évek folyamán, ami. Egy realista, felnőttesebb, komolyabb filmet kapunk, és inkább merít a Kínai Negyedből, mint sem az Igazság Ligája filmből. Izgalmas felütés, már csak abból a szempontból is, mert a noir műfajának, amit a film igyekszik vegyíteni a Batman filmekkel, nagy hagyománya van az irodalomban. Hammett, Chandler, Ellroy. A neveket napokig lehetne sorolni. Reménykedtem benne, hogy ez a könyv is kap valami olyan írót, akinek van némi ujjgyakorlata a krimi terén.

Az első, ami szembeötlött a kézbevételekor, hogy nem volt szerző feltüntetve a címlapon. Vagyis nem, hazudok, az első amit észrevettem, az volt, hogy mennyire vékony kötetet kaptam. A Batman előzményregénye ugyanis kisregény. Egy igen csak rövid kisregény. Szó se róla, a kötet nem panaszkodhat a kinézetére. Kemény borító, a film poszterének stílusával, belül igényes rajzok, sőt pár oldal színes promóanyag jellegű, nem sok tartalommal bíró leírással. Ja, és egy kihajtható mini poszterrel. A szépség megvan, de nem pont erre számítottam. Itt kezdtem gyanút fogni. A könyv íróját is meglehet találni azért pár másodperc lapozás után. David Lewman egy igen csak termékeny szerző. Gyerekkönyv szerzőként CSI, Jurassic Park, Szellemirtók is kikerült a keze közül, de persze van több tucat filmes tapasztalata is. Többnyire animációs sorozatok írásában tevékenykedik, mint a Spongya Bob vagy a Trollok

Az ifjú milliomos

Én erről, mit sem tudtam. Úgy vágtam bele az olvasásba, hogy nem néztem utána a szerzőnek. A Batman Előtt, Bruce Wayne fiatal korától indít, így egy apró pillantást vethetünk arra az időszakra, amit a film elegánsan kihagyott, a fiatal Bruce életben lévő szüleire. Ez mindössze pár oldalt jelent, majd hét évet ugrunk az időben. Ez az időugrás nem az egyetlen a könyvben. Hét év után, ha nem is egy annyira dühös Bruce Wayne-t látunk, mint a filmben, de minden bizonnyal olyasvalakit, aki nem találja a helyét. Nyilván nehéz is az élete Gotham aranyifjú hercegének, akinek mindene megvan, és még sincs meg semmilye. 

Lewman végigvisz minket azon a folyamaton ahogy Bruce felfedezi az irányt amelybe el akar indulni. Bárkinek, aki volt már tinédzser, szimpatikus lesz a karakter rögtön. Mindezek mellett az írónak nincs nehéz dolga, elvégre is egy olyan szereplőről beszélünk, aki nyolcvanhárom éve folyamatosan előtérben van. Az életnagyságú denevérnek öltözött igazságosztót csak az nem ismeri, aki a föld alatt élt eddig, elzárva a világtól. Nekem persze az is sokat segített, hogy magát a filmet is előbb láttam, mint olvastam a könyvet. 

Felvizezett utánérzés

Talán nem rántom le most már túl erősen a leplet a titokról, a Batman Előtt kisregény egy célzottan fiataloknak írt könyv. Mivel ez úgy erőteljesebben nem volt sehol feltüntetve, engem hirtelen ért a felismerés. Azzal, hogy mindezt David Lewman kezébe adták, nem bíztak semmit a véletlenre. A szerző, ahogy fentebb is említettem, öreg motoros az ifjúsági könyvek között. A regény erőssége, hogy jól ismeri a filmet, annak az atmoszféráját és szereplőit, így mindazt amit a vásznon elmeséltek, még jobban elmélyíti. A gyengesége viszont, hogy ettől többet nem nagyon ad hozzá a dologhoz. Persze ez adódik abból is, hogy mindössze 136 oldalól beszélünk, nagy hézagokkal az oldalakon és pár csicsás, színes promó képpel középen.

A film szereplői közt a nyilvánvalókon kívül megkapjuk a főgonoszt magát is, akinek bár szintén jól elmélyíti Lewman az eredetét, mégis kissé erőltetetten hat a jelenléte. Hasonló módon talán megoldhatták volna Selina Kyle szerepeltetését is, aki viszont nem jelenik meg a könyv lapjain. Megjelenik helyette viszont egy új szereplő, aki akár a Macskanő soha nem látott ikertestvére is lehetne, ugyanis ugyanazokat a toposzokat hordozza, mint a klasszikus Batman románc másik fele. Ugyanígy megkapjuk Gordon felügyelő „elődjét is” de a regény rövidsége és formátuma egyszerűen nem ad teret arra, hogy ezek többek legyenek, mint másolatok, önállóan lélegző szereplők. 

Dure felügyelő így csak egy olcsó Gordon utánzat marad, ahogy Dorothy Alexandra Starling, azaz Dex sem több, mint egy Macskanő egy illegális autóversenyző szerepében. Mert a regény nagy részét teszi ki az is, hogy Bruce megalkotja azt a perszónát, amit később Batmanként ismernek a bűnözők. A jelmezt, és persze a Dodge Charger felbikázott változatát is. Mindezt szintén rohamléptekben és felületesen teszi meg a regény gyorsan tovaszálló sorain, és ez főleg az utolsó részeken érződik, ahol kapunk pár olyan jelenetet, amit a legsablonosabb szuperhős sztorikból emelt át a szerző. Sikátorban táskát lopó bűnöző? Ne már! És egyébként mikor felszálló ágban lenne a történet, megkapnánk a rejtélyes nyomozós részt, mint a filmben, a szerző villámgyorsan egy olcsó és kiszámítható húzással haza is vágja azt.

A Batman Előttről viszont nem lehet azt mondani, hogy ne lenne tisztességesen megírva, ha félretesszük a felületességét. Nem lehet unatkozni rajta, a sorok filmszerűen vannak megírva, és a párbeszédek (már az a kevés, ami van) olykor csattanósak. De nem is lenne idő unatkozni, mert egy rutinosabb olvasó, egy délután alatt kivégzi az egészet. Igen a könyv hozzáad a film sztorijához egy újabb réteget, ami elmélyíti a karaktereket, de nem mer kilépni az árnyékából és egy újabb sztorit elmesélni, ami megállna a saját lábán. Persze tekintve a célzott korosztályt ez akár érthető is lenne, de akkor már ezernyi másik olyan sztorit nyomnék a tinédzserek kezébe, ami a Batman karakterét színesebben elmeséli. Igen megadja a könyv a film érzését picit, de nem több, mint egy gyors reptéri olvasmány, ha éppen otthon felejtettük valamelyik könnyed kriminket az éjjeliszekrényen.