Könyv

A Hold hősei visszatérnek – A lámpás hölgy könyvajánló

Sokunkat foglalkoztat, milyen lesz az élet ötven-száz-százötven, vagy akár kétszáz év múlva. Számos szerző képzelte már el ezt a világot, ezt az életet. A Holdat is be fogjuk lakni? Vagy egyáltalán lesz még élet ilyenkor? Senki nem tudja előre, bár szeretünk eljátszani a gondolattal. Egyesek annyira is, hogy egy történetet építenek ebben a világban. Aztán az egy történetből több is születik, és egy sorozattá növi ki magát.

Dömötör Lászlóval már találkozhattunk, hiszen A Hold hősei munkájával már foglalkoztunk egyszer. Akkor a kis kalandor csapatunk a Vöröskereszt Ifjúsági Szervezetének tagjaiként utaztak a Holdra a nyári szünetben. Persze, induláskor még nem sejtették, hogy nem az űrutazás lesz a legizgalmasabb dolog a három hetes képzésben. Már az első nap elindult a kalandjuk, ami többé-kevésbé sikeresen is zárult. De ez már a múlt, azóta ők is visszatértek a Földre.

Kalandra fel!

Azonban most újra a Holdon találkozunk velük, csak a változatosság kedvéért már az őszi szünetet töltik ott. Ezen kívül már nem Luna csapatát erősítik, kicsit tovább léphettek, a kórházban látnak el önkéntes feladatot. A klinika is tartogat számukra kihívást, azonban nem is ők lennének, ha nem keverednének bele egy újabb hajmeresztő kalandba. De a nagy izgalmak előtt azért belelátunk, milyen az egészségügyi személyzet élete. Tipikus karakterek bukkannak fel, mint a testes főnővér, aki az összes undok munkát rájuk bízhatja a legkisebb hibákért is. Meg persze a balesetek utáni sürgősségi ellátás is a feladatuk. Amíg pedig őket tanítják, az olvasó is kap egy gyorstalpalót az elsősegélynyújtásból.

Továbbra is Ben áll a középpontban. Amíg az első részben az mutatta meg, hogy ő kapta a levelet, addig most látomás formájában érezhető a főbb szerepe. Természetesen bajtársai, Sven és Gergő is jelen van. De Luna, Ben anyukája, Zamira néni és fia, Ahmet, illetve Mihkel Anier is visszatér. Nem lehet megfeledkezni a megmaradt ellenségükről, Troy Chapmantől sem. Szóval mondhatjuk, már régi barátokként üdvözölhetjük a szereplőket. Emellett pedig a helyiségek felépítése, a holdváros működése, a mesterséges intelligencia megléte is alapvető része a történetnek.

Egy új barát

A sok ismerős mellett mégis kell valami új, hiszen akkor nem lenne már benne semmi érdekes. Sven apukája már megjelent az első rész végén, most pedig láthatjuk, milyen szerepet vett fel szülőként. A kapcsolatuk a szemünk előtt mélyen el igazán. De a nagy attrakció mégis egy új csapattag, egy lány megjelenése. Mili kicsit Luna helyét veszi át – amellett, hogy az idősebb lány is aktívan jelen van -, ami jól is mutat, mégis csak korban közelebb áll hozzájuk. Ezzel pedig esélyt ad annak, hogy nem csak plátói vonzalom legyen fiúk és lányok között. A női lelkem pedig különösen örül, hogy egy erős, nagyszájú lány karakter is megjelent a fiúk által uralt térben.

Mit sem ér a kaland rejtély nélkül, ami most kicsit misztikus formában kerül terítékre. Találkoztunk a mitológiai Homokember képével, aki az álmot hozza a gyerekeknek – és mellé a szemüket viszi a Holdra. Ezzel pedig mondhatni, a kiterjesztett lakóterület is kapott egy saját mondavilágot. De a modern kori ápolás alapjait lefektető Florence Nightingale szellemi is felbukkan. Aki mellesleg nem más, mint a kötet címadója, A lámpás hölgy.

Alapvetően azt kaptam, amit az első rész után vártam: kalandot, rejtélyt és izgalmat. Direkt nem olvastam fülszöveget, így Mili megjelenése meglepetés volt, aminek, mint már említettem, kifejezetten örültem. Érdekes volt belelátni az egészségügy működésébe, és közben játékos tanulást is ad az olvasónak. Persze, az elsősegélynyújtás olyan, amit elvileg mindenki tud, de egy passzív tudásunk van róla, így nem árt elégszer újra tanulni. És bizony, én is beleestem volna Gergő hibájába, hiába tudom, hogy áramütést szenvedőhöz nem rohanunk egyből.

A könyvet az író ajándékaként olvastam.